Τι πληροφορίες μου ήρθαν από τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Σενάρια για το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη σε διεθνές περιβάλλον. Κάτι μακρινό μου ακούγεται, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει κάνει νύξη, ακόμα και σε έμπιστους συνεργάτες του, για μελλοντικούς ρόλους εκτός Ελλάδας. Είναι, όμως, μια συζήτηση που την άκουσα σε κύκλους των Βρυξελλών και τη γνωρίζουν στο πρωθυπουργικό γραφείο, όσο και να μην το παραδέχονται. Θα πει κανείς μα είναι εκτός τόπου και χρόνου όλα αυτά. Όπως, όμως, μου είπε πρόσωπο που ξέρει, όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. «Δεν ισχύει τίποτα από όσα ακούγονται» μου είπε τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού και μου εξήγησε ότι κατά καιρούς έχουν ακουστεί διάφορα για ορισμένα σημαίνοντα πρόσωπα της Ελλάδας, αλλά τίποτα δεν προχώρησε. Πάντως, άλλο πρόσωπο από το ευρύτερο καραμανλικό στρατόπεδο, που συνομιλεί με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή δε μου το αποκλείει. Και, μάλιστα, μου έλεγε χθες ότι υπάρχει καλό κλίμα στις Βρυξέλλες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μελλοντικό ρόλο. Το κρατάμε. Θα επανέλθω.

Τότε και τώρα

Και στο παρελθόν είχαμε σενάρια για αξιοποίηση στις Βρυξέλλες πρώην πρωθυπουργών, όπως π.χ. ο Αντώνης Σαμαράς, που ήθελε να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά δεν ευδοκίμησε η προσπάθειά του. Παλαιότερα είχε προσπαθήσει και ο άλλος πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που τελικά συμβιβάστηκε με την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αλλά τη θέση που είχε στο νου του δεν την πήρε. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά – με καλή δυναμική.

Οι καμπάνες του Σκρέκα

Πάντως πέρα από το εξωτερικό, έχουμε και την εγχώρια συζήτηση. Και στο επίκεντρο χθες ήταν ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με το νέο πρόστιμο που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης. Το σαφάρι συνεχίζεται και μην ξεχνάτε πως είχατε προετοιμαστεί από τη στήλη για τις ηχηρές καμπάνες, που θα χτυπούσαν στην αγορά για αθέμιτο ανταγωνισμό ή παραπλανητικές πρακτικές.

Οργή για Κακλαμάνη

Την ίδια ώρα μαθαίνω πως υπάρχει οργή για τον Νικήτα Κακλαμάνη για όσα είπε για τον αστυνομικό που δέχθηκε τη δολοφονική φωτοβολίδα στο γήπεδο του Ρέντη. Η ενόχληση υπάρχει και στο Μέγαρο Μαξίμου, που έλεγαν κυβερνητικά στελέχη ότι όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο τους, πόσο μάλλον όταν είναι του βεληνεκούς του πρώην υπουργού.

Ξύνει πληγές

Το έχει βάλει στο πρόγραμμα ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως φαίνεται, να ξύνει πληγές σε σχέση με το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και δεν είναι λίγες οι φορές τις τελευταίες ημέρες, που επί της ουσίας στόχευσε στον Αλέξη Τσίπρα. Το έκανε και πάλι χθες, δεύτερη φορά σε μόλις τρεις μέρες, μιλώντας σε εκδήλωση με νέους επιχειρηματίες, όπου απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη μεσαία τάξη, όταν ήταν κυβέρνηση, απάντησε: «Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ προς τη μεσαία τάξη ήταν σκληρή και τιμωρητική». Ρώτησα και πάλι ανθρώπους του Αλέξη Τσίπρα τι γίνεται και πώς αντιδρούν και μου έλεγαν πως δεν καταλαβαίνουν ειλικρινά που το πάει.

Το φυντάνι

Πάντως ο Δημήτρης Κουτσούμπας τον είπε τον… καλό λόγο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση «πού το βρήκατε αυτό το φυντάνι;». Η αναφορά αυτή εξόργισε τους υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν λίγα τα όσα γράφηκαν αρνητικά για τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κυριολεκτικά χαμός.

Ο Κασσελάκης στο Κόντρα

Χθες βράδυ έγινε μια υπέρβαση από τον Κασσελάκη, καθώς πήγε και παραχώρησε συνέντευξη στο Κόντρα και στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, που δείχνει σαφή προτίμηση στους αποχωρούντες βουλευτές της Νέας Αριστεράς. Είχε ενδιαφέρον η κίνηση αυτή και, εάν παραξενεύεστε για τις πολλές συνεντεύξεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες, μην ξεχνάτε ότι θα φύγει για τις ΗΠΑ για τα Χριστούγεννα.

