«Να αποσαφηνίσουμε ότι δεν συμφωνήθηκε χθες η αναθεώρηση λόγω του βέτο της Ουγγαρίας και το πλαίσιο από τις 26 χώρες μας καλύπτει απόλυτα υπάρχει κονδύλι για μετανάστευση και φυσικές καταστροφές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά ο τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πρόσθεσε ότι δυστυχώς δεν καταφέραμε να πετύχουμε την πολυπόθητη συμφωνία αλλά εκτιμώ ότι θα έχουμε ένα έκτακτο συμβούλιο στα τέλη Ιανoυαρίου. «Η ελληνική θέση τυγχάνει ευρείας αποδοχής είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνολική κατανόηση από πλευράς ΕΕ για μεγαλύτερη στήριξη».

Για την Τουρκία

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν συζητήθηκε το θέμα των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας στο ευρωπαϊκό συμβούλιο – υπήρχε απλά μια αναφορά στην έκθεση της επιτροπής που είναι γνωστή και απηχεί τις πάγιες ελληνικές θέσεις .

Η επίσκεψη Ερντογαν στην Αθήνα είναι ακόμα ένα βήμα στην οικοδόμηση των καλών σχέσεων μεταξύ των δυο κρατών. Η διακήρυξη των Αθηνών ένα σημαντικό βήμα για τον τρόπο που θέλουμε να πορευτούμε. Το να οικοδομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης χρειάζεται χρόνο θα μας επιτρέψει να συζητήσουμε το δύσκολο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Για την στάση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όλες οι αποφάσεις στο συμβούλιο παίρνονται με ομοφωνία και τη στιγμή που πρέπει να τοποθετηθούν τα κράτη μέλη. Η Ουγγαρία δεν προέβαλε βέτο.

Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω αλλαγή του τρόπου λήψης αποφάσεων στο ευρωπαϊκού συμβούλιο για αυτό δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

Το θέμα Μπελέρη είναι θέμα κράτους δικαίου

Η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στην ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που ην βάλαμε στην ατζέντα. Το θέμα του εκλεγμένου δημάρχου είναι θέμα κράτους δικαίου.

Εμείς ζητάμε να αναγνωριστεί ότι εκλέχθηκε νόμιμα δήμαρχος εκλογή που ο Μπελερη την κέρδισε και δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του γιατί τώρα βρίσκεται στη φυλακή.

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα από ελληνικής πλευράς πρέπει να γίνει σεβαστή η βούληση των δημοτών της Χειμάρρας.

Να αποδείξει και η Αλβανία ότι σε ένα κρίσιμο ζήτημα για ένα κράτος μέλος έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ακρίβεια και ποδόσφαιρο

Για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά και προσπαθούμε να απαλύνουμε τις επιπτώσεις της.

Για το αν έχουμε φτάσει στο μάξιμουμ της αύξησης των επιτοκίων είναι πολύ πιθανό. Ο πληθωρισμός όμως είναι εδώ σήμερα και μόνο τον Δεκέμβριο θα εκταμιευθούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ για την στήριξη στους αδύναμους.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι ο έλεγχος της αγοράς θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας αλλά κυρίως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος. Επισήμανε ότι έχουμε και μειώσεις τιμών. Οι τιμές της βενζίνης έχουν μειωθεί κατά 11% τους τελευταίους δυο μήνες γιατί μειώθηκαν οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το πρόβλημα της ακρίβειας στα τρόφιμα.

Για το ποδόσφαιρο είπε ότι «δεν κάνουμε πολιτική με γνώμονα τις δημοσκοπήσεις. Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είχαν φτάσει σε ένα σημείο που χρειάζονταν πιο τολμηρές παρεμβάσεις. Η ορθότητα των μέτρων μας θα κριθεί στην πορεία».

Κρίση μέση Ανατολή

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για την κρίση στη Μέση Ανατολή και όπως είπε υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη αυτοάμυνα διαχωρίζουμε τη Χαμάς από την παλαιστινιακή αρχή και εκφράζουμε την κλιμακούμενη ανησυχία μας με έμφαση στην ανθρωπιστική ανακούφιση των αμάχων της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αν θέλουμε να έχουμε αξιοπιστία θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αν δεν επανεκκινήσουμε την συζήτηση για λύση δυο κρατών δεν θα έχει ουσία η παρέμβασή μας. Η Ελλάδα υποστηρίζει ανέκαθεν την πολιτική αυτή λύση μπορεί να επιτρέψει στους κατοίκους να ζήσουν σε αυτή την ταλαιπωρημένη περιοχή.