Καλό Σαββατοκύριακο. Φουριόζικα θα ξεκινήσω σήμερα, καθώς μαθαίνω πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιστρέψει με τον τρόπο του. Και δεν αναφέρομαι στο όραμα να ενώσει τις «δύο αριστερές» – τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική. Για να γίνει αυτό, δεν πρέπει να χαθούν τα κεκτημένα. Και πρώτος στόχος είναι να μη βγει, επ’ ουδενί όμως, το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα στις Ευρωεκλογές. Αυτή είναι η μεγάλη μάχη που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ και μαθαίνω πως θα τη δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός. Εννοείται πως στις εκλογές το κόμμα θα πορευτεί με τον Στέφανο Κασσελάκη αλλά δεν εννοείται πως θα συνεχίσει με Κασσελάκη. Εξηγούμαι. Αν ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, και δε μιλάμε από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, ο τωρινός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πάρα πολύ πιθανό να χάσει το αξίωμά του. Δυο-τρεις διαφορετικές πηγές μου το δίνουν αυτό, έπειτα από το ρεπορτάζ που έκανα. Μην ξεχνάτε κάτι ακόμη: μια πιθανή κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει σε περιπέτειες και τον ίδιο τον Τσίπρα καθώς κανείς δεν εγγυάται πως δε χάσει τη βουλευτική του έδρα.

Εμφανίζεται, κινείται, παρεμβαίνει

Ένας εκ των συνομιλητών μου, μου επισήμανε πως τις πρώτες ημέρες Κασσελάκη και παρά τη δημοσκοπική πτώση που ακολούθησε, ο Τσίπρας δεν κουνήθηκε. Το τελευταίο διάστημα, εμφανίζεται, κινείται, παρεμβαίνει. Σχετικά με τη Νέα Αριστερά, σας έγραψα και την Τετάρτη πως ο Αλέξης Τσίπρας στεναχωρήθηκε για τη φυγή του Αλέξη Χαρίτση. Δεν ήθελε να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ το συγκεκριμένο στέλεχος. Αντίθετα, μαθαίνω πως περιπτώσεις τύπου Παπαδημούλη τις θεωρεί βαρίδια για το νεοσύστατο κόμμα – συνεπώς καλώς έφυγαν.

Η περίφημη Διακήρυξη των Αθηνών

Σήμερα θα σας πω κάποια τελευταία για την επίσκεψη Ερντογάν. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ικανοποίηση για την συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και μου είπαν ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στα εδραιωμένα προβλήματα και όλοι είναι αισιόδοξοι. Ρώτησα να μάθω πως φθάσαμε στην περίφημη Διακήρυξη των Αθηνών μεταξύ των δυο ηγετών. Αυτή δεν προέκυψε αναπάντεχα, αλλά είναι «στην πραγματικότητα» συνέχεια της συνάντησης στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, μου εξηγεί ανώτερος κυβερνητικός παράγοντας. Παράλληλα μου λέει ότι η απευθείας συνάντηση μεταξύ των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλιο θεωρήθηκε ευρέως ως καταλύτης για ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, καθώς ήταν η πρώτη τους συνάντηση μετά από μια βαθιά κρίση. «Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν αισιοδοξία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων εκεί ή, τουλάχιστον, για την εξομάλυνση των σχέσεων» μου είπε.

Οι παρασκηνιακές επαφές

Η αρχική κρίσιμη συνάντηση έγινε τον Σεπτέμβριο, όταν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισκέφθηκε την Τουρκία, συζητώντας «τα βήματα προς την προσέγγιση και δημιουργώντας το έδαφος για επερχόμενες συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Οι υπουργοί ανέπτυξαν, ευτυχώς, καλές προσωπικές σχέσεις και εργάζονται για την επίλυση των ζητημάτων χωρίς κλιμάκωση των εντάσεων». Στη συνέχεια, ακολούθησε η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, στα μέσα Σεπτεμβρίου, για να οδηγηθούμε στο προχθεσινό ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας. «Το Συμβούλιο, παρόμοιο με ένα Κοινό Συμβούλιο Υπουργών, ξεκίνησε το 2010 με πρόταση Ερντογάν, αλλά παρέμεινε ανενεργό από το 2016. Σε όλες αυτές τις συνεδριάσεις λήφθηκαν πολλά υποσχόμενες αποφάσεις για το μέλλον των τουρκοελληνικών σχέσεων», επισημαίνει ο συνομιλητής μου. Και επίσης μου επεσήμανε ότι πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους, τον Μάρτιο του 2022, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός θερμά και τα δύο μέρη αποφάσισαν να μειώσουν την ένταση για άλλη μια φορά.

