Στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια μετέβη ο Πάπας Φραγκίσκος, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών, όπου συναντήθηκε με ασυνόδευτα ανήλικα και συνομίλησε με ανθρώπους που μένουν στον χώρο. Ο ρωμαιοκαθολικός ηγέτης δέχτηκε επίσης ζωγραφιές και μηνύματα παιδιών που συνάντησε.

moria1

«Είναι για εμένα;», τα ρωτούσε ο Πάπας. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ένα από τα παιδιά έδωσε και ένα γράμμα στον ποντίφικα, ζητώντας του να το δώσει σε συγγενείς του στη βόρεια Ιταλία.

Στη Μόρια έγιναν δεκτοί πρώτα από τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που με ζωγραφιές και ταμπλό τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ανάλογα αιτήματα και από άλλες οικογένειες προσφύγων αλλά και μετανάστες που με δικά τους ταμπλό διεκδικούσαν «freedom» – «ελευθερία».

moria2

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες κατευθύνθηκαν προς τη Μόρια αμέσως μετά την ολοκλήρωση των μεταξύ τους συναντήσεων κατά τις οποίες επανέλαβαν την ανάγκη της ενεργοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης.

Σημειώνεται πως νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Πάπας θα αναχωρήσει αργότερα σήμερα από το νησί με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, μητέρες με παιδιά, ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας, από διάφορες εθνικότητες.