Κόλαφος για τους εν ενεργεία δημάρχους της Αττικής αποδείχθηκε ο χθεσινός δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών καθώς από τους 21 δήμους που διεξήχθη επαναληπτική διαδικασία, οι 17 αλλάζουν χέρια. Μάλιστα οι περισσότεροι έχασαν διατηρώντας πάνω – κάτω τα ποσοστά που είχαν πάρει και στον πρώτο γύρο, κάτι που σημαίνει ότι οι αντίπαλοί τους συσπειρώθηκαν, με αποτέλεσμα να τους… εκθρονίσουν. Προφανώς ρόλο διαδραμάτισαν μεταξύ άλλων τα πρόσωπα αυτά καθ’ αυτά και το έργο που επιτέλεσαν, η μεγάλη αποχή που έφθασε στο 59,29% καθώς επίσης και οι τοπικές ιδιαιτερότητες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων που περνά από τον Κώστα Μπακογιάννη που στήριζε η Νέα Δημοκρατία στον εκλεκτό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χάρη Δούκα, που στον β’ γύρο στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο κ. Δούκας έλαβε ποσοστό 55,96% και 64.055 ψήφους, έναντι 44,04% και 50.403 ψήφων του κ. Μπακογιάννη. Η αποχή έπληξε ως επί το πλείστον τον απερχόμενο δήμαρχο που απώλεσε 7.400 ψήφους μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ ο κ. Δούκας αύξησε τις δικές του ψήφους κατά… 40.000, όπερ σημαίνει πως εκτός από τους 18.668 που πήρε από τον ΣΥΡΙΖΑ, στήριξη έλαβε και από τους ψηφοφόρους των άλλων υποψηφίων του πρώτου γύρου.

Χάρης Δούκας
Ο νέος δήμαρχος της Αθήνας, Χάρης Δούκας

Όσον αφορά τους άλλους δήμους της Αττικής, στον Άγιο Δημήτριο η νυν δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου (που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ), αν και ήρθε πρώτη στις 8 Οκτωβρίου, τελικά χθες έχασε από τον Στέλιο Μαμαλάκη που στήριζε η Νέα Δημοκρατία, καθώς αυτός συγκέντρωσε 51,01%, διπλασιάζοντας τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Όπως όλα δείχνουν τον στήριξαν οι υπόλοιποι «γαλάζιοι» υποψήφιοι που δεν πέρασαν στον β’ γύρο.

