Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι παγκόσμια γνωστή ως ένα από τα πιο υγιεινά πρότυπα διατροφής, ωστόσο φέρεται να μπορεί να εκτινάξει το λίπος στην κοιλιά, ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Νέα έρευνα που έγινε σε δείγμα 1.521 ατόμων από το Prevención con Dieta Mediterránea-Plus (PREDIMED-Plus), έδειξε ότι όσοι γερνούν και ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμούς ή γυμναστική, τείνουν να αυξάνουν σημαντικά το λίπος στην κοιλιά, ακόμη κι αν δεν πάρουν παραπάνω κιλά.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open στις 18 Οκτωβρίου και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεσήλικες ή άτομα μεγαλύτερα σε ηλικία, ενώ χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, αναφέρει η New York Post.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή με λιγότερες θερμίδες και αυξημένη σωματική δραστηριότητα φάνηκε να μειώνει την αύξηση βάρους και την απώλεια μυών που σχετίζεται με τη γήρανση. Μάλιστα, η μείωση μπορούσε να φτάσει έως και 30%.

Ωστόσο, η δεύτερη ομάδα ακολούθησε την μεσογειακή διατροφή χωρίς περιορισμούς στις θερμίδες ή αλλαγές στη φυσική δραστηριότητα. Ορισμένοι πήραν παραπάνω κιλά και άλλοι έμειναν σταθεροί, όμως σχεδόν όλοι παρουσίασαν σημαντική αύξηση λίπους στην κοιλιά.

«Η μεσογειακή διατροφή διαφημίζεται εδώ και πολλά χρόνια ως η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο. Και ενώ αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, είναι εξαιρετικά αυθαίρετη συμβουλή για έναν επαγγελματία υγείας να την δίνει σε έναν μέσο άνθρωπο. Οι εξαιρετικές πτυχές της δίαιτας περιλαμβάνουν τα φασόλια, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα υγιή λίπη, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και τα φαγητά με επίκεντρο τα ψάρια… Αυτά τα συστατικά είναι η καρδιά και η ψυχή της αληθινής μεσογειακής διατροφής που δυστυχώς απορρίπτονται», είπε χαρακτηριστικά η διατροφολόγος και εγγεγραμμένη διαιτολόγος Ilana Muhlstein.

Το «κλειδί» της σωστής μεσογειακής διατροφής

Η Ilana Muhlstein ανέφερε ότι η μεσογειακή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει άσκηση 45 λεπτών για έξι φορές την εβδομάδα, αλλά και πλούσια συστατικά με χαμηλές θερμίδες.

«Χώρες που εφαρμόζουν σωστά την μεσογειακή διατροφή είναι το Ισραήλ και η Ελλάδα, που έχουν αφθονία λαχανικών σε κάθε γεύμα. Όταν σερβίρουν ντιπ, όπως χούμους και τζατζίκι, συνοδεύονται πάντα από ένα δίσκο αγγουριών σε φέτες ή μια ανάμεικτη σαλάτα», είπε η Ilana Muhlstein.

Σύμφωνα με την ειδικό, οι άνθρωποι δεν ακολουθούν σωστά την μεσογειακή διατροφή, παρά μόνο αν θέλουν να κάνουν δίαιτα, επειδή θεωρούν πως τα φρούτα και τα λαχανικά δεν μπορούν να αποτελέσουν βασική πηγή ενέργειας, όπως η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες.

«Έχουμε ενθαρρύνει να αναζητούμε υδατάνθρακες και ζάχαρη για συναισθηματική άνεση και να στραφούμε στα λαχανικά μόνο εάν πρέπει να κάνουμε δίαιτα. Αυτός είναι ένας τύπος ανθυγιεινής νοοτροπίας που μπορεί να οδηγήσει σε κακή υγεία και παχυσαρκία», είπε μεταξύ άλλων η διατροφολόγος.