Οι ειδικοί εξέδωσαν επείγουσα προειδοποίηση, αφού οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν να υιοθετούν ένα νέο επικίνδυνο «κόλπο» για να μαυρίζουν. Σύμφωνα με τους ίδιους και τα βίντεο που ανεβάζουν στο TikTok, «το καλύτερο μαύρισμα όλων των εποχών» επιτυγχάνεται με το να χύνουν μπύρα πάνω σε όλο τους το σώμα.

Όμως, οι ειδικοί έχουν χαρακτηρίσει το αμφιλεγόμενο αυτό κόλπο εντελώς επικίνδυνο. Όχι μόνο σας κάνει κολλώδεις και μαγνήτη για τα ενοχλητικά ζωύφια, αλλά σας θέτει, επίσης, σε κίνδυνο θερμοπληξίας, δηλητηρίασης και θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος.

«Με δυσκολία μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει αυτή η τρέλα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη λεγόμενη “τάση” με δυνητικά πολύ σοβαρές συνέπειες», δήλωσε η Kathryn Clifford, συνιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος Skcin, σύμφωνα με το nypost.com. «Οι λάτρεις του μαυρίσματος διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο να αναπτύξουν όλους τους τύπους καρκίνου του δέρματος. Το κάψιμο του δέρματος συνδέεται στενά με την ανάπτυξη μελανώματος – της πιο σοβαρής απειλητικής για τη ζωή μορφής της νόσου».

«Επιπλέον, ο καρκίνος του δέρματος είναι δυσανάλογα υψηλός στους νεαρούς ενήλικες και ένας από τους μεγαλύτερους φονικούς καρκίνους στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 34 ετών – την ίδια ηλικιακή ομάδα που χρησιμοποιεί αυτή την κοινωνική πλατφόρμα περισσότερο από κάθε άλλη».

Η Αυστραλία έχει το υψηλότερο ποσοστό καρκίνου του δέρματος στον κόσμο, καθώς δύο στους τρεις Αυστραλούς αναμένεται να τον εμφανίσουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους και σχεδόν 2.000 Αυστραλοί πεθαίνουν από καρκίνο του δέρματος κάθε χρόνο.

«Η υπερέκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί το 95% των μελανωμάτων, γεγονός που καθιστά σχεδόν εξ ολοκλήρου προλήψιμη την ασθένεια», δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δέρματος του Συμβουλίου για τον Καρκίνο, καθηγήτρια Anne Cust. «Προτρέπουμε τους ανθρώπους, προληπτικά, να μην επιδιώκουν να μαυρίσουν».

Άλλοι ειδικοί σε θέματα προστασίας από τον ήλιο μοιράστηκαν τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με τις «αδιανόητες προσπάθειες» που κάνουν οι άνθρωποι για να αποκτήσουν μαύρισμα.

Άλλοι προειδοποιούν ότι η χρήση της μπύρας ως βοηθητικού μέσου μαυρίσματος μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από τον ήλιο. «Η χρήση μπύρας για μαύρισμα, ειδικά χωρίς SPF, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, θερμοπληξίας και, με συνεχή χρήση, πρόωρης γήρανσης. Χωρίς SPF, χρειάζονται μόνο 10 λεπτά στον ήλιο για να αρχίσουν τα εγκαύματα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό ενέχει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, με το 70% των περιπτώσεων να προκαλούνται από την ηλιακή βλάβη».

«Παραφροσύνη»

Οι άνθρωποι πιθανώς πιστεύουν ότι η μπύρα μπορεί να είναι ένα καλό ενισχυτικό του μαυρίσματος, επειδή ο λυκίσκος, ένα βασικό συστατικό, υποτίθεται ότι αυξάνει την παραγωγή μελανίνης – μια ουσία που κάνει το δέρμα μας πιο σκούρο. Αυτό όμως δεν την καθιστά κατάλληλη για ηλιοθεραπεία.

«Κάθε μέθοδος που χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση του μαυρίσματος στην πραγματικότητα κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και οδηγεί σε μόνιμη βλάβη του δέρματος», προσθέτουν οι ειδικοί. «Να θυμάστε, όσο ελκυστικό κι αν φαίνεται το μαύρισμα αυτό το καλοκαίρι, τίποτα δεν αξίζει τη μη αναστρέψιμη βλάβη που δημιουργείται μέσω αυτής της τάσης».