  • Στο δήμο Αιγάλεω ο δήμαρχος Γιάννης Γκίκας που στήριζε η ΝΔ, έχασε από τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Λάμπρο Σκλαβούνο που έλαβε 75,31%. Όπως φαίνεται στο πλευρό του τάχθηκαν οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι του α’ γύρου.
  • Στον Δήμο Δάφνης Υμηττού, ο δήμαρχος Αναστάσιος Μπινίσκος, που είχε τερματίσει πρώτος στον α γύρο, απώλεσε τον θώκο καθώς τον κέρδισε χθες ο Νίκο Τσιλίδη που έλαβε 60,78%.
  • Στον δήμο Διόνυσου ο νυν δήμαρχος Ιωάννης Καλαφατέλης έχασε από την προερχόμενη απ’ τον χώρο της κεντροαριστεράς Κατερίνα Μαϊχόσογλου που έλαβε 56,1%, αυξάνοντας κατά 3.000 τις ψήφους της στον δεύτερο γύρο, κάτι που σημαίνει ότι στηρίχθηκε και από δημότες που στον α’ γύρο είχαν επιλέξει άλλους υποψηφίους που δεν κατάφεραν να περάσουν στον επόμενο γύρο.
  • Στην Ελευσίνα ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Αργύρης Οικονόμου έχασε από τον επίσης προερχόμενο από το κυβερνών κόμμα Γιώργος Γεωργόπουλος που έλαβε ποσοστό 51,38%. Ο απερχόμενος τοπικός πολιτικός άρχοντας διατήρησε τις ψήφους που είχε και στον πρώτο γύρο Ο κ. Οικονόμου διατήρησε τις ψήφους στον β γύρο, ωστόσο ο αντίπαλός του τις διπλασίασε και από δεύτερος την περασμένη Κυριακή (πριν μια εβδομάδα πήρε 4.708 σταυρούς και χθες τον επέλεξαν 4.964 δημότες), ωστόσο ο αντίπαλός του αύξησε την δύναμη του εντυπωσιακά, καθώς από τις 2.842 ανέβηκε στις 5.245 καθώς επίσης τον προτίμησαν ψηφοφόροι που στον πρώτο γύρο είχαν ταχθεί στο πλευρό άλλων υποψηφίων.
  • Στον δήμο Ζωγράφου ο «γαλάζιος» δήμαρχος Βασίλης Θώδας έχασε από την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Τίνα Καφατσάκη, που ανέτρεψε μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων, λαμβάνοντας χθες 54,43%.
  • Στον δήμο Ηλιούπολης ο νυν δήμαρχος Γεώργιος Χατζηδάκης ηττήθηκε από τον ΠΑΣΟΚογενή Στάθης Ψυρρόπουλο που ήταν πρώτος και στον α’ γύρο. Λαμβάνοντας ποσοστό 60,99% θα ορκιστεί νέος δήμαρχος στην περιοχή.
  • Στο Ίλιον ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος Νίκος Ζενέτος ηττήθηκε από την κεντροαριστερή Ανδριάνα Αλεβίζου – Κουκουβίνου η οποία απέσπασε 58,1% καθώς αύξησε τον απόλυτο αριθμό των ψήφων της κατά περίπου 2.000 υπερκαλυπτοντας τη διαφορά που την χώριζε από τον νυν τοπικό πολιτικό άρχοντα.
  • Στην Καισαριανή νέος δήμαρχος αναδεικνύεται ο προερχόμενος από το ΚΚΕ Ηλίας Σταμέλος που έλαβε 61,51% ενώ ο νυν δήμαρχος Χρήστος Βοσκόπουλος έμεινε στο 38,49%, όσο περίπου είχε πάρει και στον πρώτο γύρο (35,31%).
  • Στον δήμο Νέας Ιωνίας η νυν δήμαρχος Δέσποινα Θωμαϊδου έχασε από τον Παναγιώτη Μανούρη που συγκέντρωσε 63,67%, με τους δύο υποψήφιους να προέρχονται από τον χώρο της κεντροαριστεράς.
  • Στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ νυν δήμαρχος Γιάννης Βούρος έχασε από τον προερχόμενο από τη Νέα Δημοκρατία Γιάννη Τομπούλογλου. Στον α’ γύρο είχε τερματίσει πρώτος ο γνωστός ηθοποιός, ωστόσο στο β’ ο κ. Τομπούλογλου τον πέρασε για λίγο (50,44% έναντι 49,56%).
  • Στον δήμο Πεντέλης η νυν δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά έχασε από την Νατάσσα Κοσμοπούλου που συγκέντρωσε 53,33% που κατάφερε να αυξήσει τις ψήφους τις κατά περίπου 2.000 κατι που σημαίνει πως στηρίχθηκε και από ψηφοφόρους που στον α’ γύρο είχαν επιλέξει άλλους υποψήφιους.
  • Στον δήμο Πετρούπολης νέος δήμαρχος θα είναι ο Ευάγγελος Σίμος του ΚΚΕ καθώς κέρδισε τον νυν τοπικό πολιτικό άρχοντα Γαβριήλ Βλάχο. Ο κ. Σίμος αύξησε τις ψήφους κατά περίπου 3.000.
  • Στον δήμο Ραφήνας – Πικερμίου ο νυν δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς έχασε από την Δήμητρα Τσεβά – Μήλα που διπλασίασε τις ψήφους έναντι του αντιπάλου της που έμεινε σταθερός.
  • Στον δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού ο Χαράλαμπος Μπονάτσος κέρδισε τον νυν δήμαρχο Δημήτρη Γαλάνη, καθώς κι αυτός αύξησε τις ψήφους του έναντι του αντιπάλου του.
  • Στον δήμο Χαϊδαρίου ο νυν δήμαρχος Ευάγγελος Ντηνιακός έχασε από τον υποψήφιο του ΚΚΕ Μιχάλη Σελέκο. Παρά το γεγονός ότι και οι δύο αύξησαν τις ψήφους τους, ο κ. Σελέκος που είχε τερματίσει 2ος στον πρώτο γύρο, είχε μεγαλύτερη δυναμική έναντι του αντιπάλου του.