Το θέμα κατανάλωση έχει ανέβει ψηλά στα κριτήρια επιλογής μέχρι και στις μοτοσυκλέτες πια, πόσο μάλλον στα αυτοκίνητα. Ακόμη και οι μεγάλες μοτοσυκλέτες επιδόσεων είναι αναλογικά πολύ πιο οικονομικές από ένα αυτοκίνητο αντίστοιχου χαρακτήρα. Πλέον όμως στόχος είναι να εξοικονομήσουμε όσο περισσότερα καύσιμα γίνεται.

Ιδού λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να πάτε πιο μακριά, είτε οδηγείτε μοτοσυκλέτα, είτε αυτοκίνητο. Σε κάθε περίπτωση μια τέτοια «αποστειρωμένη» συμπεριφορά στερεί πολλή από την γοητεία της οδήγησης. Ωστόσο η «γοητεία» μπορεί να αναπληρωθεί από το γεγονός ότι βάζουμε το μυαλό μας να σκεφτεί…

Χρησιμοποιείστε το κιβώτιο ταχυτήτων

Επιλέγοντας υψηλότερη σχέση στο κιβώτιο, χωρίς όμως να πνίγεται ο κινητήρας, η κατανάλωση μειώνεται αισθητά. Οι υψηλές στροφές είναι που απαιτούν περισσότερο καύσιμο.

Για παράδειγμα με ταχύτητα 100 χ.α.ω με 3η σχέση στο κιβώτιο καταναλώνετε 25% περισσότερη βενζίνη σε σχέση με εκείνη που καίει με 5η σχέση.

Οδηγείτε με ροή

Κοιτάξτε μακριά. Ρυθμίζοντας την ταχύτητα έγκαιρα (για το επερχόμενο φωτεινό σηματοδότη για παράδειγμα, ή διασταύρωση) δεν χρειάζεται έντονη χρήση των φρένων, ενώ κλείνετε το γκάζι νωρίτερα εξοικονομώντας καύσιμα.

Έτσι, πέρα από την οικονομία στα καύσιμα, μειώνετε και τη φθορά στα φρένα –άρα αυξάνεται και η διάρκεια ζωής τους. Με τέτοια «προνοητική» οδήγηση μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση μέχρι και 30%.

Σβήνετε τον κινητήρα

Εδώ υπάρχουν δύο αντικρουόμενες απόψεις, με επιχειρήματα και οι δύο. Σβήνοντας διαρκώς τον κινητήρα για μικρές περιόδους, κάτω των 20 δευτερολέπτων, ουσιαστικά αυξάνεται η κατανάλωση, καθώς κατά την επαν-εκκίνηση καταναλώνεται στιγμιαία μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου από εκείνη που εξοικονομείται.

Επίσης ο καταλύτης «κρυώνει» οπότε η απόδοσή του μειώνεται κι έτσι περισσότεροι ρύποι εκλύονται στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, όταν πρόκειται η στάση να διαρκέσει περισσότερο από 60”, είναι σαφές ότι θα καταναλώσετε συνολικά λιγότερο καύσιμο με τον κινητήρα σβηστό.

Εκκινήστε τον κινητήρα την τελευταία στιγμή πριν ξεκινήσετε

Μην σπεύδετε να βάλετε μπροστά τον κινητήρα πριν είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Όση ώρα λειτουργεί με το αυτοκίνητο σε ακινησία απλά σπαταλάτε βενζίνη.

Οι σύγχρονοι κινητήρες με τροφοδοσία ψεκασμού δεν έχουν πρόβλημα να εκκινήσουν κρύοι, καθώς η αναλογία του καυσίμου ρυθμίζεται ηλεκτρονικά (κάτι ανάλογο με το τράβηγμα του choke –κλείσιμο του αέρα- που είχαν τα παλαιότερα αυτοκίνητα).

Απλά οδηγείστε ήπια και αποφύγετε να ανεβάσετε ψηλά τις στροφές του κινητήρα μέχρι η θερμοκρασία να έρθει στα επίπεδα λειτουργίας.

