Η εταιρεία Elaias Topos αποτελεί ένα από τα παραδείγματα αξιόλογων εταιρειών, που συστάθηκαν στα χρόνια της κρίσης και παλεύουν να δώσουν ταυτότητα και θετικό πρόσημο στα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα, με στόχο να τα καταστήσουν ελκυστικά και αποδεκτά στις ξένες αγορές.

Συναντήσαμε την «ψυχή» της εταιρείας, τον Δημήτρη Παυλή, στο καλαίσθητο περίπτερο που είχε στήσει στην έκθεση της Helexpo, στις 5-7 Δεκέμβρη, και είχαμε την ευκαιρία να γευτούμε μερικά από τα εξαιρετικά προϊόντα του.

Όλα παράγονται στην Καλαμάτα, με απόλυτο σεβασμό στην παράδοση, όπως χαρακτηριστικά μας τόνισε.

Χυλοπίτες, κριθαράκι και φυσικά τραχανάς – και μάλιστα χειροποίητος. Από την γκάμα – όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο κρίνοντας και από τον τίτλο της εταιρείας – δεν μπορούν να λείπουν οι ελιές Καλαμάτας, το λάδι και οι πάστες ελιάς. Το προϊόν, ωστόσο, που ξεπερνά κάθε προσδοκία είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Μια μικρή ποσότητα σε ένα σφηνοπότηρο, ελαφριά ανάδευση κι ένα υπέροχο άρωμα κεντρίζει την όσφρηση, ενώ με μια μικρή γουλιά ο ουρανίσκος απογειώνεται!

Για κάποιον όχι και τόσο εκπαιδευμένο στη διάκριση του καλού λαδιού, το λάδι αυτό φαντάζει ως φρέσκο και μάλιστα στα όρια του αγουρέλαιο. Ωστόσο, ο Δ. Παυλής «αποκαλύπτει» την πραγματικότητα: Το λάδι που δοκιμάσαμε ήταν από την περσινή σοδειά, αλλά λόγω των προσεγμένων συνθηκών διατήρησής, κρατούσε τη σπιρτάδα του. Συγκεκριμένα, «διατηρεί σε ικανοποιητικό βαθμό – λαμβάνοντας πάντα υπόψη την εποχή και το διάστημα που έχει περάσει από την ελαιοποίηση – τα θετικά του στοιχεία», εξηγεί με ειλικρίνεια ο Δ. Παυλής, απευθυνόμενος σε όσους θα αγόραζαν το προϊόν ως «φρέσκο». Και προσθέτει: «Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε για το λάδι ούτε τα βασικά, παρότι μεγαλώνουμε στη χώρα που στον πολιτισμό της το κλαδί αγριελιάς αποτελούσε το έπαθλο των Ολυμπιονικών της! Και αυτό συμβαίνει όχι γιατί οι γνώσεις μας είναι ανεπαρκείς, αλλά γιατί ποτέ κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μας εκπαιδεύσει ουσιαστικά ως λαό γύρω από αυτό που αποκαλείται συχνά ως “υγρό χρυσό” του τόπου μας. Αντίθετα, τις δεκαετίες του 70’ και του 80’, σωρεία διαφημίσεων μας ωθούσαν στην κατανάλωση λαδιών κατώτερης ποιότητας. Εμείς από την πλευρά μας, αποφασίσαμε συνειδητά να ασχοληθούμε με σοβαρότητα με το μοναδικό αυτό ελληνικό προϊόν, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, τόσο εντός όσο κυρίως και εκτός συνόρων».

Στο www.elaias-topos.com βρίσκει κανείς μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα, αλλά και την επίδραση του καλού ελαιόλαδου στον ανθρώπινο οργανισμό.