Κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου το παλιό αεροδρόμιο του Elvington στο Βόρειο Γιόρκσαϊρ (Ηνωμένο Βασίλειο) ζωντανεύει, φιλοξενώντας το Straightliners Wheelie World Championships (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σούζας).

Μέγας νικητής αναδεικνύεται ο πιο τρελός από τους τρελούς συμμετέχοντες διότι ακούστε: εκτός του ότι πρέπει να πιάσει τη μεγαλύτερη ταχύτητα με τη σούζα του, θα πρέπει να την κρατήσει και πάνω από ένα χιλιόμετρο για να κερδίσει.

Δηλαδή ακόμα και αν σουζάρει κάποιος με 450 χιλιόμετρα ανά ώρα, αν η μπροστινή ρόδα δεν μείνει για 1.000 μέτρα στον αέρα, δεν κερδίζει!

WWC3

Είναι να απορείς με το τί κυκλοφορεί ελεύθερο εκεί έξω…

Νικητής φέτος αναδείχτηκε ο Ολλανδός Egbert Van Popta με ένα τρομερό νέο ρεκόρ: οδήγησε επί ένα χιλιόμετρο στον ένα τροχό με ανώτατη ταχύτητα τα 343,200 χιλιόμετρα ανά ώρα (343,1997 για την ακρίβεια).

Ο κατ’ επάγγελμα υδραυλικός Van Popta είναι παλιός γνώριμος του διαγωνισμού. Πρωτοεμφανίστηκε στο Elvington το 2010 χωρίς επιτυχία, αλλά το 2011 επέστρεψε και νίκησε την κατηγορία mono, ενώ το 2014 θριάμβευσε στη μεγάλη κατηγορία με νέο ρεκόρ (320,834 χαω).

Πέρυσι είχε νικήσει ο 47χρονος Άγγλος στάντμαν Gary Rothwell (ένας γερόλυκος της σούζας που επέστρεψε από τη… σύνταξη) με νέο ρεκόρ τα 337,568 χλμ/ώρα.

Ο Van Popta έκανε το ρεκόρ του οδηγώντας ένα τουρμπισμένο Suzuki Hayabusha. Πέραν των απαραίτητων μετατροπών στον κινητήρα, έχει αυξήσει την απόσταση του πίσω τροχού από τη μοτοσυκλέτα με προσθήκες στην ανάρτηση, ώστε να διευκολύνεται η ισορροπία της στον ένα τροχό σε αυτές τις ταχύτητες.

WWC1

Πριν τη νικητήρια προσπάθεια είχα κάνει ένα ακόμη πέρασμα που μετρήθηκε στα 345,4024 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ωστόσο εκείνη η προσπάθεια ακυρώθηκε, γιατί ο εμπρός τροχός ακούμπησε στο έδαφος λίγο πριν συμπληρωθεί το χιλιόμετρο.

Ο περσινός νικητής Gary Rothwell αυτή τη φορά κατατάχθηκε δεύτερος με 331,454 χιλιόμετρα ανά ώρα και τρίτος ο Αμερικανός Cecil «Bubba» Myers από την Μινεάπολη με προσωπικό ρεκόρ 317 χλμ/ώρα. Φέτος ήταν η τρίτη επίσκεψη του Myers στο Elvington  που είχε σαν προηγούμενο προσωπικό ρεκόρ τα 216,3 χιλιόμετρα ανά ώρα.

Στο Πρωτάθλημα αυτό συνήθως συμμετέχουν πάνω από 30 διαγωνιζόμενοι από χώρες σαν τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Από αυτούς ικανοί να καλύψουν το χιλιόμετρο με σούζα είναι περίπου οι μισοί.

Η ταχύτερη γυναίκα στο διαγωνισμό μετρήθηκε στα 227,751 χιλιόμετρα ανά ώρα ανεπίσημα, αφού λόγω βλάβης ο τροχός της ακούμπησε στο έδαφος στα μισά της διαδρομής.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Egbert Van Popta στα δεξιά και τον Gary Rothwell αριστερά. (Phil Evans/PA Wire)

Δείτε και τo ρεκόρ από την on board κάμερα:

Και μια σύντομη γεύση από κάμερα θεατή:

Θανάσης Χούντρας