Η ρωγμή και η επανεκκίνηση

Ακολούθησε νέα «ρωγμή». Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού όμως στη συνέχεια στις ΗΠΑ και η ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, όπου καταχειροκροτήθηκε επί λεπτά, κι όπου ζήτησε να μην πουλήσουν οι ΗΠΑ όπλα στην Τουρκία, «οδήγησε στην έντονη αντίδραση του προέδρου Ερντογάν και σε εκ νέου επιδείνωση των σχέσεων». Η πρώτη επανεκκίνηση των επαφών μεταξύ των δύο ηγετών έγινε σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, μου εξήγησε ανώτερη διπλωματική πηγή και συνέχισε: «όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να του εκφράσει συλλυπητήρια για τα θύματα του σεισμού και να βοηθήσει στον απόηχό του».

Αισιοδοξία για το μέλλον

Ο πρωθυπουργός όπως μου είπαν είναι αισιόδοξος και λέει ότι σε σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δε λύσει βραχυπρόθεσμα τα εδραιωμένα ζητήματα, οι τρέχουσες θετικές εξελίξεις είναι ευπρόσδεκτες, προς όφελος και των δύο χωρών και των λαών τους, εμπνέοντας ελπίδα για το μέλλον. «Η διατήρηση αυτής της βελτίωσης είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα αυτών των αντίπαλων αλλά και αδελφών εθνών και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής, επομένως πρέπει να ενθαρρυνθεί» μου επισημαίνει συνομιλητής του και μου συνεχίζει: «τα δύο κράτη δεν πρέπει να περιμένουν κάθε φορά μια νέα καταστροφή για να διορθώσουν τις σχέσεις τους».

Ο φόβος της οπαδικής βίας

Το αιματηρό, απαράδεκτο και κατακριτέο γεγονός του σοβαρού τραυματισμού του 31χρονου αστυνομικού σε αγώνα βόλεϊ στο γήπεδο του Ρέντη, σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν ήταν εξάλλου η η πρώτη φορά που ασχολούνται στο πρωθυπουργικό γραφείο με αυτό το σοβαρό θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει όλα τα διαθέσιμα σενάρια για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν υπάρχουν λύσεις ως δια μαγείας. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα θα δώσει απαντήσεις σε πολλά από τα ζητήματα αυτά, ενώ σήμερα, Σάββατο, σε έκτακτη σύσκεψη στις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει σύσκεψη με τους Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Φλωρίδη, Γιάννη Βρούτση, Σταύρο Παπασταύρου, Άκη Σκέρτσο και Γιάννη Μπρατάκο τα επόμενα βήματα της πολιτείας. Η διακοπή όλων των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων μέσα στο ’23 είναι στο τραπέζι.

Η παραίτηση Δραγασάκη

Ο Γιάννης Δραγασάκης απέστειλε χθες μια επιστολή προς τη Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, κοινοποιώντας τον Πρόεδρό του, δηλώνοντας την παραίτησή του από την Κεντρική Επιτροπή. Παραμένοντας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Δραγασάκης καταθέτει στο κείμενο σκέψεις και προτάσεις ως συμβολή ενόψει του προσυνεδριακού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό είχε και συνάντηση με την Ράνια Σβίγκου και τον Γιώργο Βασιλειάδη, ενημερώνοντάς τους και από κοντά για την απόφαση παραίτησης από την ΚΕ. Ρωτώντας τους για τον σχεδιασμό του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τους διατύπωσε τις θέσεις του για την ανάγκη ανασυγκρότησης και ανασύνθεσης της Αριστεράς και τους εξήγησε πώς εκείνος αντιλαμβάνεται και τον δικό του ρόλο στη διαδικασία αυτή.

Νέα συνέντευξη Κασσελάκης

Μαθαίνω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εγκαινιάζει ένα μεγάλο κύκλο συνεντεύξεων στα ΜΜΕ. Αυτή την Κυριακή θα είναι στο Βήμα. Εντάξει, η αρχή έγινε -δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά- στο Documento, αλλά έχει σημασία ότι στα έντυπα ΜΜΕ, επέλεξε να ξεκινήσει με το Βήμα της Κυριακής. Η συνέντευξη δόθηκε στον πολιτικό συντάκτη του Βήματος, τον πολύπειρο πολιτικό συντάκτη Άρη Ραβανό και απ’ ό,τι έμαθα θα έχει πολύ ενδιαφέρον.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Ο οδικός χάρτης για το Συνέδριο του Φεβρουαρίου είναι δεδομένος για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και όπως έμαθα το Συνέδριο θα γίνει κανονικά στο τρίτο δεκαήμερο του επόμενου Φεβρουαρίου 2024. Το Συνέδριο, «θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα» μου είπαν και μου σημείωσαν επίσης, ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη των συντονιστικών οργάνων των Οργανώσεων Μελών καθώς και των Νομαρχιακών Επιτροπών όπως και εκλογές συνέδρων. Στις εκλογές θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και τα 40.000 νέα μέλη του κόμματος. Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου.

