Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι διακοπές είναι μια περίοδος χαλάρωσης, εξερεύνησης και δημιουργίας όμορφων αναμνήσεων. Ωστόσο, πριν βγεις στο δρόμο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το αυτοκίνητό σου βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Εξάλλου, η ασφάλεια και η απόλαυση πάνε χέρι-χέρι.

Ο έλεγχος του αυτοκινήτου πριν από το ταξίδι είναι απαραίτητος για πολλούς λόγους. Καταρχάς, εξασφαλίζει ότι το αυτοκίνητο είναι σε καλή κατάσταση και έτοιμο για την οδική διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσεις. Αυτό συνεπάγεται ότι θα μπορείς να απολαύσεις το ταξίδι σου χωρίς αναποδιές ή προβλήματα. Επιπλέον, ο έλεγχος εξασφαλίζει την ασφάλεια των επιβατών και ότι δε θα έχεις ανεπιθύμητες εκπλήξεις στο δρόμο οι οποίες μπορούν να σου χαλάσουν τις διακοπές!

Από τον έλεγχο των ελαστικών και των φρένων μέχρι μικρο-βλάβες που παραμελούσες καιρό, θα δούμε τι πρέπει να κοιτάξεις για να κάνεις το οδικό σου ταξίδι όχι μόνο ασφαλές αλλά και ευχάριστο.

Έλεγχος των ελαστικών

Τα ελαστικά είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του αυτοκινήτου που πρέπει να ελέγξεις πριν φύγεις για διακοπές, καθώς έχουν άμεση επίδραση στην ασφάλεια και την απόδοση του αυτοκινήτου. Η πρώτη παράμετρος που πρέπει να κοιτάξεις είναι η πίεση.

Ένα ελλιπώς φουσκωμένο ελαστικό φθείρεται πιο γρήγορα καθώς υπερθερμαίνεται και αυτό μπορεί να το οδηγήσει σε σκάσιμο. Ένα υπερβολικά φουσκωμένο ελαστικό από την άλλη, προκαλεί πιο γρήγορη φθορά στο κέντρο της ζώνης κύλισης.

Αναζήτησε οποιαδήποτε φθορά ή σκασίματα που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση των ελαστικών. Εάν παρατηρήσεις οτιδήποτε από τα παραπάνω, είναι σημαντικό να αντικαταστήσεις τα ελαστικά πριν βγεις στους δρόμους. Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να έχεις διαθέσιμη μία ρεζέρβα για τυχόν αναποδιές που μπορεί να προκύψουν.

Έλεγχος των φρένων

Το σύστημα φρένων είναι ζωτικής σημασίας να λειτουργεί σωστά για να μη βρεθείς ποτέ σε κίνδυνο εσύ και οι γύρω σου! Τα τακάκια, οι δίσκοι και το υγρό φρένων αποτελούν το σύστημα πέδησης και ενεργούν συνδυαστικά και συμπληρωματικά με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας του αυτοκινήτου.

Κάποια από τα σημάδια που μας προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρχει θέμα με τα φρένα είναι ο θόρυβος όταν πατάς το πεντάλ, αστάθεια από τη μία πλευρά όταν φρενάρεις, όταν το πεντάλ του φρένου αγγίζει σχεδόν στο πάτωμα του αυτοκινήτου για να πιάσει και φυσικά εάν έχει ανάψει το λαμπάκι των φρένων και δεν είναι ανεβασμένο το χειρόφρενο.

Εάν παρατηρήσεις κάτι από τα παραπάνω, αλλά και για κάθε περίπτωση, καλό είναι να κάνεις μία επίσκεψη στο συνεργείο.

Ένα σέρβις δεν έβλαψε ποτέ κανέναν

Φυσικά, τα φρένα και τα ελαστικά δεν είναι τα μόνα τμήματα του αυτοκινήτου που πρέπει να ελέγξεις. Πότε ήταν η τελευταία φορά που έκανες ένα ολικό σέρβις; Μία απλή ματιά ή μια αλλαγή λαδιών δεν είναι αρκετή, καθώς υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνεις προκειμένου να έχεις ένα σωστά συντηρημένο όχημα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλοι ανεξαιρέτως, θα πρέπει να κάνουμε τουλάχιστον μία φορά το χρόνο ολικό σέρβις στο όχημα μας.

Λίγο όμως τα οικονομικά, λίγο η έλλειψη χρόνου και φυσικά αυτή η άτιμη αναβλητικότητα μας κάνει να κυκλοφορούμε στους δρόμους, παρόλο που κάποιες φθορές είναι εμφανείς και μπροστά στα μάτια μας.

Επειδή όμως η στραβή δεν αργεί να γίνει και σίγουρα δε θέλεις να τρέχεις για σέρβις κατά τη διάρκεια των διακοπών (άσε που τότε θα σου βγει και ακριβότερο), καλό θα είναι να ασχοληθείς με το ζήτημα πριν ξεκινήσεις.

Τώρα θα μου πεις ότι ήδη έχεις βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη για τα έξοδα των διακοπών και το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να επωμιστείς παραπάνω έξοδα. Τότε θα σου απαντήσω ότι πέρα από το γεγονός ότι δεν παίζουμε με την ασφάλεια, υπάρχει πλέον ένας τρόπος να καλύψεις με ευέλικτο τρόπο όλες τις ανάγκες του αυτοκινήτου σου, μοιράζοντας το κόστος σε δόσεις χωρίς τη χρήση κάρτας.

Για να κάνεις πραγματικά ξεκούραστες διακοπές, η Hellas Direct με το wallet+ σου επιτρέπει – είτε είσαι ασφαλισμένος στην Hellas Direct είτε όχι – να φροντίσεις το αυτοκίνητό σου με όποια υπηρεσία χρειάζεται: σέρβις, επισκευές, τέλη κυκλοφορίας, καθώς και αλλαγή ελαστικών!

Προγραμμάτισε και εσύ σωστά το ταξίδι σου και μην ξεχνάς ότι η σωστή και έγκαιρη συντήρηση του αυτοκινήτου, η άμεση επισκευή και η χωρίς καθυστερήσεις αλλαγή ελαστικών εξασφαλίζουν πιο ασφαλείς μετακινήσεις για όλους.

Καλό ταξίδι!