Η κυβέρνηση δεν λαμβάνει αποφάσεις και δε νομοθετεί με βάση τις δημοσκοπήσεις είπε ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες αναφερόμενος στην οπαδική βία και τα μέτρα για την καταπολέμησή της, αλλά και δείχνοντας ότι έτσι θα πορευτεί από εδώ και πέρα.

Αυτό που επίσης ακούγεται πολύ έντονα από κυβερνητικά χείλη το τελευταίο διάστημα ειδικά όσον αφορά παρεμβάσεις που προκαλούν πολιτικές ή και κοινωνικές αντιδράσεις είναι ότι δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Κυβέρνηση και κόμμα γνωρίζουν ότι το 41% τους λύνει τα χέρια έτσι ώστε να προχωρήσουν στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αποδείξουν στους πολίτες την συνέπεια λόγων και έργων.

Ωστόσο, ο καθαρός χρόνος που απομένει μέχρι την έναρξη ακόμα μιας προεκλογικής περιόδου είναι ελάχιστος έτσι ώστε να υλοποιηθούν όλα όσα έχουν εξαγγελθεί.

Στο διάστημα λοιπόν έως τις αρχές της Άνοιξης στο κυβερνητικό επιτελείο υπολογίζουν να έχουν δρομολογηθεί τουλάχιστον 20 μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη, στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία αλλά και στον τομέα των δικαιωμάτων.

Ήδη στον τομέα της Δικαιοσύνης έχουν δρομολογηθεί οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ενώ θα ακολουθήσει ο δικαστικός χάρτης.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται το σχέδιο για την ενοποίηση ειρηνοδικών – πρωτοδικών, ανακατανομή των δικαστηρίων και αναμόρφωση στη λειτουργία τους.

Η Υγεία αποτελούσε από την πρώτη 4ετία έναν από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος της ΝΔ.

Κι ενώ έχουν ήδη γίνει βήματα από το καλοκαίρι και μετά και παρεμβάσεις όπως η δρομολόγηση χιλιάδων προσλήψεων, βασικός στόχος είναι το ανθρώπινο δυναμικό και τα κίνητρα που θα δοθούν έτσι ώστε να στελεχώσουν το ΕΣΥ επιστήμονες που λείπουν από αυτό, όπως αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι.

Και όπως και στη δικαιοσύνη να αλλάξει ο υγειονομικός χάρτης, εγχείρημα το οποίο θα αποδειχθεί ακόμα πιο δύσκολο καθώς θα προκαλέσει αναπόφευκτα συγκρούσεις καθώς θα περιλαμβάνει συγχωνεύσεις νοσοκομείων και μετακινήσεις προσωπικού.

Στην οικονομία, η κυβέρνηση έχει ήδη διατρανώσει την αποφασιστικότητά της να πατάξει την φοροδιαφυγή όμως όλα αυτά πρέπει να αποδειχθούν στην πράξη καθώς θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στο 2024.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν εκπλήξεις καθώς έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα πάρει αποφάσεις που μπορεί να ξεβολέψουν κάποιους.

Ίσως το πιο καυτό μέτωπο που θα ανοίξει θα είναι αυτό της Παιδείας αφού η κυβέρνηση δρομολογεί μεταρρυθμίσεις που παλαιότερα και μόνο στο άκουσμά τους θα προκαλούσαν αντιδράσεις.

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση στην Ελλάδα παραρτημάτων ευρωπαϊκών πανεπιστημίων με διακρατικές συμφωνίες, κατά τις προβλέψεις του άρθρου 28 θα αντιμετωπιστεί με σφοδρές αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους φοιτητές.

Το μεγαλύτερο αγκάθι όμως φαίνεται να είναι το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Και μόνο με την δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προχωρήσει στη νομοθέτηση ήδη έχουν πάρει θέση από κορυφαία γαλάζια στελέχη που εκφράζουν τα πιο δεξιά της ΝΔ μέχρι τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Εδώ ο χρόνος θεωρείται ακόμα άγνωστος αλλά δεν αποκλείεται όπως με την επιστολική ψήφο ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παίξει το χαρτί του αιφνιδιασμού.