Το τρίτο ημίχρονο του Κασσελάκη

Όπως ξέρω, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πολυασχολείται με το ποδόσφαιρο παρά τα όσα είπε προ ημερών για τις προτάσεις του κόμματος για την οπαδική βία. Μια αναφορά, όμως, του Γιάννη Δραγασάκη, που δεν έφυγε από το κόμμα, αλλά μόνο από την Κεντρική Επιτροπή, πυροδότησε πολλά σχόλια στο εσωτερικό του κόμματος. Ο πολύπειρος πρώην αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τσίπρα και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς είπε ότι η σκέψη του πάει κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο μετά τις Ευρωεκλογές. Σας λέει κάτι αυτό; Μήπως την προτροπή του Αλέξη Τσίπρα να περιμένουν όλοι τις ευρωεκλογές και να δουν τι θα γίνει. Ουσιαστικά προαναγγέλλει εξελίξεις και προφανώς κάτι ξέρει ο Γ. Δραγασάκης, που συνομιλεί με όλους, ακόμα και όσους αποχώρησαν.

Χαμηλές πτήσεις για Νέα Αριστερά

Όσοι θέλουν ή σκέπτονται να αποχωρήσουν από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν τους βλέπω και ιδιαίτερα πρόθυμους να ακολουθήσουν τη Νέα Αριστερά υπό τον Αλέξη Χαρίτση και τους άλλους 10 βουλευτές που έφυγαν. Οι πτήσεις τους μέχρι στιγμής είναι χαμηλές και υπάρχει προβληματισμός, αν και επιμένουν ότι στις Ευρωεκλογές θα κριθούν όλα και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η οργάνωση στη βάση. Δύσκολο πάντως, γιατί αυτό που μαθαίνω είναι ότι μπορεί να έφυγαν επώνυμα στελέχη, αλλά στη βάση δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο με μέλη, που θα κάνουν δουλειά μυρμηγκιού.

Στο βήμα μετά τον Πολάκη

Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2024 και μπορεί ο βουλευτής Σερρών και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, να βρίσκεται στις Βρυξέλλες ως μέλος της ελληνικής αποστολής, συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό που συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής, ωστόσο σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους σχολίαζε το γεγονός ότι το Σάββατο θα μιλήσει στη βουλή για τον προϋπολογισμό. Το θέμα δεν είναι όμως αυτό, γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό. Το ζητούμενο είναι ότι για δεύτερη συνεχή χρονιά έχει γραφτεί στον κατάλογο των βουλευτών συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και του «κλήρωσε» και φέτος να μιλήσει μετά τον Παύλο Πολάκη. «Θα πρέπει να αναπροσαρμόσω την ομιλία μου» έλεγε, και αυτό γιατί ο αψύς Κρητικός συνηθίζει να ασκεί οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση και ο βουλευτής θέλει να προσπαθήσει να αποδομήσει τα επιχειρήματά του ένα προς ένα!

Τι θα κάνει από ‘δω και πέρα ο Αγοραστός

Τι θα κάνει ο Κώστας Αγοραστός τώρα που τελειώνει η θητεία του ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι πολίτες της περιοχής δεν τον εξέλεξαν εκ νέου στον συγκεκριμένο θώκο; Όπως μαθαίνω, θα παραμείνει μεν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της περιοχής ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά με κάποιον τρόπο θα πρέπει να βιοπορίζεται κιόλας. Έτσι, με συνεργάτες του που μιλήσαμε μας είπαν πως από τον Ιανουάριο θα γυρίσει κανονικά στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Θυμίζουμε ότι ο απερχόμενος περιφερειάρχης είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. «Και σε ανθρώπινο επίπεδο, θα έχει τον χρόνο να δει περισσότερο την οικογένειά του» μας είπαν.

Τι ετοιμάζουν Καραμούζης, Θεοδωρόπουλος, Ταμβακάκης

Για μία ακόμα φορά ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος συνεργάζεται σε εξαγορά με τον Απόστολο Ταμβακάκη μετά την απόκτηση πλειοψηφίας στους Ελληνικούς Χυμούς, την εταιρεία παραγωγής και συσκευασίας χυμών με έδρα τη Λάρισα. Αυτή τη φορά οι δύο επιχειρηματίες συνεργάζονται και με τον Νίκο Καραμούζη, εξαγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών στην εταιρεία Σ. Μεντεκίδης Α.Ε., που παράγει το εμφιαλωμένο νερό Σέλι και το εμφιαλωμένο νερό Διός. Το τρόφιμο αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς κατηγορίες εξαγορών και για τους τρεις, καθότι ο Θεοδωρόπουλος έχει κάνει πολλές και διαδοχικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια με ΙΟΝ, Νίκας, Ελληνικούς Χυμούς, Αμβροσία και Έδεσμα. Ο Ταμβακάκης μέσω του fund EOS Capital έχει εισέλθει στη Μινέρβα και σε αρκετές ακόμα εταιρείες του κλάδου, ενώ ο Καραμούζης εκτός από την Krop, που παράγει πορτοκάλια με έδρα την Άρτα, έχει αποκτήσει ποσοστά στην εταιρεία οσπρίων Arosis, αλλά και πρόσφατα στην ΕΨΑ. Υπάρχει πολύ ψωμί ακόμα στον τομέα των τροφίμων και πολλές ακόμα εταιρείες, που θα αλλάξουν χέρια.

