«Το έδαφος ήταν δύσβατο και ανηφορικό, κατέβηκε πάρα πολύ χαμηλά για να σβήσει τη φωτιά, βρήκε όμως σε δέντρα, ο πλωτήρας βρήκε σε δέντρα που ήταν πάρα πολύ ψηλά» αναφέρει ο πιλότος Παντελής Φραγκούλης αναφερόμενος στην συντριβή του καναντέρ στην Κάρυστο.

«Δυστυχώς οι πιλότοι έχουν εξαντληθεί με αυτή την κατάσταση να σβήνουν φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Δύσκολα μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να εξαντλήσουμε όλα τα μέσα. Υπερβάλλουν εαυτόν, αυτή είναι η αλήθεια.

Χτύπησε με το δεξί φτερό ο πλωτήρας… Έπρεπε να κατέβει χαμηλά για να στοχοποιήσει αυτή τη φωτιά. Του έφυγε ο πλωτήρας, έβαλε φτερό το αεροπλάνο και το αεροπλάνο έχει καρφωθεί πλέον στο έδαφος. Δεν υπάρχει σωτηρία όταν βρει στο έδαφος το αεροσκάφος. Δεν υπάρχει δυνατότητα να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

Πρέπει να το καταλάβουμε κάποια στιγμή. Οι φωτιές πρέπει να σβήνουν στο πρώτο λεπτό, στο πρώτο δεκάλεπτο. Μετά η Ελλάδα έχει δύσβατα εδάφη και χρειάζονται τα εναέρια. Όλα αυτά τα χρόνια το κράτος έπρεπε να φροντίσει να πάρουμε και καινούργια ελικόπτερα. Ορισμένοι τύποι που πετούν στοχεύουν».

Δύο Ιπτάμενοι της 355 Μοίρας οι χειριστές

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το διμελές πλήρωμα του καναντέρ που συνετρίβη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης φωτιάς στην Κάρυστο, με τρία ελικόπτερα να επιχειρούν στην περιοχή.

Το αεροσκάφος ήταν μοντέλο CL-215 και σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN πρόκειται για τον παλαιότερο τύπο καναντέρ που διαθέτει ο στόλος και μάλιστα από τη δεκαετία.

Το διμελές πλήρωμα ανήκει στη 315 Μοίρα στην Ελευσίνα και είναι πάρα πολύ έμπειροι χειριστές, ενώ ο ένας εκ των δύο είναι 26 ετών.

Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο και παρακολουθεί την επιχείρηση.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση και αναφέρει τα εξής:

«Πτώση Αεροσκάφους CL-215

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και ώρα 15:05 αεροσκάφος τύπου CL-215, με πλήρωμα δύο Ιπταμένους, της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, κατέπεσε κατά τη διάρκεια αεροπυρόσβεσης στον Πλατανιστό Ευβοίας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 1 ελικόπτερο Super Puma και 1 ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού».