Η περικοπή στις αμοιβές των 234 εργαζομένων στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) θα επιφέρει απώλεια εσόδων 700.000 ευρώ ετησίως από κοινοτικά κονδύλια, αλλά και σε μείωση των πόρων, που μπαίνουν στα ελληνικά δημόσια ταμεία από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, λένε οι εργαζόμενοι που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις από σήμερα.

Εκτός από την τρίωρη στάση εργασίας που πραγματοποίησαν σήμερα, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΤΑ θα συμμετάσχουν αύριο στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Όπως αναφέρει ο σύλλογος των εργαζομένων, το ΕΚΕΤΑ χρηματοδοτείται μόλις κατά 20% από το κράτος και κατά 80% από ερευνητικά έργα της ΕΕ. Παρόλα αυτά, οι νόμοι που επιβάλλουν μισθολογικές περικοπές και απευθύνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εφαρμόζονται και στο Κέντρο.

Επίσης, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΕΤΑ υποστηρίζουν πως το υπουργείο Παιδείας «δεσμεύτηκε να άρει την αδικία, με εξειδικευμένη τροπολογία, που θα εξαιρεί από τις περικοπές τις αμοιβές εργαζομένων από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα».

Επισημαίνουν, ωστόσο ότι το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα, δεν περιλαμβάνει τέτοια τροπολογία, ενώ προβλέπει περαιτέρω μείωση των συνολικών αποδοχών κατά 10%, στα Ερευνητικά Κέντρα ιδιωτικού και όχι δημοσίου δικαίου.