Σκλάβες που κακοποιούνται σεξουαλικά, πλύση εγκεφάλου σε παιδιά και γυναίκες, επιθέσεις αυτοκτονίας. Αυτά και πολλά άλλα συμβαίνουν τα τελευταία τρία χρόνια σε χώρες και περιοχές υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και σοκάρουν τον αραβικό αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Τηλεοπτικό δίκτυο σαουδαραβικής ιδιοκτησίας θα προβάλει ένα νέο σίριαλ για την πραγματική ιστορία των σουνιτών τζιχαντιστών του ISIS, και μάλιστα τον μήνα του ραμαζανιού σε τηλεοπτική ζώνη prime time.

«Μαύρα Κοράκια»

Κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού η τηλεθέαση σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο σκαρφαλώνει στα ύψη. Μετά τη νηστεία, που ξεκινά από το χάραμα μέχρι τη δύση του ήλιου, οι μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται για φαγητό και για να θαυμάσουν τους αγαπημένους τους ηθοποιούς σε ακριβά σόου.

Αυτή ακριβώς τη συνήθεια θέλει να εκμεταλλευτεί το δημοφιλές MBC με έδρα το Ντουμπάι για να ξεκινήσει τη μετάδοση του σίριαλ 30 επεισοδίων για το ISIS. Το δράμα ονομάζεται Black Crows, Μαύρα Κοράκια. Ο τίτλος δεν είναι τυχαίος. Αυτό το πτηνό παραδοσιακά θεωρείται ως προπομπός της ατυχίας.

Οι ιστορίες βασίζονται σε εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν υπό τον έλεγχο σουνιτών εξτρεμισμών ή στρατολογήθηκαν από αυτούς, όπως λέει ο διευθυντής του MBC Αλί Τζαμπέρ στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa. «Στόχος μας να φωτίσουμε το θέμα που έχει γίνει καθημερινή έγνοια για τους ανθρώπους και να δείξουμε πως επηρεάζεται η ζωή τους», επισημαίνει.

Στο σίριαλ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσιάζεται πώς η τρομοκρατική οργάνωση έρχεται σε επαφή με άνδρες και γυναίκες για να τους χρησιμοποιήσει για τους σκοπούς της. Πώς στρατολογούνται παιδιά από ισλαμιστικές οργανώσεις και πως υποβάλλονται σε κακοποιήσεις. Στο σίριαλ συμμετέχουν ηθοποιοί από διαφορετικές αραβικές χώρες, όπως τη Σ. Αραβία, το Κουβέιτ, την Αίγυπτο, το Ιράκ και τη Συρία. Ορισμένοι χαίρονται ιδιαίτερα για την ευκαιρία που τους δίνεται να παίξουν.

Μήνυμα μετριοπάθειας

«Επιδίωξή μας είναι να μπει αυτό το σίριαλ σε κάθε σπιτικό, να μάθουν οι άνθρωποι τι ακριβώς είναι το ISIS», λέει ο Σύρος Μοχάμεντ αλ Αχμέντ, που υποδύεται τον εμίρη του ISIS, δηλαδή το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

«Οι Σύροι και ολόκληρος ο αραβικός κόσμος ζουν με αυτόν τον κίνδυνο, είμαστε υποχρεωμένοι να τον εξαλείψουμε, αυτοί οι άνθρωποι του ISIS δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ», τονίζει ο σύρος ηθοποιός. Η ηθοποιός Ασίλ Ομράν από τη Σ. Αραβία υποδύεται μια γυναίκα που εξεγέρθηκε κατά της οικογένειάς της και εντάχθηκε στο Ισλαμικό Κράτος.

«Ο ρόλος μου δείχνει πάνω από όλα την ισχυρή επίδραση που ασκεί το ISIS στους ανθρώπους και πώς παίζει με τη λογική των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών», λέει. «Είναι το πρώτο σίριαλ που δείχνει εκ των έσω τις σχέσεις και την κατάσταση στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι τηλεθεατές θα σοκαριστούν από το μέγεθος της αγριότητας της οργάνωσης».

Ο διευθυντής του MBC είναι πεπεισμένος ότι η τηλεθέαση θα σπάσει κάθε προηγούμενο. «150 εκατ. τηλεθεατές παρακολουθούν το σταθμό μας, οι προσδοκίες μας είναι υψηλές». Βέβαια το σίριαλ θα μπορούσε να εξοργίσει του ισλαμιστές. Ήδη το 2015 το ISIS διακωμωδήθηκε σε ένα σόου και ο πρωταγωνιστής Νασέρ αλ Κασάμπι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του. Αλλά ο Τζαμπέρ δεν το βάζει κάτω. «Ο στόχος είναι απλός: Να στείλουμε μήνυμα μετριοπάθειας στον αραβικό κόσμο».