Ένα νεκρό σώμα σε ένα πλωτό σπίτι και πολλές ανατροπές στο νέο συναρπαστικό θρίλερ της Paula Hawkins, «Φωτιά που σιγοκαίει», κρατούν το ενδιαφέρον του αναγνώστη με κομμένη την ανάσα. Το νέο βιβλίο της επιτυχημένης συγγραφέως, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, γνωστής στο ευρύ κοινό από το best seller του 2015 «Το Κορίτσι στο Τρένο» -έχει πουλήσει 23 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κυκλοφόρησε σε περισσότερες από σαράντα γλώσσες, έγινε Νο 1 best seller σε όλο τον κόσμο και ταινία που έσπασε τα ταμεία με πρωταγωνίστρια την Έμιλι Μπλαντ– φέρνει σιγά σιγά μυστικά στην επιφάνεια, τα οποία ανατρέπουν την ζωή όλων των πρωταγωνιστών.

Μέσα από την αφήγηση της Hawkins, ο αναγνώστης αρχίζει να διερωτάται για τα άλυτα τραύματα στην ψυχή του καθενός και πώς αυτά, στην περίπτωση που δεν λυθούν, μπορούν να επηρεάσουν ακόμα και γενιές της ίδιας οικογένειας.

Η Hawkins, στο τελευταίο της βιβλίο, και μετά το δεύτερο θρίλερ της «Στην Παγίδα του Νερού», που, επίσης, έχει γίνει Νο 1 best seller, βασίζεται σε ένα στυλ αφήγησης όπου οι αναγνώστες παρατηρούμε πολλαπλές οπτικές γωνίες για τα ίδια γεγονότα χάρη σε έναν αφηγητή που έχει πρόσβαση στις σκέψεις των διαφορετικών χαρακτήρων.

Το μυθιστόρημα της Hawkins εξερευνά τη μόνιμη επίδραση της κατάρας των γενεών σε τρεις φαινομενικά ξένους μεταξύ τους χαρακτήρες -τη Λόρα, τη Μίριαμ και την Κάρλα- που δεν μπόρεσαν ποτέ να ανακάμψουν πραγματικά από διαφορετικές τραγωδίες του παρελθόντος. Αλλά τότε μια άλλη καταστροφή τους χτυπά στην πόρτα. Ένας δολοφονημένος νεαρός άνδρας που συνδέεται με καθεμία από αυτές με διαφορετικό τρόπο. Και οι τρεις γυναίκες γνωρίζουν τον Ντάνιελ, το παλικάρι που βρέθηκε βάναυσα μαχαιρωμένο στο πλωτό σπίτι του στο Λονδίνο. Μάλιστα ήταν τα τρία τελευταία άτομα που τον είδαν ζωντανό.

Η συγγραφέας Paula Hawkins

Μία από τις βασικές υπόπτους για την δολοφονία του, η Λόρα, είναι χαοτική και εύθραυστη, πεπεισμένη ότι για καμία από τις συμφορές που τη συναντούν στην ζωή της δεν φταίει ποτέ εκείνη. Από την άλλη η Μίριαμ, η γυναίκα που βρήκε το πτώμα του νεαρού Ντάνιελ, πιστεύει πως όλοι την βλέπουν ως ένα μοναχικό και πολυάσχολο ον. Η θεία του θύματος, Κάρλα, είναι μια ψυχρή, αγανακτισμένη γυναίκα, αλλά όπως αποδεικνύεται έχει καλούς λόγους για τη συναισθηματική της τσιγκουνιά. Τέλος, ο εν διαστάσει σύζυγος της Κάρλα, ο μυθιστοριογράφος Τίο, αποδεικνύεται ότι έχει άσχημους δεσμούς με τη Μίριαμ.

Οι τρεις γυναίκες- πρωταγωνίστριες αφηγούνται τα γεγονότα που προηγήθηκαν και ακολούθησαν του θανάτου του νεαρού Ντάνιελ και μέσα από την προσωπική ιστορία της καθεμιάς η Hawkins βάζει τον αναγνώστη στη διαδικασία να αρχίσει να διερωτάται για τα άλυτα τραύματα στην ψυχή του καθενός και πώς αυτά μπορούν σταθερά να επηρεάσουν μια οικογένεια από γενιά σε γενιά, αν αφεθούν χωρίς επίβλεψη ή λύση.

Θα μπορούσε να είναι η Κάρλα η δολοφόνος; Η θλιμμένη θεία του Ντάνιελ είναι το τελευταίο εναπομείναν μέλος της οικογένειάς του, αφού η μητέρα του (η αποξενωμένη αδερφή της Κάρλα), έπεσε από τις σκάλες και έσπασε τον λαιμό της λίγες εβδομάδες πριν δολοφονηθεί ο Ντάνιελ.

Θα μπορούσε να είναι η Λόρα; Το καυτό one night stand του Ντάνιελ υποφέρει από ένα παιδικό ατύχημα που την στοιχειώνει μέχρι σήμερα. Ή θα μπορούσε να είναι η Μίριαμ; Η θορυβώδης γείτονας του Ντάνιελ αποδεικνύεται ότι έχει μια κρυφή ατζέντα και μια δίψα για εκδίκηση αφού ανακάλυψε το σώμα του και παραβίασε τον τόπο του εγκλήματος.

Το «Φωτιά που σιγοκαίει» είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που ξεδιπλώνει το μυστήριο μέχρι την τελευταία σελίδα. Η συγγραφέας σε οδηγεί με μαεστρία να υποψιαστείς έναν ελαττωματικό χαρακτήρα πριν σε οδηγήσει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση χωρίς προειδοποίηση, όπως στο «Το Κορίτσι του Τρένου».

Οι γυναίκες στο τελευταίο μυθιστόρημα της Hawkins, ωστόσο, απέχουν πολύ από το να βρίσκονται σε μια απλά στενάχωρη στιγμή. Η Λόρα, η Κάρλα και η Μίριαμ είναι τρεις περίπλοκες γυναίκες που είναι ύποπτες για φόνο. Αλλά και πάλι δεν μπορείς παρά να νιώθεις ενσυναίσθηση και για τις τρεις καθώς οι ιστορίες τους ξετυλίγονται, γιατί σε ποιον δεν είχε τύχει ποτέ κάποια «μικρά πράγματα να πετάξουν τη ζωή σου εκτός πορείας», έστω και για μια στιγμή;

Δεν υπάρχει παραμυθένιο τέλος στο  «Φωτιά που σιγοκαίει», αλλά το μήνυμα που παίρνει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το μοιάζει με μια υπενθύμιση ότι τα θαμμένα τραύματα, εάν δεν θεραπευτούν, μπορούν να εκδηλωθούν με απροσδόκητους τρόπους.

Το «Φωτιά που σιγοκαίει» της Paula Hawkins κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα.