Ήρθε ο Στέφανος Κασσελάκης χθες και κατευθείαν από το αεροδρόμιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία πήγε στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Και επειδή ανέφερα τα γραφεία έμαθα ότι βάφτηκαν εξωτερικά και δίνουν μια ωραία εικόνα. Μόνο που εσωτερικά δεν υπάρχει αυτή η ωραία εικόνα, καθώς ο εμφύλιος μαίνεται. Η επιστροφή Κασσελάκη έφερε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Κουμουνδούρου, μετά τα όσα επικριτικά είπε προχθές το βράδυ στο Κόντρα, όπου όμως είδα -και μου το επεσήμαναν και άλλοι- είχε μια ποιοτική διαφορά και κατέβασμα των τόνων. Ο Τσακαλώτος δεν αμφισβητεί την διαδικασία της εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μια κίνηση που έχει ιδιαίτερο νόημα καθώς κινείται σε άλλο κλίμα από τα περισσότερα μέλη της Ομπρέλας.

Blame game από τον Τσακαλώτο

«Μην μπερδεύεσαι μου είπε» πρόσωπο που γνωρίζει τις διεργασίες που γίνονται. Ο Τσακαλώτος κάνει «blame game», δηλαδή το παιχνίδι των ευθυνών που ουσιαστικά παραπέμπει στο γνωστό «ποιος θα πάρει τον μουτζούρη». Ποια πλευρά, αυτή του Στέφανου Κασσελάκη ή της Ομπρέλας, θα χρεωθεί την διάσπαση. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έμαθα είχε τηλεφωνική επικοινωνία στις αρχές της εβδομάδες με τον Κασσελάκη και συμφώνησαν να τα πουν χθες. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών που είχε μεγάλη σύσκεψη με μέλη της Ομπρέλας, ζήτησε να πάρει πίσω τις διαγραφές για να βελτιωθεί το κλίμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να συζητηθεί με ηρεμία το μέλλον του κόμματος. Ο Κασσελάκης δεν έδειξε με όσα έμαθα πως θα κάνει πίσω και όλα κινούνται σε μια κλωστή. Πάντως αυτό που ξέρω είναι ότι το κλίμα ήταν πολύ καλό και έγινε ανταλλαγή απόψεων σε ήπιους τόνους για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και τα σχέδια που έχει ο ίδιος. Αυτό που μπήκε στο τραπέζι είναι να αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες για να πέσουν οι τόνοι.

Αναζητείται τρόπος διεξόδου

Αυτό που έμαθα πάντως, πέρα από τα κεντρικά μηνύματα περί μη πισωγυρίσματος του Στέφανου Κασσελάκη, είναι ότι στο παρασκήνιο όντως αναζητείται η φόρμουλα ώστε να ηρεμήσουν όλοι. Πως θα γίνει αυτό; Πρέπει να μην τρωθεί το προφίλ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που έδειξε το δρόμο για διαγραφές και με κάποιον τρόπο να λυθεί το θέμα. Πάντως εξ αρχής όταν έγραψε την φράση, «έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος», αμέσως από την Κουμουνδούρου έσπευσαν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, με την διευκρίνιση πως δεν είναι διαγραφή, αλλά θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες.

Ο θερμός εναγκαλισμός με την Έφη

Επικοινωνία του Στέφανου Κασσελάκη έγινε με την Έφη Αχτσιόγλου που την είδε και αυτή χθες αλλά στην συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου. Η υποψήφια για την προεδρία του ζήτησε να συγκληθεί η Πολιτική Γραμματεία, όπου και οι συσχετισμοί είναι ευνοϊκοί για την ίδια, καθώς χθες ήταν σε ένα όργανο που όλοι συντάσσονται με τον πρόεδρο. Αυτό που ξεχώρισε πάντως ήταν ο θερμός εναγκαλισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με την Έφη Αχτσιόγλου.

Η λίστα στα ΜΜΕ

Τι κράτησα από την χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που ήταν και η πρώτη με τον Κασσελάκη στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ; Η αναφορά του για συντονισμένη παρουσία των βουλευτών, στελεχών και μελών στα ΜΜΕ σε συνεννόηση με το γραφείο Τύπου. Αυτό πρακτικά σημαίνει λίστα και με μερικά τηλεφωνήματα που έκανα χθες δεν είδα ενθουσιασμό.

Η νέα κίνηση Τεμπονέρα – Βουτυράκου

Σε αυτό το κλίμα υπήρξε παρέμβαση αρκετών στελεχών, μελών της Κ.Ε. με πρώτο υπογράφοντα τον Διονύση Τεμπονέρα, την Διάνα Βουτυράκου που όρισε προ ημερών συντονίστρια των think tank του ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης, τον πρώην βουλευτή Θέμη Μαμουλίδη, τον Χάρη Τσιόκα, κ.ά. με το οποίο ζητάνε συνέδριο σύνθεσης και υπέρβασης, λένε όχι στην και στην σύγκρουση και αναφέρονται σε νέα αρχή με επεξεργασίες που θα απαντούν στα προβλήματα που γεννούν οι σύγχρονες διαιρετικές τομές με όρους δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Αυτό που έμαθα όμως, ρωτώντας τι σημαίνει αυτή η κίνηση, είναι ότι με το κείμενο αυτό έκανε πρεμιέρα μια νέα τάση, με το όνομα: Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς. Με αυτό ως οδηγό ο Διονύσης Τεμπονέρας που δεν αμφισβητεί την ηγεσία θα κάνει πιο ηχηρές παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να κερδίσει ζωτικό πολιτικό χώρο.

Γιατί έγινε πυρ και μανία η Αυγέρη στο πλατό του ΑΝΤ1

Πυρ και μανία είναι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, με τη στάση που κράτησαν απέναντί της οι υπεύθυνοι της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, όπου βρέθηκε χθες το πρωί καλεσμένη. Όπως έμαθα η Δ. Αυγέρη προσήλθε στο πλατό γνωρίζοντας ότι θα έχει απέναντί της τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη, Γιώργο Γρηγοριάδη και Κάτια Μακρή. «Έτσι είχε ενημερωθεί από την αρχισυντάκτρια της εκπομπής» όμως μας λένε από την Κουμουνδούρου. Ωστόσο, 3 λεπτά πριν βγει στον αέρα, μόλις πήγε να κάτσει απέναντι από τις κάμερες, διαπιστώσει ότι στο στούντιο θα βρίσκεται και ένας ακόμη δημοσιογράφος, ο Ανδρέας Παπαδόπουλος που προ μηνών είχε κατέβει υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στον Βόρειο Τομέα Αττικής και παλαιότερα ήταν εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ. «Συγγνώμη, χρειάζεστε τέσσερα άτομα για να μου υποβάλλεται ερωτήσεις; Γιατί αλλάζετε τη δομή του πάνελ και δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα» ρώτησε η Αυγέρη. Έτσι η συνέντευξη έγινε από τον πολύπειρο παρουσιαστή Γιώργο Παπαδάκη, χωρίς να υποβάλλουν ερώτηση οι άλλοι δημοσιογράφοι. Η ενόχληση «δεν είχε να κάνει με τον κ. Παπαδόπουλο προσωπικά, αλίμονο, αφορούσε την μη τήρηση των συμφωνηθέντων» αναφέρουν από το κόμμα.

Στα Τζουμέρκα ο Τσίπρας

Πολλοί ζητάνε να παρέμβει ο Αλέξης Τσίπρας για τα όσα γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο ίδιος δεν δείχνει καμία διάθεση να εμπλακεί σύμφωνα με όσα γνωρίζω. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πολύ καιρό, τώρα που κρυώνει και λίγο ο καιρός, θα ανηφορίσει προς την Άρτα, τόπο καταγωγής του πατέρα του και θα πάει στα ορεινά Τζουμέρκα για ένα τριήμερο ξεκούρασης. Μακριά από τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι εγχώριοι χρηματοδότες της Χαμάς

Θυμάστε τις πρώτες ημέρες της κρίσης στη Γάζα που σας έδωσα την πληροφορία πως αναζητούνται τυχόν Έλληνες χρηματοδότες της Χαμάς; Είχα μάθει τότε πως όντως υπάρχουν πληροφορίες και τώρα προέκυψε και το εξής ενδιαφέρον: μετά τον Πρόεδρο της Αρχής Ξεπλύματος, επίτιμο Αντεισαγγελέας ΑΠ, Χαράλαμπο Βουρλιώτη, ο οποίος διερευνά επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα, για το εάν και πως συνδέονται με χρηματοδότηση της Χαμάς, έμαθα ότι είναι πιθανόν να υπάρξει εμπλοκή και τις Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Βιργινίας Σακελλαροπούλου, για να συνδράμει τις έρευνες και αυτό θα γίνει εάν η δραστηριότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών αποδειχθεί πως πλήττονται τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αλκιβιάδης, η περιφέρεια και το Άγιο Όρος

Κάπου πήρε το αυτί μου ότι εσχάτως έπεσε στο τραπέζι το όνομα του Αλκιβιάδη Στεφανή για τη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, καθώς συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά για αυτή τη συμβολική και σημαντική θέση. Υπενθυμίζεται ότι είχε κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τη θέση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και παρότι συγκέντρωσε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό στον πρώτο γύρο τελικά επανεξελέγη στον δεύτερο ο νυν περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατηγός Αλκιβιάδης Στεφανής στις 9 Μαρτίου 2022 με απόφαση του πρωθυπουργού ορίστηκε Σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους, ενώ στις 26 Μαΐου 2023 ορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Ιωάννη Σαρμά. Βεβαίως, ενεργά εδώ και καιρό παίζει για τη θέση αυτή και το όνομα του προέδρου της Optima Bank, Γιώργου Τανισκίδη, ο οποίος χαίρει της εκτίμησης του πρωθυπουργού. Ο Γ. Τανισκίδης διαθέτει εμπειρία 30 ετών στον τραπεζικό χώρο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Rogers & Wells στη Νέα Υόρκη, ενώ επιστρέφοντας στην Ελλάδα, εντάχθηκε στη Motor Oil Ελλάς.