Η παλιά και η νέα Μεταμόρφωση

Ανάμεσα στις περιοχές Καλυβάκια και Παλαμά έμαθα ότι αναμένεται να γίνει η μετεγκατάσταση του Οικισμού Μεταμόρφωσης Καρδίτσας, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό χθες στους κατοίκους της περιοχής που είχε βουλιάξει από την πρόσφατη θεομηνία. Το σημείο βρίσκεται σε ύψωμα για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι των πλημμυρών, καθότι το σημερινό χωριό έχει κτισθεί ανάμεσα σε δυο ποτάμια. Η νέα Μεταμόρφωση θα αποτελέσει πρότυπο σύγχρονου χωριού με ειδικές προδιαγραφές, ενώ οι κάτοικοι θα διατηρήσουν τις περιουσίες τους στην παλιά, καθώς δεν θα γίνουν απαλλοτριώσεις. Το μοντέλο αυτό της μετεγκατάστασης μπορεί σε δεύτερο χρόνο να υιοθετηθεί εφόσον συμφωνήσουν οι κάτοικοι και στο χωριό Βλοχός.

Δυο ξένοι οι Αγοραστός – Κουρέτας

Κατά τη χθεσινή περιοδεία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλία, ο απερχόμενος, Κώστας Αγοραστός και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης της περιοχής Δημήτρης Κουρέτας, παραβρέθηκαν τόσο στη σύσκεψη με τους δημάρχους των παρακάρλιων περιοχών όσο και στα εγκαίνια του έργου ύδρευσης της ανατολικής Καρδίτσας. Ωστόσο άνθρωπος μου που ήταν εκεί, μου μετέφερε το «ψυχροπολεμικό» κλίμα ανάμεσα στον νυν και τον επόμενο αιρετό. Δεξιά κοίταζε ο ένας, αριστερά ο άλλος. Και μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναφέρθηκε στην ανάγκη πολιτικών συναινέσεων και συνεργασιών τουλάχιστον 3 φορές, ωστόσο αυτό δεν φάνηκε στην πράξη, καθώς η ατμόσφαιρα μεταξύ των δυο «μύριζε» μπαρούτι!

Εξαγορά στην Αθήνα ετοιμάζει ο Μασούτης

Περίπου 40 μαγαζιά «λείπουν» από τον Μασούτη στην Αθήνα για να αποκτήσει μία πραγματικά κρίσιμη μάζα καταστημάτων στην πρωτεύουσα. Αυτό μου έλεγε τουλάχιστον άνθρωπος που ξέρει τα πράγματα στην αγορά. Η αλυσίδα της Θεσσαλονίκης μάλιστα ετοιμάζει ή μάλλον επιδιώκει να εξαγοράσει και άλλη αλυσίδα στην πρωτεύουσα για να πετύχει το στόχο αυτόν. Να σας θυμίσω ότι τώρα με το νέο κατάστημα που λειτούργησε την Παρασκευή στη Γλυφάδα έχει 61 καταστήματα στην Αθήνα. Και ο βασικός στόχος του Γιάννη Μασούτη είναι να μεγαλώσει ταχύτερα προσεχώς με κάποια εξαγορά, η οποία θα τον βοηθήσει να φτάσει το ψυχολογικό όριο των 100 καταστημάτων. Φαίνεται μάλιστα ότι αυτό δεν απέχει πολύ και ότι σύντομα θα έχω να σας πω πολλά περισσότερα γύρω από το θέμα αυτό.

