Εξαιρετικά χαμηλός ήταν ο αριθμός των γυναικών που εκλέχθηκαν στη θέση του δημάρχου και μάλιστα τώρα, είναι ακόμη μικρότερος από τον αντίστοιχο αριθμό των δημοτικών εκλογών του 2019, γεγονός που δείχνει ότι «η ανάδειξη των γυναικών στον πιο κοντινό στον πολίτη θεσμό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παραμένει εξαιρετικά προβληματική» όπως αναφέρει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

«Η Αυτοδιοίκηση εξακολουθεί να ανδροκρατείται, οι τοπικές κοινωνίες εξακολουθούν να είναι προσκολλημένες σε παραδοσιακά και παρωχημένα πρότυπα και απέχουν μακράν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο» όπως σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι από τους 332 δήμους της χώρας, μόλις στους 22 εξελέγησαν γυναίκες δήμαρχοι. Ειδικότερα, από τον πρώτο γύρο εκλέχθηκαν 13 γυναίκες δήμαρχοι ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των ανδρών ήταν 246, ήτοι ποσοστό 5,2%. Εξ αυτών οι 8 επανεκλέχθηκαν, 6 εκλέχθηκαν για πρώτη φορά, ενώ 2 αναμετρήθηκαν στον χθεσινό επαναληπτικό γύρο.

Ποιες εκλέχθηκαν στον β΄γύρο

Ειδικότερα, χθες εξελέγησαν δήμαρχος Δέλτα η Γερακίνα Μπισμπινά, δήμαρχος Διονύσου η Κατερίβα Μαϊχόσογλου, δήμαρχος Ζωγράφου η Τίνα Καφατσάκη, δήμαρχος Ιλίου η Ανδριάνα Αλεβίζου – Κουκουβίνου, δήμαρχος Καλαμαριάς η Χρυσή Αράπογλου, δήμαρχος Λήμνου η Ελεονώρα Γεώργα, δήμαρχος Πεντέλης η Νατάσσα Κοσμόπουλου και δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου η Δήμητρα Τσεβά – Μήλα.

➡ ΣΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ✔ Πορευτήκαμε με Αξιοπρέπεια και Πολιτικό Πολιτισμό.✔ Δεν Προσβάλαμε…

Posted by Κατερίνα Μαϊχόσογλου on Saturday, October 14, 2023

Ποιες επανεκλέχθηκαν από τον α’ γύρο

✨"Ένας Δήμος… Ένα Μέλλον!"!!! Δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λένε οι δημότες μας. Το είπε ξεκάθαρα και το αδιαμφισβήτητο…

Posted by Αθανασία Στιβακτή, Δήμαρχος Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας on Tuesday, October 10, 2023

Από τον πρώτο γύρο, επανεξελέγησαν στον δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας η Αθανασία Στιβακτή με 55,07%, στον δήμο Γαύδου η Μανωλία Στεφανάκη με 59,03%, στο δήμο Σκύδρας η Κατερίνα Ιγνατιάδου, με το συντριπτικό ποσοστό 79,77%, στο δήμο Οιχαλίας η Παναγιώτα Γεωργακοπούλου με 51,79%, στον δήμο Κέας η Ειρήνη Βελισσαροπούλου με 54,76%, στον δήμο Τήλου η Μαρία Καμμά με 54,52% και στον δήμο Χαλκιδέων η Ελένη Βάκα με 43,17%.

Ποιες εκλέχθηκαν για πρώτη φορά από τον α’ γύρο

Για πρώτη φορά εκλέχθηκαν από τον α’ γύρο στον δήμο Σπετσών η Ευγενία Φραγγιά με 60,85%, στον δήμο Βισαλτίας η Ευανθία Πλιάκου με 57,66%, στον δήμο Λαγκαδά η Ελπινίκη Ανδρεάδου με 56,96%, στον δήμο Σίφνου η Μαρία Ναδάλη με 56,41%, στον δήμο Μετσόβου η Μαρία-Χριστίνα Αβέρωφ με 54,10% και στον δήμο Σερρών η Βαρβάρα Μητλιάγκα με 47,85%.

Να σημειωθεί ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 είχαν αναδειχθεί 17 γυναίκες δήμαρχοι και στις αναμετρήσεις του 2014 μόλις 1. Άξιο μνείας τέλος είναι το γεγονός ότι τόσο την πρώτη Κυριακή όσο και την δεύτερη φέτος, δεν εξελέγη καμία γυναίκα περιφερειάρχης, σε αντίθεση με τις περασμένες εκλογές που είχε αναδειχθεί μια, η κα Ρόδη Κράτσα (περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων).