Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στα ελληνικά νησιά.

Το θέμα ήρθε στο προσκήνιο ύστερα από σχετική τροπολογία υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) και ζητά από τον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν από κοινού στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου έκθεση, για τη σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, και το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων βάσεων.

Σύμφωνα με προηγούμενο ρεπορτάζ του Newsbeast, οι ΗΠΑ εμφανίζονται έτοιμες να επεκτείνουν την στρατιωτική παρουσία τους στη χώρα μας, ιδίως στα νησιά, ένα σχέδιο που απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.

Ήδη οι ΗΠΑ διατηρούν βάση σε ελληνικό νησί και συγκεκριμένα στην Κρήτη. Σύμφωνα με τη στήλη «Βηματοδότης» του «Βήματος», στο παρελθόν, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε συζήτηση για τη δημιουργία μιας αμερικανικής βάσης, εκπαίδευσης των ειδικών δυνάμεων, στην Κάρπαθο.

Το θέμα τότε δεν προχώρησε, όμως σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα πράγματα έχουν αλλάξει πλέον και ήδη ακούγονται δύο νησιά που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αμερικανικές βάσεις. Πρόκειται για τη Σκύρο και τη Λήμνο.