Σε μία ακόμη ένδειξη των δυσχερειών που αντιμετωπίζει ο αμερικανικός Τύπος, ο εκδοτικός όμιλος McClatchy, που εκδίδει περισσότερες από 30 τοπικές εφημερίδες στις Ηνωμένες Πολιτείες, υπέβαλε αίτημα για υπαγωγή του στον πτωχευτικό νόμο, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του και θα αναδιαρθρώσει το χρέος του.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1857, μέσα στον πυρετό του χρυσού στην Καλιφόρνια, και είναι κύριος μέτοχος μεταξύ άλλων των Miami Herald, Sacramento Bee, Charlotte Observer.

Η υπαγωγή στον πτωχευτικό νόμο θα επιτρέψει στον όμιλο να επαναδιαπραγματευθεί το χρέος του, μεγάλο μέρος του οποίου κληρονόμησε από την εξαγορά, το 2006, του ομίλου Knight Ridder, πολύ μεγαλύτερου από τον ίδιο τον McClatchy, που του επέτρεψε να αναδειχθεί σε δεύτερη δύναμη του τοπικού Τύπου στις ΗΠΑ.

Όμηρος του χρέους του, αν και μειωμένου έκτοτε, καθώς και του κόστους του δικού συστήματος συνταξιοδότησης, ο όμιλος δεν είχε τα οικονομικά εχέγγυα για να διαπραγματευθεί την αναδιαμόρφωση του μοντέλου του.

Όπως και οι περισσότερες αμερικανικές επαρχιακές εφημερίδες, ο McClatchy επιτάχυνε τα τελευταία χρόνια την ψηφιακή μετάβαση και ανέπτυξε ένα online συνδρομητικό μοντέλο. Αν και μέσα σε έναν χρόνο σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των συνδρομητών, που έχουν φθάσει τις 200.000, ο όμιλος προβλέπει μειωμένο κατά 12% κύκλο εργασιών για το οικονομικό έτος 2019, εξαιτίας της μείωσης των διαφημιστικών εσόδων. Παράλληλα, συνεχίζεται η πτώση των πωλήσεων των εντύπων και των συνδρομών.

Συνέπεια του πλάνου αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ότι η οικογένεια ΜακΚλάτσι, κύριος μέτοχος του ομίλου, θα παραχωρήσει τον έλεγχο στους πιστωτές, κυρίως στην χρηματοπιστωτική εταιρεία Chatham Asset Management. Εκπρόσωπος της McClatchy δήλωσε ότι στο σχέδιο αναδιάρθρωσης δεν περιλαμβάνονται κατάργηση θέσεων εργασίας ή απολύσεις.

Σύμφωνα με τον Τζόσουα Μπέντον, δημιουργό του Nieman Lab, ιστοσελίδας που ασχολείται με θέματα Τύπου και είναι συνδεδεμένη με το Πανεπιστήμιο Harvard, η προοπτική «προσέγγισης» του McClatchy με άλλον όμιλο Τύπου είναι μεσοπρόθεσμα προδιαγεγραμμένη και αναφέρεται συγκεκριμένα στον όμιλο Tribune που εκδίδει τΙς Chicago Tribune, Baltimore Sun, New York Daily News.

Στον αμερικανικό Τύπο οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν «συγχώνευση».

Ο μεγαλύτερος εκδοτικός όμιλος του αμερικανικού επαρχιακού Τύπου Gannet εξαγοράσθηκε τον Νοέμβριο από την New Media Investment Group με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός εκδοτικού κολοσσού που περιλαμβάνει 250 τίτλους.

Για τον Νταν Κένεντι, καθηγητή Δημοσιογράφιας του Πανεπιστημίου Northeastern, η εξαγορά λόγω υπερχρέωσης και η πίεση επί των μετόχων επιδεινώνουν περισσότερο τα προβλήματα του επαρχιακού Τύπου στην πορεία εξέλιξης προς ένα νέο μοντέλο. Οι εφημερίδες που δεν ανήκουν σε όμιλο «βρίσκουν κάποιο μέσον για να επιβιώσουν», λέει αναφέρονατς ως παράδειγμα τις Boston Globe, Minneapolis Star Tribune, Salt Lake Tribune.

«Εύχομαι καλό κουράγιο στις εφημερίδες του McClatchy, αλλά το μοντέλο ελέγχου από έναν και μοναδικό όμιλο απέτυχε».