Αλλαγή σκυτάλης κατασκευαστών στο project του ΙΚΕΑ στο Ηράκλειο

Ο Φουρλής και η Ten Brinke έχουν συμπράξει με κοινή εταιρεία 50-50 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ξέρω ότι μέχρι πρότινος το έργο είχε αναλάβει να τρέξει η Ten Tec, εταιρεία συμφερόντων της Ten Brinke που θα έκανε την κατασκευή. Ωστόσο στην εξέλιξη των πραγμάτων αυτό άλλαξε και στο κάδρο εισήλθε άλλος παίκτης με την Ten Tec να μένει εκτός από τα επόμενα στάδια της κατασκευής του εμπορικού συγκροτήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύντομα θα μάθω περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα και θα σας ενημερώσω σχετικά για το ποιος και το τι.

ETAΔ: Βγάζει τα «φιλέτα» προς αξιοποίηση

Στο πλαίσιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, έχει ήδη εκκινήσει διαγωνισμό για το Tae Kwon Do στο Φάληρο, ένα Ολυμπιακό Ακίνητο που πρόκειται να αποκτήσει σύντομα νέο πρόσωπο, χωρίς να αποκλείεται η λειτουργία του ως συνεδριακού κέντρου. Σύντομα όμως πρόκειται να βγουν και δύο πρώην ξενοδοχεία Ξενία προς πώληση καθώς δύο ακόμα σε νέο διαγωνισμό έως το τέλος του έτους. Πρόσφατα έγινε πάντως γνωστό ότι και το ιστορικό Ξενία της Άρτας, θα ανακατασκευαστεί με εργολάβο την ΕΚΤΕΡ, με σκοπό την δημιουργία πολιτιστικού κέντρου στην περιοχή. Το ακίνητο πέρασε πριν από κάποια χρόνια στη διαχείριση του δήμου της περιοχής. Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο που προβλέπεται βάσει χρονοδιαγράμματος ότι σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει. Να πούμε εδώ ότι και το Ξενία Άρτας διαχειριζόταν η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., μετέπειτα ΕΤΑΔ.

250.000 ακίνητα σε πλειστηριασμό

Περίπου 250.000 ακίνητα θα βγουν σε πλειστηριασμό τα επόμενα 5 χρόνια. Πρόκειται για ακίνητα, που αποτελούν μέρος ενός πολύ μεγαλύτερου χαρτοφυλακίου ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια 90 δισεκατομμυρίων ευρώ. Να σας πω εδώ ότι περίπου 1 εκατομμύρια ακίνητα βρίσκονται σε collateral (ενέχυρο) προς της τράπεζες και το ¼ αυτών θα εκτεθούν σε πλειστηριασμό, ενώ το 75% από αυτά είναι οικιστικά ακίνητα.

Γιατί «κρέμασε» το deal του Θεοδωρόπουλου με τον Φρεσκούλη

Το ενδιαφέρον για τον «Φρεσκούλη» από πλευράς Σπύρου Θεοδωρόπουλου ήταν υπαρκτό. Και οι δύο πλευρές είναι γεγονός ότι βρέθηκαν αρκετά κοντά. Σας το είχα πει και παλαιότερα άλλωστε. Η ιστορία όμως «κρέμασε» και η συμφωνία δεν προχώρησε γιατί όπως μαθαίνω ο ιδρυτής και βασικός μέτοχος του «Φρεσκούλη» που έκανε διάσημες τις κομμένες και συσκευασμένες σαλάτες, ζητούσε «πολλά». Το τίμημα που ζητούσε δηλαδή ο Μάκης Μαυρόπουλος από τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο θεωρήθηκε από τον δεύτερο ιδιαίτερα υψηλό. Κάποιοι βιάστηκαν στην πιάτσα να πουν ότι είχε «τελειώσει» το θέμα και η εξαγορά θα γινόταν. Εν τέλει διαψεύστηκαν.

Έντονη κινητικότητα στην εκπαίδευση, έρχονται εξαγορές

Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένας ιδιαίτερα κινητικός κλάδος τελευταία. Σας θυμίζω την εξαγορά του ομίλου Ακμή από τη BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου. Αλλά φαίνεται ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Ακούγεται στην αγορά ότι και το BCA College της οικογένειας Δασκαλάκη συζητάει. Το ότι συζητάει δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι θα εξαγοραστεί από κάποιον, ωστόσο φαίνεται ότι ένας ακόμη παίκτης αναζητά σε ξένα χέρια την επόμενή του μέρα. Και όπως μου λένε άνθρωποι που ξέρουν καλά τη συγκεκριμένη αγορά, δεν είναι μοναδικός και σύντομα θα τον ακολουθήσουν πάλι. Η ανάπτυξη που έρχεται στην Ελλάδα φαίνεται ότι φέρνει κινητικότητα στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ισχυρών κλυδωνισμών που δέχτηκε η οικονομία έμεινε αρκετά βήματα πίσω.