Η στήλη «μπήκε» στο γραφείο του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο και έμαθε διάφορα για την πρώτη θεσμική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. Οι δυο τους, όπως μου είπαν είχαν μια πολύ χαλαρή συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός έμαθα πως τον ρώτησε πως βλέπει το κόμμα του από μέσα και φέρεται να τον ρώτησε και πως σκοπεύει να ξεπεράσει τις εσωκομματικές φουρτούνες. Εντάξει, δεν ειπώθηκε κάτι το συνταρακτικό, αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι τουλάχιστον συζήτησαν δια ζώσης κάτι που δεν είχε γίνει εδώ και χρόνια μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Η νομιμοποίηση Μητσοτάκη

Πάντως, εδώ που τα λέμε, όπως μου επισημάνθηκε από κεντρικό υπουργό της κυβέρνησης, δεν ήταν τυχαία η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να τον υποδεχθεί στη Βουλή καθώς ουσιαστικά, σε μια στιγμή που αμφισβητείται έντονα από πολλούς στο κόμμα του, τον νομιμοποιεί πολιτικά ως αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και απ΄ότι έμαθα εάν δεν περάσει σε προσωπικές επιθέσεις ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Μητσοτάκης θα έχει ανοικτή την πόρτα του και στο μέλλον.

Είσαι αριστερός;

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως χθες είχε τρέξιμο μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό καθώς θέλει να δείξει πως είναι αεικίνητος και δεν κάθεται χαλαρός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξε και στρατηγική τις τελευταίες ημέρες και το lifestyle πήγε πίσω, επισκέφθηκε χθες τον Ευαγγελισμό όπου συνομίλησε με πολίτες, με μια κυρία να τον ρωτάει ευθέως εάν είναι αριστερός. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται και μάλιστα όπως μου είπαν ήταν χαλαρός στην αντίδρασή του, ενώ με ενημέρωσαν πως αυτές οι κινήσεις της αδιαμεσολάβητης επαφής με τους πολίτες θα συνεχιστούν.

Το κείμενο υπέρ διαγραφών

Θα είδατε χθες πολλοί την κραυγή της Θεοδώρας Τζάκρη, της σκληρής υποστηρίκτριας του Στέφανου Κασσελάκη που τάχθηκε υπέρ των διαγραφών. Αυτή η τάση όμως κυριαρχεί στο ΣΥΡΙΖΑ που δε θυμίζει πεθαμένο λικέρ κατά την φράση της εκπροσώπου, Δώρας Αυγέρη, που ακόμα προκαλεί ευρύτερες συζητήσεις, και έμαθα πως κυοφορείται και κείμενο που θα σταλεί στην ηγεσία. Έψαξα και ρώτησα και έμαθα και σας το αποκαλύπτω. «Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη δυσαρέσκεια μας προς τα στελέχη του κόμματος τα οποία απεμπόλησαν το δικαίωμα να είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τη στιγμή που αποφάσισαν να στραφούν κατά του κόμματος με ανυπόστατες κατηγορίες και απαράδεκτους συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς εναντίον του προέδρου μας Στέφανου Κασσελάκη αλλά και εναντίον των συντρόφων τους όπως εμείς, εξυπηρετώντας εκ των πραγμάτων την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρούμε απαράδεκτο ενεργά στελέχη να εξαγγέλουν στα ΜΜΕ την ίδρυση νέου κόμματος!!! Με τη στάση τους αυτή προσπάθησαν να ακυρώσουν τη λαϊκή βούληση βάσει της οποίας εκλέχτηκε ο πρόεδρος του κόμματος. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια τους να διασύρουν ταπεινούς ανθρώπους του αγώνα και της καθημερινότητας αποκαλώντας τους ψηφοφόρους του δίευρου και τρολ του σκοτεινού διαδικτύου είναι κάτι που δε μπορεί να περάσει αδιαμαρτύρητα και χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Για όλα τα παραπάνω και δεδομένου ότι βλάπτουν το κόμμα, τον πρόεδρο και τα μέλη, επιθυμούμε την μόνιμη απομάκρυνση τους από το κόμμα».

Οι αβρότητες Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Μπορεί να συγκρούονται κάποιες φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά χθες είχαμε αβρότητες. Ο πρωθυπουργός λίγες ώρες μετά την συνάντησή του με τον Στέφανο Κασσελάκη βρέθηκε στην εκδήλωση του ΤΕΕ για τα 100 χρόνια του και εκεί ήταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Εκεί περίσσευαν τα χαμόγελα, όπως είδα, του πρωθυπουργού αλλά και του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά και υπουργών. Και όπως μου επισημάνθηκε ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν τόσο χαμογελαστός έχοντας δίπλα του τον πρωθυπουργό. Ο Ν. Ανδρουλάκης είχε εκτενή συνομιλία για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε χαλαρό τέμπο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια καθώς κάθισαν δίπλα-δίπλα, ενώ χαλαρή συζήτηση είχε και με τους υπουργούς Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, και Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, καθώς ήταν στο ίδιο τραπέζι.

Το τετ α τετ Χαρδαλιά – Δούκα

Για αρκετή ώρα μιλούσαν στο όρθιο ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς με τον επίσης νεοεκλεγέντα δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του τεχνικού επιμελητηρίου χθες το απόγευμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φαίνεται ότι ο παλιός στα αυτοδιοικητικά Νίκος Χαρδαλιάς είχε αρκετές συμβουλές να δώσει στον καθηγητή, ο οποίος τον άκουγε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι την επόμενη πενταετία ότι οι δύο αιρετοί θα κληθούν να συνεργαστούν και τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι πολλά και «καυτά». Πάντως το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών ήταν ιδιαίτερα θερμό.

Οι συνάξεις του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αρκετά τραπέζια, κάτω από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου χθες. επί του πεζόδρομου της Μαυκορδάτου στα Εξάρχεια, ήταν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο Νάσος Ηλιόπουλος. Οι συνάξεις πολλές και οι συζητήσεις όλες περιστράφηκαν γύρω από τα μελλούμενα και κυρίως από την πλευρά της Ομπρέλας κατά πόσο πρέπει να αποχωρήσουν ή όχι από το κόμμα.

Οι επιχειρηματικοί πόλοι που στηρίζουν τον Κασσελάκη

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ομπρέλα, πάντως, και δεν είναι λίγα στην παρούσα χρονική στιγμή, είναι πως δεν έχει εξωτερικά κέντρα στήριξης. Μου έλεγε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης πως ο Κασσελάκης έχει την υποστήριξη τριών δυνατών επιχειρηματικών πόλων, τη στιγμή που η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να φέρει με το μέρος της ανάλογες δυνάμεις. Και ο αγώνας που δίνεται, από την πλευρά της Ομπρέλας, κρίνεται άνισος.

Η Εριέττα Κούρκουλου στην υγιεινή διατροφή

Το Holy Llama είναι το vegan creative bakery που δημιουργήθηκε από την Εριέττα Κούρκουλου και το premium catering Δειπνοσοφιστήριον, – που ίδρυσαν οι αδελφοί Τάκης και Δημήτρης Χριστοφιλέας με τον ξάδελφό τους Διομήδη Καψάλη, με επίσης μέτοχο και επικεφαλής τον σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο προσφέροντας νέες γευστικές προτάσεις εντελώς απαλλαγμένες από ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα. Χθες μάλιστα το βράδυ η Ε. Κούρκουλου άνοιξε την πόρτα στο συγκεκριμένο χώρο στην Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού. Το ενδιαφέρον της επιχειρηματία και μέλος της γνωστής οικογενείας είναι αρκετά έντονο, θεωρώντας ότι η καλή υγεία αποτελεί συνάρτηση της καλής διατροφής.

Τα 600 εκατομμύρια της Zara

Μπορεί η δημοφιλής αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, Zara, να μην έχει δημοσιεύσει ακόμα ισολογισμό για το 2022, όμως όπως μαθαίνω κατάφερε να «πετάξει» στη χρήση που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου. Η διαδικασία για τη δημοσίευση του ισολογισμού είναι αρκετά πολύπλοκη καθότι το κείμενο μεταφράζεται στα αγγλικά και αποστέλλεται στα κεντρικά του ομίλου Inditex που βρίσκονται στην Κορούνια της Ισπανίας. Εφόσον εγκριθούν από εκεί, στη συνέχεια επιστρέφουν στην Ελλάδα και προχωράει η δημοσίευσή τους. Αυτό που είμαι σε θέση να ξέρω πάντως είναι ότι ο όμιλος ΙΤΧ Hellas που στη χώρα μας διαχειρίζεται τα καταστήματα Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius, Oysho και Zara Home τζίραρε 600 εκατομμύρια ευρώ στην προαναφερόμενη χρονική περίοδο. Και όπως είμαι σε θέση επίσης να ξέρω ο τζίρος τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Κάτι που δεν φαντάζει υπερβολή αν σκεφτούμε ότι η Zara θα είναι παρούσα και στα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού.

Η Βουλή, η Λάμψα του Λασκαρίδη και το ακίνητο Μποδοσάκη

Το μεγάλο κτίριο του Ιδρύματος Μποδοσάκη στην λεωφόρο Αμαλίας όπου τα τελευταία χρόνια φιλοξενούνται τα κεντρικά της Eurobank, σύντομα θα μείνει κενό. Η Eurobank θα πάει στα ιδιόκτητα νέα γραφεία της στην συμβολή των οδών Σταδίου και Ομήρου. Το κτίριο του Ιδρύματος Μποδοσάκη βρίσκεται σε διαδικασία αξιοποίησης και εκτός από τη Βουλή που ακούγεται ότι θα το αξιοποιήσει για τις ανάγκες της, μισθώνοντάς της, αυτό που επίσης άκουσα ήταν ότι ο όμιλος ξενοδοχείων Λάμψα του εφοπλιστή Λασκαρίδη (Μεγάλη Βρετανία, King George) είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον αλλά στη συνέχεια έκανε πίσω. Θα είχε ενδιαφέρον ένα ξενοδοχείο στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά φαίνεται εκ πρώτης τουλάχιστον ανάγνωσης ότι τελικά δεν θα γίνει. Πάντως η διαδικασία είναι ακόμα ανοιχτή, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε και εκπλήξεις το επόμενο διάστημα.

Έρχονται «εκπτώσεις» σε αυτοκίνητα μοτοσυκλέτες

Δεν αποτελεί μυστικό αλλά κανόνα της ελεύθερης αγοράς. Όταν υπάρχει απόθεμα προϊόντων και συνήθως πλεόνασμα σε απόθεμα, οι τιμές πέφτουν. Και όταν υπάρχει έλλειψη και η ζήτηση είναι υψηλή, οι τιμές ανεβαίνουν. Κάτι τέτοιο συνέβη και στη βιομηχανία αυτοκινήτου, όπου οι τιμές και στην Ελλάδα σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες αυξήθηκαν την τελευταία διετία σε υψηλά διψήφια ποσοστά. Αυτό πάντως που έλεγε χθες το απόγευμα ο Πάρις Κυριακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής που εισάγει Yamaha και Porsche στην Ελλάδα, είναι ότι το προσεχές διάστημα θα έρθουν προσφορές και εκπτώσεις στα αυτοκίνητα και τις μοτοσυκλέτες γιατί η εφοδιαστική αλυσίδα επανέρχεται στα φυσιολογικά της επίπεδα και σταδιακά η διαθεσιμότητα επιστρέφει και αυτή σε λογικά επίπεδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται ένα αυτοκίνητο 12 ή και περισσότερους μήνες για να έρθει στην Ελλάδα καθότι θα μπορεί κανείς και ευκολότερα να βρει αλλά και να επωφεληθεί από τυχόν προσφορές των εισαγωγέων, οι οποίοι λόγω της ύπαρξης στοκ θα χρειαστεί να προωθήσουν τα προϊόντα τους, τα οποία ομολογουμένως ακρίβυναν πολύ τον τελευταίο καιρό.

Κινητικότητα στη Μινέρβα

Η γνωστή εταιρεία παραγωγής ελαιολάδου, Μινέρβα, εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό αρκετά κινητική σε ό,τι αφορά την δραστηριότητα που ήδη διατηρεί στη φέτα. Το 2022 είχε ξεκινήσει διαδικασία πώλησης του εργοστασίου παραγωγής φέτας που διατηρεί στα Ιωάννινα με αρκετούς ενδιαφερόμενους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε καθότι η διαδικασία που είχε ξεκινήσει να τρέχει διακόπηκε ξαφνικά χωρίς καμία νεότερη ενημέρωση. Τώρα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Μινέρβα αποφάσισε την έναρξη διαδικασίας απόσχισης του επιχειρηματικού κλάδου παραγωγής φέτας και λευκού τυριού με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας. Η απόσχιση θα λάβει χώρα μετά τη σύσταση νέας ανώνυμης εταιρείας και εισφορά του κλάδου σε αυτήν. Κάτι που θα μπορούσε ίσως να σημαίνει ότι το θέμα δεν έχει παγώσει εντελώς και ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα.