Ο ιστορικός δήμος του Μαραθώνα βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, σε απόσταση περίπου 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Αυτός ο φημισμένος παγκοσμίως τόπος ιστορικής σημασίας, στον οποίο διεξήχθη η περίφημη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ., όταν οι Έλληνες αντιστάθηκαν στους κατά 50.000 περισσότερους Πέρσες και κατάφεραν έτσι να βάλουν τέλος στην πρώτη εισβολή τους στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί ιδανική επιλογή για μια ημερήσια εκδρομή από το κλεινόν άστυ.

Σημείο αναφοράς εδώ αποτελεί ο Τύμβος του Μαραθώνα κάτω από τον οποίο βρίσκονται τα οστά των 192 στρατιωτών που έπεσαν την ώρα της μάχης κατά των Περσών. Κοντά σε αυτόν εντοπίζεται η ήσυχη παραλία του Μαραθώνα με τα ρηχά νερά (ιδανική επιλογή για οικογένειες) και τις γραφικές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκο ψάρι.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Αρχαιολογικό Μουσείο (είσοδος: 3 ευρώ, 2 ευρώ μειωμένη, τηλ. +30 22940 55155) όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τμήμα από το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα, κεραμικά από τη νεολιθική εποχή που βρέθηκαν στο σπήλαιο του Πανός, καθώς και κάποια από την πρωτοκυκλαδική κεραμική των Γεωμετρικών και Κλασικών χρόνων.

Η κωμόπολη συνδέεται άμεσα με τον αγώνα αντοχής Μαραθώνιο Δρόμο –ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στα ολυμπιακά αθλήματα– το όνομα του οποίου οφείλεται στον άθλο του στρατιώτη Φειδιππίδη, καθώς ήταν εκείνος που έτρεξε από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα μετά το τέλος της μάχης ώστε να ανακοινώσει την έκβασή της με τη λέξη «νενικήκαμεν». Μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου (είσοδος: 2 ευρώ, 1 ευρώ μειωμένη, τηλ. +30 22940 67617, www.marathonrunmuseum.com), στους χώρους του οποίου παρουσιάζεται η ιστορία των Ολυμπιακών Μαραθωνίων από το 1896 έως το 2000.

Ένα ακόμη αξιοθέατο του Μαραθώνα είναι η ομώνυμη τεχνητή λίμνη, εκτάσεως 2.450 στρεμμάτων, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 σημαντικότερους υγρότοπους της Αττικής, λόγω της πληθώρας των ειδών που φιλοξενεί. Δημιουργήθηκε το 1931, με την ανύψωση του φράγματος στο σημείο που ενώνονται οι χείμαρροι Χαράδρου και Βαρνάβα, και αποτέλεσε κύρια πηγή υδροδότησης της Αθήνας έως το 1959.

Σε κοντινή απόσταση από το Μαραθώνα βρίσκεται και η δημοφιλής παραλία του Σχινιά. Το καλοκαίρι, κατά μήκος των 3 χλμ. της, θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλά beach bars και ταβέρνες.

Tip:

Για φαγητό επιλέξτε την ταβέρνα του Ψαρά, από τις πιο παραδοσιακές και πιο παλιές ψαροταβέρνες στην παραλία του Μαραθώνα (στο ανατολικό τμήμα της) . Ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και ποικίλοι ουζομεζέδες γεμίζουν το τραπέζι σας μυρίζοντας ακόμη ιώδιο, καθώς προέρχονται από τα καΐκια ψαράδων της περιοχής. Μπαρμπούνια, κουτσομούρες, σφυρίδες, μπακαλιάρος και φαγκρί είναι κάποιες από τις best seller επιλογές. Πιάτα-σημεία αναφοράς για την ψαροταβέρνα είναι η ολόφρεσκη, σπιτική ψαρόσουπα, η γαριδομακαρονάδα, το συμιακό γαριδάκι και η καραβιδόψυχα. (Καθημερινά: από τις 12.00, από 12 ευρώ/ άτομο (μεζέδες), τηλ. +30 22940 55237).

Για γλυκό προτιμήστε το Πλέστι, ένα ζαχαροπλαστείο με σχεδόν 30 χρόνια παράδοσης στο χώρο. Βρίσκεται στην Αγία Μαρίνα της Νέας Μάκρης και αποτελεί μία από τις πιο γλυκές γωνιές της περιοχής. Δοκιμάστε τις εμπνευσμένες και πρωτότυπες δημιουργίες που συνδυάζουν τις παραδοσιακές συνταγές με τις τεχνικές της σύγχρονης ζαχαροπλαστικής, όπως την καρυδόπιτα με κρέμα πανακότα και το προφιτερόλ με κρέμα πανακότα. Σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου είναι το αυτοκίνητο αντίκα (παλιό παγωτατζίδικο), το οποίο χρησιμοποιείται για γάμους, βαπτίσεις και διάφορες άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. (Καθημερινά: 08.00-23.00, 31ο χλμ. Λεωφόρου Μαραθώνος, Αγία Μαρίνα, Νέα Μάκρη, τηλ. +30 22940 91636).

Για τον καφέ σας το all day lounge restaurant cafe Fragma με ασυναγώνιστο ατού του το εξαιρετικό location –βρίσκεται σχεδόν πάνω στη λίμνη του Μαραθώνα, προσφέρει απρόσκοπτη και μαγική θέα στη λίμνη του Μαραθώνα και το ομώνυμο φράγμα. Λειτουργεί από το πρωί για αρωματικό καφέ με θέα στη λίμνη, ο οποίος συνοδεύεται ιδανικά με κρύα ή ζεστά snacks και γεύμα ή δείπνο με προτάσεις της μεσογειακής κουζίνας, πάντα συνοδεία lounge μουσικών. Στον κατάλογό του συμπεριλαμβάνονται γλυκά όπως βάφλες και κρέπες. (Καθημερινά: από τις 09.00, τηλ. +30 210 8143415).

Με αφετηρία το Πεδίο του Άρεως, στο κέντρο της Αθήνας, το ΚΤΕΛ Αττικής πραγματοποιεί δρομολόγια προς Μαραθώνα. Το εισιτήριο για μια απλή διαδρομή κοστίζει 3,70 ευρώ (τηλ. +30 210 8808000).


Αν θέλετε να μάθετε τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε αλλά και ποια είναι τα καλύτερα στέκια για φαγητό και καφέ στην περιοχή κατεβάστε την εφαρμογή Athens by GreekGuide.com στο κινητό σας δωρεάν και απολαύστε ένα άλλο «πρόσωπο» της Αθήνας!