Να ρίξει τους υψηλούς τόνους επιχείρησε ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων & Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης με δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο απευθυνόμενος στους ναυτεργάτες που κρατούν κλειστά λιμάνια της χώρας.

«Η απεργία αποτελεί αναμφισβήτητο και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων. Υπόκειται όμως σε συγκεκριμένους κανόνες εκ του νόμου, όπως με σημερινή επιστολή μου επισήμανα προς την ΠΝΟ, προκειμένου να διασφαλιστούν ζωτικά συμφέροντα του νησιωτικού πληθυσμού.

Η κυβέρνηση καλεί άμεσα τα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο, για να υπογράψουν σήμερα κιόλας τις συλλογικές συμβάσεις, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και να λήξει η απεργία και οι συνέπειες που έχουν προκληθεί από αυτή.

Η κυβέρνηση εκφράζει τη διαφωνία της προς κάθε κατεύθυνση, όπου παρατηρείται καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, θα διασφαλισθεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην εργασία, των επιχειρήσεων στο επιχειρείν, αλλά και το δημόσιο συμφέρον παράλληλα με την προστασία της εθνικής οικονομίας.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα προστατέψει το κοινωνικό σύνολο με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και με ουσιαστικές παρεμβάσεις, όπου απαιτούνται.

Είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό, σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, να πάρουμε τα μέτρα εκείνα, που εγγυώνται τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και να είστε βέβαιοι πως θα το πράξουμε».

Συνεδριάζει εκ νέου την Τρίτη η ΠΝΟ

Η απόφαση για συνέχιση της απεργίας το επόμενο 48ωρο ισχύει στο ακέραιο, διαμηνύει από την πλευρά της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αφορμή σχετικό έγγραφο που της απεστάλη από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας που τονίζει ότι η απεργία μπορεί να αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα, ωστόσο κάνει λόγο για διάθεση του αναγκαίου προσωπικού των πλοίων προς μεταφορά προσώπων και αγαθών για αντιμετώπιση εκτάκτων ή ζωτικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία διαψεύδει επίσης πληροφορίες οι οποίες φέρεται ότι εδόθησαν προσωπικά από τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας σε πρόσωπα του χώρου διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις οποίες, εφόσον η απεργία της ΠΝΟ που ξεκίνησε στις 23 Νοεμβρίου 2010, διαρκούσε πέραν των τριών ημερών, θα επιτρέπετο η δρομολόγηση πλοίου για τη μεταφορά προϊόντων.

Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη προκειμένου να αποφασίσει αν θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της.

Η διοίκηση της ΠΝΟ τονίζει σε ανακοίνωσή της, ότι με εξαίρεση των τριών εργοδοτικών οργανώσεων, που έχουν ήδη υπογράψει, δηλαδή την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και την Ένωση Πορθμείων Εσωτερικού που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των οργανώσεων εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων, στην υπογραφή και των υπόλοιπων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

Μικροσυμπλοκές στην Κρήτη

Από την απεργία έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη καθώς πολλοί παραγωγοί πληρώνουν ήδη ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια παράδοσης που έχουνε κλείσει. Χθες το απόγευμα σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ ναυτεργατών και αγροτών στο λιμάνι του Ηρακλείου και στο Λασίθι. Παραγωγοί προσπάθησαν να σπάσουν τον κλοιό των ναυτεργατών και σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές.

Σήμερα το μεσημέρι αγρότες στην Κρήτη απέκλεισαν την εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου στο ύψος του Λασιθίου εμποδίζοντας τη διέλευση των οδηγών για να διαμαρτυρηθούν για την επαναλαμβανόμενη απεργία των ναυτεργατών.