Με το νέο φορολογικό θα ξεκινήσω σήμερα τη στήλη, για να σας δώσω την εξέλιξη των πραγμάτων. Μαθαίνω πως θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις στο φορολογικό για μερικές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών μετά και τις χθεσινές κινητοποιήσεις τους. Μου είπαν ότι βουλευτές και υπουργοί έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Και όπως πληροφορήθηκα ετοιμάζονται κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.

Πάει πίσω ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Στο δρόμο προς τις Ευρωεκλογές η κυβέρνηση αρχίζει και ξανασυζητά τι θα κάνει για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και, όπως «έδεσα» από καλή πηγή, μετατίθεται ο χρόνος κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου. Και αυτό διότι αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών που αντιτίθενται. Ήδη, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης και ακόμα επτά βουλευτές έχουν εκδηλώσει δημόσια τη διαφωνία τους όχι μόνο για την τεκνοθεσία μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών αλλά και για τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πολιτικό λόγο.

Οι δεύτερες σκέψεις

Για να έχουν καλύτερη εικόνα στο πρωθυπουργικό γραφείο μου είπαν ότι έχουν ξεκινήσει επαφές και συζητήσεις με τους βουλευτές και μέλη του υπουργικού συμβουλίου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο γραμματέας της Κ.Ο. Σταύρος Καλαφάτης και η νέα γραμματέας Μαρία Συρεγγέλα. Και όπως έμαθα στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι θα πληγεί η ΝΔ, εάν ψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο. Αυτά ακούνε στο Μέγαρο Μαξίμου και έκαναν δεύτερες σκέψεις, κάτι που δεν αρέσει στον στενό σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Αλέξη Πατέλη, ο οποίος, εάν η κυβέρνηση δε φέρει προς ψήφιση τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, σκοπεύει να παραιτηθεί.

Πώς φθάσαμε στον εξωδικαστικό

Σχετικά με τον εξωδικαστικό που ψηφίστηκε με νέα έκδοση, να σας πω πώς φθάσαμε ως εδώ. Για να γίνει αυτό ψηφίστηκαν δυο τροπολογίες που κατατέθηκαν το περασμένο Σάββατο από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Επ’ αυτού υπήρξε μεγάλη συζήτηση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και των υπουργών Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και Άκη Σκέρτσου, στους οποίους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει το πράσινο φως να το χειριστούν. Και επίσης έμαθα ότι για να κλείσει αυτή η σημαντική εκκρεμότητα, που αφορά στην αναγνώριση του δικαιώματος των servicers να επισπεύδουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης έναντι κόκκινων δανείων, ήταν σε ανοικτή γραμμή οι Παπασταύρου και Σκέρτσος με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, που επίσης συνομιλούσε με τον Κ. Χατζηδάκη. Επί της ουσίας, υπήρχε ένα τρίγωνο, για να ρυθμιστεί ένα θέμα, που αφορούσε τη νομιμοποίηση των servicers ως επισπεύδοντες πλειστηριασμών και είχε έρθει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης πριν μήνες, όταν είχε εκδώσει απόφαση επ’ αυτού ο Άρειος Πάγος.

Οι αστερίσκοι

Με την τροπολογία, για την οποία πίεζαν οι τραπεζίτες και τα funds και μάλιστα επ’ αυτού υπήρξαν πολλές οχλήσεις προς το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών, οι servicers νομιμοποιούνται «να ασκούν, ως δικαιούχοι διάδικοι, ένδικα βοηθήματα, να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες για είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων καθώς και να παρίστανται να συμμετέχουν στις αναφερόμενες διαδικασίες». Υπήρξε, όμως, και κάτι ακόμη -και αυτό αφορούσε ένα πάγιο αίτημα των servicers να αξιώνουν από τους υπερχρεωμένους οφειλέτες προκαταβολή 10%, προκειμένου να μπουν σε ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, με εξαίρεση τους ευάλωτους οφειλέτες.

Ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ

Πάω τώρα στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και θα σας πω για όσα ακούω για γέφυρες στο ΠΑΣΟΚ από στελέχη του και την ανάγκη να ξεκινήσει διάλογος σε πρώτη φάση. Ένας από αυτούς είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, που δε σκοπεύει να φύγει από το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρεί, όπως λέει σε συνομιλητές του, ότι όμορες πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού χώρου είναι εκείνες με τις οποίες μπορούν να έχουν πεδία συνεργασίας. Παράλληλα, αυτό που λέει είναι ότι πρέπει να γίνει το συνέδριο στα τέλη Φεβρουαρίου και εκεί θα υπάρξει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, να συζητηθούν ζητήματα προγραμματικά και ιδεολογικά και να γίνουν οι απαραίτητες συνθέσεις που χρειάζεται ο χώρος, για να μπορέσει να πάει στην επόμενη μέρα.

Για ΗΠΑ τα Χριστούγεννα

Και επειδή εδώ συζητάμε πώς θα ανασυντάξει το κόμμα του ο Στέφανος Κασσελάκης, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με τον σύζυγό του Τάιλερ ΜακΜπέθ και τους γονείς τους θα περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά στην Αμερική. Πάντως, όπως ρώτησα, δύσκολο μου φαίνεται να φύγει! Αλλά ποτέ δεν ξέρεις!

Προετοιμασία για Ευρωεκλογές

Μετά την επιστολική ψήφο που ετοιμάζεται ενόψει των ευρωεκλογών, ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εσωτερικών είναι να γίνει η εκκαθάριση των υφιστάμενων εκλογικών καταλόγων. Με βάση τα στοιχεία που έμαθα, περισσότεροι από 750.000 εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως δραστηριότητα. Θα προλάβουν για τις Ευρωεκλογές; Όχι, και αυτό είναι βέβαιο, όπως μου είπαν.

Ο Δήμας, οι σίγουροι και αυτοί που παίζονται

Και αφού μιλάμε για τις Ευρωεκλογές, έμαθα και σας μεταφέρω πως με την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας θα συστρατευθεί ο Πύρρος Δήμας. Έχει κλείσει ο Γιώργος Αυτιάς, ενώ στη μάχη θα ριχθεί και ο Δημήτρης Τσιόδρας. Κοντά είναι και ο Ανδρέας Λοβέρδος – τίποτα ανακοινώσιμο ακόμη. Σχετικά με τους υπάρχοντες ευρωβουλευτές, έχουν πάρει το πράσινο φως, για να είναι εκ νέου υποψήφιοι οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιάννης Κιμπουρόπουλος. Η περίπτωση του Μανώλη Κεφαλογιάννη και της Ελίζας Βόζεμπεργκ εξετάζονται, με τη ζυγαριά να γέρνει στο να μην είναι και πάλι υποψήφιοι.

Ο φόβος και η πίεση

Στη Νέα Αριστερά, τώρα, αν και τις προηγούμενες ημέρες κυκλοφορούσε η πληροφορία πως η Έφη Αχτσιόγλου σκέφτεται να κατέβει στις Ευρωεκλογές, φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες κάνει πίσω. «Γιατί;», ρώτησα. Γιατί θα είναι το απόλυτο Βατερλό τόσο για την ίδια όσο και για το νεοσύστατο κόμμα, να μην πιαστεί το 3% και να μείνουν εκτός. Το σενάριο δεν είναι τόσο μακρινό και για το λόγο αυτό έμαθα πως ασκείται έντονη πίεση στον Πέτρο Κόκκαλη να ηγηθεί του Ευρωψηφοδελτίου της Νέας Αριστεράς, για να υλοποιηθεί ο αρχικός στόχος, που δεν είναι άλλος από την είσοδο στις Βρυξέλλες.

Ενόχληση Αλέξη για Αλέξη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε από τη Ρώμη και έμαθα ότι ο συνονόματός του, Αλέξης Χαρίτσης, έσπευσε να τον χαρακτηρίσει ουσιαστικά ως «αναπαλαίωση». Ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,2, την επομένη των αποκαλυπτηρίων του ονόματος Νέα Αριστερά, ρωτήθηκε, λοιπόν, από τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη τι συνδέει τον «πραγματικό ΣΥΡΙΖΑ» με την παρουσία και την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και εάν το κόμμα «Νέα Αριστερά» είναι ανοιχτό στον πρώην πρωθυπουργό. «Το κόμμα μας είναι μια νέα προσπάθεια. Δε θέλουμε την αναπαλαίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Βεβαίως, όλοι κουβαλάμε την κληρονομιά μας», δήλωσε και όπως έμαθα αυτή η δήλωση ενόχλησε τον Τσίπρα. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να γνωρίζετε πως ο Τσίπρας «χαλάστηκε» με την κίνηση των 11, αλλά περισσότερο τον πείραξε η στάση ενός: του Αλέξη Χαρίτση. Έτσι, ό,τι σχετικό συμβαίνει από ‘δω και πέρα, απλά θα ενισχύει την ήδη κακή σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δυο πρώην συνεργατών.

