Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, με την Αστυνομία να εκτιμάει ότι το λιγότερο 20.000 άτομα έλαβαν μέρος στην πορεία για τη 17 Νοέμβρη που ολοκληρώθηκε έξω από την Αμερικανική πρεσβεία.

Αρχικά, πολίτες και πολιτικοί αρχηγοί πήγαν από το πρωί ανήμερα της επετείου στο μνημείο του Πολυτεχνείου και άφησαν λουλούδια, ζωγραφιές, ακόμα και πολύχρωμα πανό. Μάλιστα, ιδιαίτερη θετική αίσθηση προκάλεσε η προσέλευση πολλών μικρών παιδιών.

Έπειτα, φοιτητές της ΠΑΣΠ ξεδίπλωσαν την αιματοβαμμένη σημαία έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου και ξεκίνησαν δική τους ξεχωριστή πορεία στις 16.00, που ολοκληρώθηκε στις 17:20 μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μετά από λίγη ώρα λοιπόν, έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, όπου φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Μάλιστα, σημειώθηκε μικροένταση, με κουκουλοφόρους να πετούν βόμβες μολότοφ και την Αστυνομία να απαντάει αμέσως, χωρίς να λαμβάνεται μεγαλύτερη διάσταση στα επεισόδια, αφού το κέντρο μετατράπηκε σε «φρούριο» με πάνω από 5.500 αστυνομικούς.

Έτσι, στο μαζικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, προπορεύτηκε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «Αντίσταση για πάντα στο φασισμό».

Στη συνέχεια, ακολούθησαν φοιτητικοί σύλλογοι με σύνθημα «οι εξεγέρσεις δεν μπαίνουν στα μουσεία, εμπρός για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ 25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Πορεία Πολυτεχνείου

Η πορεία κατευθύνθηκε χωρίς άλλα επεισόδια μέχρι και την Αμερικανική πρεσβεία, με τις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου να ολοκληρώνονται στις 20.00 το βράδυ.

Δείτε τις φωτογραφίες του Newsbeast: