Τριακόσιοι μετανάστες φτάνουν καθημερινά στο ελληνικό νησί της Λέσβου «καθώς άλλος ένας δημοφιλής προορισμός για τους Βρετανούς τουρίστες αρχίζει να ξεχειλίζει με πρόσφυγες», γράφει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, συνεχίζοντας τα δημοσιεύματά της για τις μαζικές αφίξεις μεταναστών στα ελληνικά νησιά όπου συνυπάρχουν με τους Βρετανούς τουρίστες.

Μετά την Κω ήρθε η σειρά της Λέσβου και η εφημερίδα δημοσιεύει φωτογραφίες μεταναστών που φτάνουν με φουσκωτά βαρκάκια στο νησί- μια γυναίκα μεταφέρεται στα χέρια συμπατριωτών της καθώς μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, ένα αγόρι βρίσκει καταφύγιο μέσα σε ένα χαρτόκουτο ενώ ένα μωρό μόλις ενός μήνα κοιμάται ακουμπισμένο πάνω σε χαρτόνια.

Οι εικονιζόμενοι Σύροι μετανάστες διένυσαν την απόσταση των πέντε μιλίων από την Τουρκία ως τη Λέσβο και είναι μεταξύ των 30.000 που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου. «Η χώρα ζητεί πλέον βοήθεια από την Ευρώπη για να διαχειριστεί την κρίση», προσθέτει η εφημερίδα, χίλιοι πεντακόσιοι άνθρωποι έφτασαν στο μικρό γραφικό νησί μέσα σε μόλις μία εβδομάδα και πολλοί κοιμούνται στα κεφαλόσκαλα ή στους δρόμους καθώς δεν έχουν πουθενά να πάνε.

Πολλοί από τους ανθρώπους που καταφτάνουν με φουσκωτές βάρκες στο νησί είναι οικογένειες με μωρά και μικρά παιδιά, βρώμικα και ταραγμένα από το ταξίδι.

Στο νησί, γράφει η Daily Mail, στήθηκε ένας μίνι προσφυγικός καταυλισμός με τις οικογένειες να κοιμούνται πάνω σε χαρτόκουτα σε δρόμους γεμάτους σκουπίδια καθώς περιμένουν οι ελληνικές αρχές να κάνουν την απαραίτητη επεξεργασία των εγγράφων τους με τα οποία θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καφέ και μπαρ εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η αρνητική δημοσιότητα και ο αριθμός των προσφύγων να αποτρέψει τους επισκέπτες από το να κάνουν διακοπές στο νησί, την ώρα που η τουριστική βιομηχανία είναι ζωτική πηγή εσόδων.

«Η τελευταία μεταναστευτική κρίση συνέβη την ίδια ώρα που πολλές βρετανικές οικογένειες ταξίδεψαν στην Κω για διακοπές», καταλήγει η Daily Mail. «Ταξιδιωτικοί πράκτορες επιχείρησαν να προσπεράσουν την κρίση λέγοντας πως εκείνοι που υποστηρίζουν πως θα επηρεαστούν όσοι κάνουν διακοπές, καταστροφολογούν. Ωστόσο», γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη την Telegraph, «το ενδιαφέρον για την Κω σημείωσε πτώση μετά τα ρεπορτάζ και σύμφωνα με την ιστοσελίδα Trivago οι αναζητήσεις για διαμονή μεταξύ 26 και 31 Μαΐου έπεσαν κατά 52% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκριτικά, το ενδιαφέρον για πολλά άλλα ελληνικά νησιά αυξήθηκε την ίδια περίοδο- κατά 66% για την Κεφαλονιά, 28% για τη Μύκονο, 14% για την Κρήτη, τη Ρόδο και τη Σαντορίνη και 13% για τη Ζάκυνθο».

Δείτε τις φωτογραφίες