Μειώστε το φορτίο

Αδειάστε το φορτίο που κουβαλάτε αν δεν το χρειάζεστε. Για την μεταφορά του απαιτείται η παραγωγή έργου για την οποία σπαταλάτε επιπλέον καύσιμο.

Αφαιρέστε τις βαλίτσες από τη μοτοσυκλέτα, τις σχάρες αλλά και τις μπαγκαζιέρες οροφής αυτοκινήτου, αν είναι άδεια. Αποφύγετε το περιττό φορτίο (πχ υπερπλήρεις εργαλειοθήκες για τον γύρο του κόσμου) σε καθημερινή χρήση.

Φροντίστε για τη σωστή πίεση στα ελαστικά

Περίπου το 50% των ελαστικών έχει σημαντικά χαμηλότερη πίεση από αυτή που ορίζει ο κατασκευαστής. Ένα ελαστικό από μόνο του μόνο να χάσει πίεση μπορεί, όχι να την αυξήσει –επομένως ο τακτικός έλεγχος επιβάλλεται.
 
Κι αν στις μοτοσυκλέτες αυτό γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό από την αλλαγή στη συμπεριφορά της, στα αυτοκίνητα χρειάζεται ο περιοδικός έλεγχος.

Ειδικά στα αυτοκίνητα η επίπτωση στην κατανάλωση είναι σημαντική και μεταφράζεται φυσικά σε περισσότερους ρύπους, πρόωρη φθορά των ελαστικών αλλά και σε λιγότερο αποτελεσματικό φρενάρισμα.

Κλείστε τα παράθυρα

Στα αυτοκίνητα εννοείται, ενώ για τις μοτοσυκλέτες το αντίστοιχο είναι να επιλέγετε κάποια με καλύτερο αεροδυναμική, άρα με έστω και λίγο φέρινγκ. Πλέον ακόμη και οι γυμνές μοτοσυκλέτες έχουν αεροδυναμικό σχεδιασμό στον εκτεθειμένο προβολέα.

Σε ανοικτές διαδρομές, οδηγώντας αυτοκίνητο με ανοικτά παράθυρα καταναλώνετε περισσότερο καύσιμο απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσατε τον κλιματισμό του αυτοκινήτου.

Από την άλλη είναι σαφές ότι η χρήση του κλιματισμού αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου, οπότε κάνετε χρήση του μόνο όταν πραγματικά το χρειάζεστε.

Κάνετε τους υπολογισμούς στα οικονομικά σας

Αφιερώστε λίγο χρόνο να κάνετε τα μαθηματικά σας. Πόσα χιλιόμετρα κάνετε κάθε χρόνο, πόσα θα ξοδέψετε σε καύσιμα, service και τέλη κυκλοφορίας -για τα αυτοκίνητα περισσότερο αυτό-, όπως και αν σας ενδιαφέρει πλέον η είσοδος στον δακτύλιο.

Μετά, όταν έρθει η ώρα για κάποια επισκευή ή συντήρηση του αυτοκινήτου, σταθμίστε μήπως τελικά συμφέρει να «επενδύσετε» στη αγορά ενός νέου πιο σύγχρονου που θα έχει πολλά πλεονεκτήματα να προσφέρει. Χαμηλότερη κατανάλωση, πιο αραιά διαστήματα service, χαμηλότερα τέλη (λόγω «καθαρότερου» κινητήρα), πρόσβαση στον δακτύλιο.

Με χαρτί και μολύβι βρίσκετε την απάντηση.

Επιλέξτε τη διαδρομή σας

Μια διαδρομή με συχνές στάσεις και χαμηλή μέση ωριαία ταχύτητα, συχνά είναι πιο απαιτητική σε καύσιμα από μία πιο ανοικτή αλλά μεγαλύτερη. Οι μικρότερες αποστάσεις είναι πάντα προτιμότερες, όμως η κίνηση με σταθερή ταχύτητα με λίγες αλλαγές σχέσεων στο κιβώτιο είναι πιο οικονομικές. Μια εύκολη μέθοδος επιλογής διαδρομής είναι ο χρόνος.

Μεταξύ δύο διαδρομών με την ίδια ακριβώς διάρκεια επιλέγουμε την πιο μακρινή. Σημαίνει ότι έχει λιγότερες αυξομειώσεις ταχύτητας, λιγότερες στάσεις και πέρα από πιο οικονομική, είναι και πιο ασφαλής.

Εξαίρεση εδώ αποτελεί η διαδρομή με έντονες υψομετρικές διαφορές.

Το πετρέλαιο και το υγραέριο

Αν είστε κοντά στην αγορά αυτοκινήτου, εξετάστε το ενδεχόμενο επιλογής κινητήρα diesel ή υγραερίου. Οι σύγχρονοι κινητήρες diesel καταναλώνουν 10% τουλάχιστον λιγότερο πετρέλαιο από τους παλαιότερης τεχνολογίας.

Τόσο οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες όσο και οι κινητήρες υγραερίου (βενζινοκινητήρες που καίνε και υγραέριο –LPG), είναι πολύ οικονομικοί, σε σημείο πλέον να ανταγωνίζονται τα υβριδικά, τα οποία επίσης πρέπει να εξετάζονται.

Με χαρτί και μολύβι, ανάλογα με τα χιλιόμετρα που διανύετε κάθε χρόνο θα βρείτε τι σας ταιριάζει.

Φίλτρο αέρα

Καθαρίστε το συχνότερα απ’ όσο ορίζουν τα διαστήματα service. Στην Ελλάδα η καλοκαιρία και τα μεγάλα διαστήματα ανομβρίας αυξάνει και τις ποσότητες σκόνης και αιωρουμένων σωματιδίων, οπότε και το βούλωμα του φίλτρου αέρα.

Παρά την ηλεκτρονικά ελεγχόμενη αναλογία του καυσίμου μίγματος, η κατανάλωση αυξάνεται από ένα φίλτρο αέρα που έχει «στομώσει». Ειδικά όταν πιέζουμε τον κινητήρα και κρατάμε τις στροφές του ψηλά.

Μπουζί

Από αυτά εξαρτάται η καλή καύση και όσο και αν μπορούμε να τα διατηρήσουμε μέχρι το επόμενο service, είναι βέβαιο ότι θα τα πληρώσουμε στην διάρκεια αυτή σε παραπανίσια βενζίνη. Με καλή καύση ο κινητήρας γίνεται πιο αποδοτικός, άρα μπορεί να λειτουργεί σε χαμηλότερες στροφές, άρα καταναλώνει και λιγότερο καύσιμο.

Οδηγείτε με το ρεζερβουάρ γεμάτο

Ένας από τους εχθρούς της κατανάλωσης είναι η εξάτμιση της βενζίνης, φαινόμενο που ενισχύεται από το κλίμα της Ελλάδας. Η εξάτμιση είναι τόσο πιο έντονη όσο πιο άδειο είναι το ρεζερβουάρ της μοτοσυκλέτας ή του αυτοκινήτου. Και αυτό γιατί η εξάτμιση γίνεται από την επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Σε ένα σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ, η βενζίνη με την κίνησή της βρέχει διαρκώς τα τοιχώματά του και μένοντας εκεί δημιουργεί μια πολύ μεγάλη επιφάνεια οπότε διευκολύνεται η εξάτμισή της. Αν το ρεζερβουάρ είναι γεμάτο η επιφάνεια αυτή είναι σημαντικά μικρότερη άρα και η εξάτμισή της πιο περιορισμένη. Συνεπώς κάντε μια θυσία γεμίστε μία φορά και μετά κρατήστε τη στάθμη πάνω από τα ¾ του ρεζερβουάρ, συμπληρώνοντας αυτά τα 5-10 € σε κάθε ανεφοδιασμό…

Κάνετε ανεφοδιασμό πρωινές ώρες

Όσο πιο κρύα είναι η βενζίνη, τόσο πυκνότερη είναι. Μαζί με το προηγούμενο εξηγείται έτσι και το «υπερφυσικό» φαινόμενο που οι περισσότεροι έχουν παρατηρήσει: η αυτονομία των οχημάτων είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.