Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων (27 Σεπτεμβρίου 1941) από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr , το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης», παραγωγής 1987, με τίτλο «Αρχίζει η οργανωμένη αντίσταση».

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την οργάνωση της αντίστασης στις τρεις ζώνες κατοχής κατά την περίοδο 1941-1942 μέσα από τις μαρτυρίες των μελών των αντιστασιακών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα παρουσιάζεται όλο το φάσμα των σημαντικότερων οργανώσεων που έδρασαν την περίοδο αυτή και οι οποίες ανέλαβαν ακόμα πιο ενεργό ρόλο το 1942, όταν το αντάρτικο οργανώθηκε και ο ένοπλος αγώνας του επισημοποιήθηκε.

Κυριότερες από αυτές τις οργανώσεις ήταν το «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (ΕΑΜ) και ο «Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος» (ΕΔΕΣ). Παράλληλα, υπογραμμίζεται η δράση της «Εθνικής Αλληλεγγύης», της «Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιζομένων Νέων» (ΠΕΑΝ) που προέβη στην ανατίναξη των γραφείων της ναζιστικής «Εθνικής Σοσιαλιστικής Πατριωτικής Οργάνωσης» (ΕΣΠΟ), καθώς και των τοπικών οργανώσεων και των νεολαιών ανά τη χώρα.

Αναλύεται, επίσης, η εμπλοκή της τοπικής οργάνωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος στα δραματικά γεγονότα της βουλγαροκρατούμενης Δράμας (28-29 Σεπτεμβρίου 1941), αλλά και η συνεισφορά των οργανώσεων στις αντικατοχικές διαδηλώσεις και τη γενικότερη αφύπνιση του ελληνικού λαού.

Τις κινηματογραφημένες συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, που καταγράφει τη δράση των αντάρτικων ομάδων, αλλά και την τρομοκρατία εναντίον των Ελλήνων στη Δράμα.