Το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα βοηθά στην καλή υγεία των δοντιών και στην αποφυγή τερηδόνας και ουλίτιδας.

Η πλάκα δημιουργείται από υπολείμματα τροφής που έχουν παραμείνει στα δόντια, και από βακτήρια. Τα βακτήρια αυτά πολλαπλασιάζονται μέσα στο στόμα και μπορούν να προκαλέσουν φθορά στα δόντια, τη γνωστή σε όλους μας τερηδόνα. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που το βούρτσισμα πρωί και βράδυ θεωρείται απαραίτητο.

Τα συστατικά της οδοντόκρεμας

Μερικά από τα συστατικά της οδοντόκρεμας αναμειγνύονται με το σάλιο δημιουργώντας έτσι τον αφρό. Πολλές οδοντόκρεμες προκαλούν ακόμη μια αίσθηση σαν την άμμο – πρόκειται για κόκκους που απομακρύνουν τους λεκέδες και την πλάκα από τα δόντια μέσω της τριβής.

Οι οδοντόκρεμες περιλαμβάνουν συστατικά που προλαμβάνουν την τερηδόνα όπως:

Ξυλιτόλη: Η ξυλιτόλη αποτρέπει τη φθορά των δοντιών και λειτουργεί κατά της τερηδόνας, απομακρύνοντας τους διάφορους μικροοργανισμούς του στόματος και περιορίζοντας την ανάπτυξή τους. Πρόκειται για μια σακχαρούχο αλκοόλη της οποίας τα σάκχαρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα περισσότερα βακτήρια για να τραφούν, οπότε σταματούν να αναπτύσσονται.

Φθόριο: Το φθόριο προστατεύει τα δόντια από τα δυσάρεστα βακτήρια μέσω της σκλήρυνσης του σμάλτου των δοντιών. Στην πραγματικότητα δηλαδή, το φθόριο γεμίζει τα μικροσκοπικά κενά των δοντιών.

Τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι παλιά αντί για οδοντόκρεμα;

Στην αρχαιότητα, όταν δεν είχε ακόμα ανακαλυφθεί επιστημονικά η πλάκα και η τερηδόνα, οι άνθρωποι θεωρούσαν ότι οι μικρές τρύπες που δημιουργούνταν στα δόντια ήταν μέρος της ενηλικίωσης.

Το μόνο που έκαναν ήταν να προσπαθούν να κάνουν τα δόντια τους να φαίνονται πιο λευκά, χρησιμοποιώντας σκόνες δοντιών. Οι άνθρωποι στην αρχαία Αίγυπτο, την Κίνα και την Ινδία χρησιμοποιούσαν τα δάχτυλα τους για να τρίβουν αυτές τις σκόνες πάνω στα δόντια τους.

Οι πρώτες σκόνες δοντιών ήταν κατασκευασμένες από θρυμματισμένα οστά ζώων, οπλές βοδιών και κελύφη αυγών, σαλιγκαριών και στρειδιών. Αργότερα οι άνθρωποι πρόσθεσαν θρυμματισμένο κάρβουνο, φλοιό δέντρων σε σκόνη και αρωματικά βότανα. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι καθάριζαν τα δόντια τους με οδοντόκρεμα φτιαγμένη από ούρα!

Έτσι λοιπόν την επόμενη φορά που θα βουρτσίσετε τα δόντια σας, σκεφτείτε όλους αυτούς τους ανθρώπους που δεν είχαν τη σημερινή οδοντόκρεμα. Και να θυμάστε να μην ξεπλένετε το στόμα σας με νερό ώστε να μένει πάντα μια ποσότητα στα δόντια, προσφέροντας την απαραίτητη και συνεχόμενη προστασία από τα βακτήρια.