Επίσκεψη στο δήμο Λεύκης στην Κρήτη έκανε ο ΕΛΓΑ διαπιστώνοντας μεγάλες ζημιές και στα δύο δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, στα οποία καλλιεργούνται πάνω από 100.000 ελαιόδεντρα.

Η αυτοψία ξεκίνησε από την Αγία Τριάδα και συνεχίστηκε στο Γούδουρα, όπου εκτός από τον καρπό που έχει πέσει στο έδαφος φάνηκε πως από το χαλάζι έχει χτυπηθεί κι ό,τι απέμεινε πάνω στα δέντρα και έτσι δεν θα μπορέσει να παραμείνει ακέραιο ώστε να γίνει συγκομιδή του στη συνέχεια.

Από σήμερα θα ξεκινήσουν οι πληγέντες αγρότες να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιών στον ανταποκριτή του ΟΓΑ και σε περίπου δώδεκα ημέρες περιμένουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να ξεκινήσουν τις εκτιμήσεις τους για να προχωρήσουν στην αποζημίωση των ζημιών.

Οι ελαιοπαραγωγοί πάντως της περιοχής αυτής βρίσκονται σε απόγνωση αφού το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η ημίωρη χαλαζόπτωση είναι πολύ μεγάλο και στην πραγματικότητα δεν τους άφησε παραγωγή και άρα εισόδημα για τη φετινή χρονιά.

Να υπενθυμίσουμε πως τα ξημερώματα της Παρασκευής προς Σάββατο στο συγκεκριμένο κομμάτι της Σητεία έπεσε χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, το οποίο σχημάτισε στρώμα σαν να είχε πέσει χιόνι, ενώ η σφοδρότητα με την οποία το καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε τρόμαξε τους κατοίκους .

Το επόμενο πρωί ωστόσο το πρόβλημα φάνηκε σε όλη του τη διάσταση αφού διαπιστώθηκε πως είχε καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό με μικρότερες ζημιές να καταγράφονται στα θερμοκήπια.

Πηγή: goodnet.gr