Ο Τσάκος και επίσημα στο εμφιαλωμένο

Και επισήμως στο εμφιαλωμένο νερό μπαίνει ο εφοπλιστής, Παναγιώτης Τσάκος, με την εταιρεία Νερά Πηγών Γράμμου. Μία ακόμα πράξη του έργου αποτέλεσε η πρόσληψη του Περικλή Κατριβάνου, πρώην εμπορικού διευθυντή στο Ζαγόρι, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Καθώς έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες επενδύσεις από πλευράς της εταιρείας, όλα είναι έτοιμα, για να ξεκινήσει η είσοδός της στα ψυγεία με εμφιαλωμένο νερό. Οι εμφιαλωτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας ξεπερνούν τα 50.000 τ.μ., με περισσότερες από μία γραμμές παραγωγής ανά κωδικό. Το κόστος της επένδυσης δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, αλλά, πάντως, πρόκειται για αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γιαννακόπουλος κάνει νέα επιχειρηματική κίνηση

Στη σύσταση νέας εταιρείας με την ονομασία Satin Line Construction και κύριο αντικείμενό της την παροχή υπηρεσιών πάρκων ψυχαγωγίας και παραλιών, αλλά και τις κατασκευαστικές εργασίες για οικιστικά κτίρια, προχώρησε ο επικεφαλής του ομίλου Βιανέξ και πρόεδρος του μπασκετικού Παναθηναϊκού Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Στην εταιρεία αυτή συμμετέχει με ποσοστό 65% η εταιρεία Black Wave Βάρκιζα, συμφερόντων του επιχειρηματία, η οποία ήταν αυτή που πρόσφατα ανέλαβε τη διαχείριση της πλαζ Βάρκιζας (πρώην Yabanaki) μετά από τη σχετική συμφωνία που υπέγραψε με τον δήμο Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης. Πρόεδρος σε αυτή την εταιρεία είναι ο Δ. Γιαννακόπουλος και αντιπρόεδρος ο επίσης επιχειρηματίας, Βαγγέλης Κοταρίδης, επικεφαλής της Sports Spirit, εταιρείας η οποία έχει έδρα τη διεύθυνση του ομίλου ΜαροσούληΚοταρίδη, που ελέγχει κέντρα διασκέδασης, όπως η Ιερά Οδός, το NOX, το Φως, το Γκάζι Live & Stage και τα Privilege. Ο ίδιος συμμετέχει και στον όμιλο Μαροσούλη-Κοταρίδη.

Αύξηση κεφαλαίου στην Ελληνικό Α.Ε. – Νέος μέτοχος ή ένεση ρευστότητας;

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 43 εκατομμύρια ευρώ μαθαίνω ότι προχώρησε η Ελληνικό Α.Ε., που έχει την ευθύνη της επένδυσης στο Ελληνικό. Κάτι που μπορεί να σημαίνει κατά βάση δύο πράγματα: ή ότι κάποιος νέος μέτοχος εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο ή ότι με αυτόν τον τρόπο κάνει μία ένεση ρευστότητας, προκειμένου να καλύψει τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες στο πλαίσιο της εμβληματικής επένδυσης που υλοποιείται. Πολύ σύντομα θα είμαι σε θέση να σας πω περισσότερα για το θέμα. Το βέβαιο είναι ότι ένα τέτοιο ποσό και η χρήση του δεν θα παραμείνει για πολύ αδιευκρίνιστο για το πού ακριβώς προορίζεται και ποιος είναι γενικά ο σκοπός του.

Η εποχή μετά τον Τσαμάζ

Για τον Μιχάλη Τσαμάζ κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αποτέλεσε τον άνθρωπο, που ανέλαβε και κατάφερε να μεταμορφώσει τον ΟΤΕ στα χρόνια της θητείας του. Ο λόγος για τον οποίο φεύγει, όπως μαθαίνω, είναι διότι υπάρχει ηλικιακό όριο για τα ανώτατα στελέχη από πλευράς της Deutsche Telekom και φυσικά για κανένα λόγο δε θα μπορούσε να φύγει, επειδή αμφισβητείται η διοικητική του αρτιότητα και οι ικανότητές του. Ο διάδοχός του, Κώστας Νεμπής, έχει αναλάβει από το 2019 τη θέση του προέδρου του Management Board και CEO στην Hrvatski Telekom, θυγατρική του oμίλου Deutsche Telekom στην Κροατία. Διαθέτει περισσότερα από 15 έτη εμπειρίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ενώ ορίστηκε Chief Commercial Officer Consumer Segment Ομίλου ΟΤΕ τον Ιούνιο 2016.