Ο πρώην και ο νυν στα εγκαίνια της Γλυφάδας

Ο νέος περιφερειάρχης, Νίκος Χαρδαλιάς, βρέθηκε στα εγκαίνια του Μασούτη στο νέο κατάστημα της Γλυφάδας. Με κάποιο τρόπο αναμενόμενο καθότι ήταν καλεσμένος. Ο ίδιος μάλιστα ήταν και από τους πρώτους που έφτασαν στο καινούργιο κατάστημα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Καλεσμένος όμως ήταν και ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Το ενδιαφέρον ήταν ότι ο ίδιος έφτασε με σημαντική καθυστέρηση περίπου μίας ώρας. Σημεία των καιρών βλέπετε. Ο πρώτος αναλαμβάνει και ο δεύτερος αποχωρεί. Σε άλλες εποχές τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά και ο κύριος Πατούλης θα είχε σπεύσει και εκείνος από νωρίς.

Ο Μπάρμπα Στάθης έτοιμος για πώληση

Μετά την εξαγορά του 80% της Χαλβατζής από τον Μπάρμπα Στάθη, επόμενο βήμα είναι η πώληση όλου του business της Μπάρμπα Στάθης με τις ζύμες (Χρυσή Ζύμη και Ελληνική Ζύμη) και φυσικά του κλάδου κατεψυγμένων λαχανικών της Μπάρμπα Στάθης. Η υπεραξία της μάρκας είναι δεδομένη. Μαθαίνω όμως ότι το CVC έχει βγει στην αγορά και χτυπάει τις πόρτες πιθανών ενδιαφερόμενων. Όμως η τιμή που ζητάει είναι πολύ ψηλή για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς αυτή τη στιγμή. Ο χρόνος αποεπένδυσης που έχει θέσει στο πλάνο της η CVC για όλες τις εταιρείες του ομίλου Vivartia είναι κατά μέγιστο τα 7 χρόνια, όταν και αποφασίζει να αποχωρήσει για να κάνει το επόμενο βήμα και να πάρει πίσω τα λεφτά που επένδυσε και με το παραπάνω, με το όποιο όφελος μπορεί να αποκομίσει επιπλέον. Φαίνεται ότι στην περίπτωση του Μπάρμπα Στάθη η αποεπένδυση θα είναι πολύ συντομότερη από την αρχικά προγραμματιζόμενη αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι η εταιρεία αποτελεί ένα πεντακάθαρο και αξιοζήλευτο «μαγαζί» στο χώρο των τροφίμων.

Προχωράει η διαδικασία για το Vouliagmenis Mall

Τρέχουν οι διαδικασίες για το Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό, όπου πριν λίγες μέρες μαθαίνω πως εκδόθηκαν οι οικοδομικές άδειες που ανοίγουν το δρόμο για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών ανέγερσης του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου έως τώρα στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι το αργότερο εντός του 2017 το μεγαλεπήβολο επενδυτικό σχέδιο της Lamda Development με το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο θα έχει ολοκληρωθεί. Να σας θυμίσω ότι τις πρόδρομες εργασίες έχει αναλάβει η Άκτωρ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Lamda, τα EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) που θα αποφέρει το Vouliagmenis Mall το 2027 είναι 55 εκατ. ευρώ.

ΕΚΤΕΡ: Ετοιμάζει εξαγορές ξενοδοχείων

Ακούω και μαθαίνω ότι η ΕΚΤΕΡ, η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, φέτος θα τζιράρει 75 εκατομμύρια ευρώ, τριπλασιάζοντας το τζίρο της σε σχέση με πέρσι. Η εταιρεία όμως ετοιμάζει και την αναβάθμισή της σε εταιρεία με εργοληπτικό πτυχίο έβδομης τάξης. Και γι’ αυτό το λόγο, προκειμένου να μεγαλώσει τα οικονομικά και εταιρικά της μεγέθη ετοιμάζει εξαγορές. Όχι στον κατασκευαστικό τομέα, αλλά στον ξενοδοχειακό όπου όπως μου λένε πολύ καλά πληροφορημένες πηγές σκοπεύει να αποκτήσει ξενοδοχεία σε περιοχές της Ελλάδας. Θυμίζω εδώ ότι μία από τις μεγάλες σχεδιαζόμενες επενδύσεις για την ΕΚΤΕΡ είναι σε ιδιόκτητο οικόπεδο στην Πάρο σε έκταση 327 στρεμμάτων, όπου η EΚΤΕΡ θα δημιουργήσει ένα μεγάλο τουριστικό συγκρότημα που περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, πολυτελείς κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικές χρήσεις και άλλα. Η χρηματοδότηση του έργου περιλαμβάνει τη χορήγηση μακροπρόθεσμου δανείου, συνολικού ποσού 42,6 εκατ. ευρώ, με την αξιοποίηση δανειακών κεφαλαίων, ύψους 21,3 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και δανειακών κεφαλαίων, ύψους 21,3 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.