Ο James Dean ήταν ένας χαρισματικός ηθοποιός που άφησε ιστορία στον παγκόσμιο κινηματογράφο με ομορφιά του αλλά κυρίως το ταλέντο του, παρά το γεγονός πως πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία.

Λίγο πριν τον τραγικό θανάτό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο φωτογράφος του περιοδικού «LIFE» Dennis Stock είχε παρουσιάσει στο περιοδικό τον ανερχόμενο, τότε, ηθοποιό, με την φωτογραφία που τραβήχτηκε μια βροχερή μέρα στην Times Square, να γίνεται παγκοσμίως γνωστή.

Ο Stock είχε τραβήξει κι άλλες φωτογραφίες του «επαναστάτη χωρίς αιτία» το 1955 που δεν είχαν ποτέ δει το φως της δημοσιότητας. Φωτογραφίες που τον απεικόνιζαν σε διακοπές στην οικογενειακή φάρμα, να διαβάζει ποίηση ή να εξασκείται στο μπαλέτο σε μια σχολή χορού.

Ο φωτογράφος του «LIFE» που πέθανε το 2010 δημοσίευσε αυτές τις φωτογραφίες το 2005 στο βιβλίο του «James Dean: Πενήντα χρόνια πριν».

Εντύπωση προκαλεί η φωτογραφία του σε ένα φέρετρο να προσποιείται πως έχει πεθάνει, μόλις εφτά μήνες πριν τον τραγικό του θάνατο, τον Σεπτέμβρη του 1955.