«Ψήνεται» παρέμβαση Τσίπρα για τα εθνικά;

Την ίδια ώρα, δύο γνωστοί δημοσιογράφοι επισκέπτονται συχνά πυκνά τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο νέο του «στρατηγείο» επί της οδού Αμαλίας, δίπλα στη Βουλή. Εκεί, οι ζυμώσεις δίνουν και παίρνουν. Μάλιστα, ο πληροφοριοδότης μου μετέφερε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εσχάτως δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει -μετά την αυριανή επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα- σε δημόσια παρέμβαση για τα εθνικά θέματα. Ο πρώην πρωθυπουργός παρακολουθεί τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, ενημερώνεται για τα πάντα, ωστόσο δεν επιθυμεί να μείνει ανενεργός πολιτικά. Αντιθέτως, με το στενό του συνεργάτη και διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Μιχάλη Καλογήρου, επεξεργάζονται το ενδεχόμενο της ίδρυσης ενός ινστιτούτου παραγωγής ιδεών και πολιτικής, το οποίο θα αναδεικνύει όλα τα σύγχρονα θέματα, που απασχολούν την κοινή γνώμη με τη δική του προοδευτική «ματιά» και κάνοντας προβολή στο μέλλον.

Οι στόχοι του ΠΑΣΟΚ

Χθες πέρασα και από τη Χαριλάου Τρικούπη, όπου είχα συζητήσεις και μου είπαν πως το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ανεβαίνει σταθερά, όπως έδειξε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όπου ανέβηκε σχεδόν 4 μονάδες. «Αυτό αποτυπώνεται και δημοσκοπικά, με τις περισσότερες μετρήσεις να το φέρουν δεύτερο. Συνεχίζουμε την ανοδική πορεία, με ορίζοντα τις εθνικές σταθερές εκλογές και με κομβικό σταυροδρόμι τις Ευρωεκλογές» μου είπε ο συνομιλητής μου. Και όταν τον ρώτησα ποιος είναι ο στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη, μου είπε: «Να υπάρχει σήμερα μια αξιόμαχη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση μέσα και έξω από τη Βουλή, ώστε με πρωτοβουλίες και σοβαρό πολιτικό λόγο να μπορέσουμε να είμαστε στο τέλος του κύκλου των εθνικών εκλογών η αξιόπιστη εναλλακτική κυβερνητική πρόταση». Βέβαια, ο Ανδρουλάκης εκτός από την αξιόμαχη αντιπολίτευση έχει θέσει και τον πήχη του 20%. Για να δούμε. Θα τα πετύχει και τα δύο;

Δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ απ’ τη δουλειά του τα τελευταία 8 χρόνια

Θα σας πάω τώρα σε κάτι διαφορετικό. Μπορεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια να μην ισχύει το ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτικής και επαγγελματικής ιδιότητας, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι εκπρόσωποι του έθνους που, προς τιμήν τους, θεωρούν ότι δεν μπορείς να κρατάς δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, που λέει και ο θυμόσοφος λαός. Πάρτε για παράδειγμα τον βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Σαρακιώτη. Ο 40χρονος πολιτικός, από τον Σεπτέμβριο του 2015 που εξελέγη βουλευτής, έχει σταματήσει να ασκεί τη δικηγορία, καθώς, όπως υποστηρίζει συνομιλώντας με συναδέλφους του: «δεν ήθελα να είμαι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος (τότε ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην εξουσία) και να πηγαίνω στα δικαστήρια, όσο αδέκαστοι κι αν είναι οι δικαστές. Συν τοις άλλοις, θα αδικούσα τους αντιδίκους συναδέλφους». Το ζήτημα είναι ότι το τήρησε κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε την εξουσία. Δεν έχει βγάλει ούτε ένα ευρώ από το 2015 έως σήμερα από τη δικηγορία.

Το Μετρό, η Εγνατία και η επιστροφή του τρένου

Στόχος να μπουν σε τροχιά πλήρους υλοποίησης οι δύο σταθμοί του μετρό στα Εξάρχεια, όπου οι αντιδράσεις από πλευράς των κατοίκων έχουν προκαλέσει δυσχέρειες στη δημιουργία του σταθμού που θα ανήκει στη γραμμή 4 του μετρό, αλλά και του σταθμού στον Ευαγγελισμό, όπου τα έργα έχουν κολλήσει μετά από σχετικές προσφυγές, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο. Ο ίδιος, μιλώντας από το βήμα του 1ου Growthfund Summit, που διοργάνωσε το Υπερταμείο, αναφέρθηκε στην Αττική Οδό αλλά και στο θέμα παραχώρησης της Εγνατίας. «Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού. Έχουν κατατεθεί πρότυπες προτάσεις, αλλά πρέπει να πούμε πως τα οδικά έργα στην Αττική δεν είναι επιλέξιμα στο νέο ΕΣΠΑ. Κατά συνέπεια θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ιδιωτικό τομέα, για να βρούμε λύσεις χρηματοδότησης», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό στοίχημα και η ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Όπως είπε μεταξύ άλλων, με τρένο θα πραγματοποιείται στο σύνολό του από τις 15 Δεκεμβρίου το επιβατικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, τμήμα του οποίου γίνεται σήμερα με λεωφορείο, μετά τις πρόσφατες καταστροφές που υπέστη το δίκτυο εξαιτίας της κακοκαιρίας Ντάνιελ.

