Από τις πυρκαγιές δοκιμάζεται για δεύτερη φορά το φετινό καλοκαίρι η χώρα μας, καθώς δεκάδες πύρινα μέτωπα κατακαίνε ότι βρουν στο πέρασμά τους σε διάφορες περιοχές, με τα πιο σημαντικά από αυτά να εντοπίζονται στον Έβρο, στη Βοιωτία και στην Πάρνηθα.

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8) η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2 και αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας δίνουν για ένα ακόμη βράδυ ολονύχτια μάχη στη φωτιά που εκδηλώθηκε προχθές στη Φυλή και έφτασε στα όρια του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα ώστε να ανακόψουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η Δώρα Τσαμπάζη έκανε τη δική της ανάρτηση για τις φωτιές, με τα λόγια της να είναι τόσο σκληρά όσο και ρεαλιστικά για τον αθηναϊκό ουρανό που έχει γεμίσει με καπνούς, ο οποίος σε συνδυασμό με τα χρώματα του ήλιου δεν είναι ειδυλλιακός, αλλά το ζοφερό μέλλον μας όπως χαρακτηριστικά γράφει.

Η ανάρτηση τη Δώρας Τσαμπάζη για τις φωτιές

«Αυτό δύο μέρες τώρα στον ουρανό, δεν είναι ούτε ρομαντικό, ούτε γλυκό. Είναι το μέλλον μας. Είναι ο τοξικός και καρκινογόνος αέρας που αναπνέεις εσύ και τα παιδιά σου. Και αν νομίζεις ότι επειδή καίγεται όλη η Ελλάδα, αλλά όχι η περιοχή τριγύρω σου, δεν σε αφορά, ορίστε, κοίτα ψηλά στον ουρανό και αυτομάτως θα δεις ότι σε αφορά.

Οι πυρκαγιές και τα μέτωπα που δεν σβήνουν δεν είναι αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που δεν πάρθηκαν ποτέ από την κυβέρνηση. Και αυτό έγινε συνειδητά

Αντί να αγοραστούν πυροσβεστικά, να προσληφθούν πυροσβέστες, η κυβέρνηση σε προτρέπει να κάνεις ασφάλιση της κατοικίας σου από φυσικές καταστροφές.

Αντί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας σε προτρέπει να κάνεις ιδιωτική ασφάλεια υγείας. Ο τρόπος που δεν αντιμετωπίζουν καμία καταστροφή, κανένα κενό στο σύστημα είναι αριστουργηματικός, έτσι ώστε να πείσεις τον εαυτό σου πως σε αυτή τη χώρα είμαστε όλοι χαμένοι από χέρι, άρα καλό θα ήταν να απευθυνθούμε στους ιδιώτες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα έρθει η ώρα της κάλπης, θυμήσου ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν έχουν όλοι τον ίδιο τρόπο σκέψης, δεν θέλουν όλοι να φροντίσουν ο πλούτος να πάει στους λίγους.

Δεν θέλουν όλοι να γεννούν γυναίκες σε ασθενοφόρα και αυτό να το ονομάζουμε ελπίδα. Είναι κατάντια. Κατάντια για μια γυναίκα εν έτει 2023 στην ομορφότερη στιγμή της ζωής της να περνάει το μεγαλύτερο άγχος της και να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή της και του βρέφους της.

Κοιτάξτε σας παρακαλώ προσεχτικά τον ουρανό ξανά και ξανά. Κοιτάξτε τη μαυρίλα και αναλογιστείτε όχι μόνο τον συμβολισμό, αλλά και το τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τα πνευμόνια σας, τι σημαίνει για τη ζωή σας.

Κοιτάξτε και μη πάρετε το βλέμμα σας από εκεί μέχρι να καταλάβετε ότι πλέον όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα, θα καεί και το δικό σου. Αργά ή γρήγορα» γράφει στην ανάρτησή της η δημοσιογράφος, χήρα του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαΐδη, η οποία κατέβηκε υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.