Τι συμβαίνει με το μέτωπο της Εγνατίας

Για το μέτωπο της Εγνατίας, εκτενής και ειδική ήταν η αναφορά στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη. Τον άκουσα, ωστόσο, να λέει ότι παρά το γεγονός ότι η παραχώρηση της Εγνατίας έχει καθυστερήσει σημαντικά λόγω της αύξησης των επιτοκίων και του κόστους κατασκευής ως προς το κατασκευαστικό αντικείμενο για τους κάθετους οδικούς άξονες, τα πράγματα εξελίσσονται. Παρ’ όλ’ αυτά με αρκετά αργούς ρυθμούς. Η σύμβαση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται σε επικοινωνία με το υπουργείο Υποδομών και τη σημερινή παραχωρησιούχο Εγνατία Α.Ε., προκειμένου να υπάρξει διάδοχη κατάσταση. Ο Δ. Πολίτης εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης πρόκειται να κυρωθεί από τη Βουλή στο πρώτο δίμηνο του 2024.

Οι νέες αφίξεις σε Αθήνα, Μύκονο, Σαντορίνη

Νέα καταστήματα άνοιξαν στο τρίτο τρίμηνο του 2023 και πραγματοποιήθηκαν κινήσεις όπως αυτές του pop-upstore της Porsche στο Golden Hall, το νέο κατάστημα εστίασης The Big Bad Wolf στο The Mall και τα καταστήματα μόδας Alter και Mat στο River West. Η Μύκονος, η Σαντορίνη και άλλα δημοφιλή τουριστικά θέρετρα διατηρούν υψηλά τη ζήτηση, με αξιοσημείωτα εγκαίνια όπως: η pop-up boutique Moschino στο ξενοδοχείο Cavo Tagoo στη Μύκονο, η επέκταση της πολυτελούς μάρκας μόδας Palm Angels με έδρα το Μιλάνο και της δανέζικης μάρκας ομορφιάς Alûstre στη χώρα Μυκόνου. Η αγορά λιανικής δείχνει, μπορώ να σας πω, την τάση της ανάπτυξης, που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και μεταφέρει τον παλμό της ευρύτερης αγοράς. Βέβαια, η πραγματικότητα είναι ότι οι παραπάνω εταιρείες απευθύνονται σε κοινό άνω του μέσου όρου, δεν παύουν όμως να αποτελούν μία ένδειξη για το πού πηγαίνει η αγορά τα επόμενα χρόνια.

Οι νέες επενδύσεις στα logistics

Το τρίτο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκε επενδυτικός όγκος 50 εκατ. ευρώ, 25% υψηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι. Στις κυριότερες συναλλαγές συγκαταλέγεται η απόκτηση από την Trastor ΑΕΕΑΠ οικοπέδου 30.100 τ.μ. στον Ασπρόπυργο, στο οποίο κατασκευάζεται υπερσύγχρονο κέντρο logistics 23.800 τ.μ. Η Premia Properties ΑΕΕΑΠ απέκτησε 11.300 τ.μ. logistics στον Ασπρόπυργο. Η Autohellas αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο στην Trade Estates κατά το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, εισφέροντας ένα συγκρότημα αποθηκών 16.655 τ.μ. σε 40.804 τ.μ. οικόπεδο, στο Επιχειρηματικό Πάρκο της περιοχής Βαμβακιάς του Δήμου Ελευσίνας. Η Transcombi Express απέκτησε εντός τριμήνου 10.000 τ.μ νέα logistics με δικαίωμα επέκτασης κατά επιπλέον 6.000 τ.μ.

Η επιστροφή του Μινιόν στη ζωή της Αθήνας

Το ιστορικό ακίνητο που στέγαζε πριν από αρκετά χρόνια το εμβληματικό πολυκατάστημα Μινιόν και αναπτύσσεται σήμερα από την Dimand επιστρέφει στη ζωή της Αθήνας, δίνοντας νέα όψη με τη φωταγώγησή του στην Πατησίων αλλά και στην ευρύτερη γειτονιά των Εξαρχείων. Το καινούργιο βιοκλιματικό κτίριο, που έχει δημιουργηθεί, φωταγωγήθηκε, συμμετέχοντας στον εορταστικό στολισμό της πρωτεύουσας. Το κτίριο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, έχει να μοιραστεί πολλές ιστορίες και αναμνήσεις ετών και αποτελεί προάγγελο για τα έργα που θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια στο κέντρο της πόλης αλλά και ειδικότερα στην Πατησίων.