Ο καφές, το αγαπημένο αυτό ρόφημα, πριν φτάσει στο ποτήρι μας ακολουθεί μια μακρά πορεία. Από τη διαδρομή που θα ακολουθήσει, καθορίζεται ο χαρακτήρας και οι αρωματικές νότες του φλιτζανιού.

Η Nespresso σάς καλεί να ανακαλύψετε τον κόσμο του καφέ, μέσα από τις 16 διαφορετικές εκλεκτές ποικιλίες espresso που προσφέρει. Κάθε ποικιλία έχει το δικό της χαρακτήρα και αρωματικές νότες.

Για να ανακαλύψετε αυτές τις διαφορετικές αρμονίες και να γευτείτε κάθε απολαυστική νότα, απλά εμπιστευθείτε τις αισθήσεις σας. Θα αναγνωρίζετε τις διαφορετικές ομάδες αρωμάτων: καφέδες που διακρίνονται για τις νότες λουλουδιών, φρούτων ή εσπεριδοειδών, καφέδες που θυμίζουν μέλι ή δημητριακά ή αποκαλύπτουν νότες καλοψημένου ή καφέδες με νότες κακάο, μπαχαρικών, ξύλου ή έντονου καβουρδίσματος.

Παράλληλα, η Nespresso σάς αφηγείται τη διαδρομή του καφέ από το κεράσι στην κούπα…

Όλα ξεκινούν με τις φυτείες καφέ, όπου η Nespresso επιλέγει με εξαιρετική προσοχή μόνο τους εκλεκτότερους κόκκους της σοδειάς (το βέλτιστο 1-2%), οι οποίοι έχουν τις δυνατότητες να αναπτύξουν πλούσια και εκλεπτυσμένα γευστικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν διάφοροι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν τι θα επιλεγεί ως πρώτη ύλη για τον καφέ μας, όπως: η ποιότητα των διαφόρων εδαφών για το πλέον ευνοϊκό περιβάλλον καλλιέργειας, η συγκομιδή και οι μέθοδοι επεξεργασίας.

Επιλέγουμε πάντα καρπούς που συλλέγονται αποκλειστικά με τα χέρια, «κεράσι» με «κεράσι», και σε διαφορετικές στιγμές, γιατί οι καρποί δεν ωριμάζουν όλοι ταυτόχρονα και είναι ζωτικής σημασίας να έχουμε μόνο τους ώριμους καρπούς.

Αν και είναι περισσότερο πολύπλοκες και πολυδάπανες, οι διαδικασίες αυτές αποτελούν τις καλύτερες διαθέσιμες, για να εγγυηθούν την απόλυτη ποιότητα. Μετά από την πρώτη αυτή επιλογή, οι ειδικοί λαμβάνουν πρόσθετα αυστηρά μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν την απόλυτη ποιότητα.

Παίρνουν ένα δείγμα από κάθε σάκο νωπού καφέ για να το καβουρδίσουν και να το δοκιμάσουν. Η διαδικασία αυτή είναι καθοριστικής σημασίας, γιατί ένας μόνο χαλασμένος κόκκος καφέ μπορεί να χαλάσει την ποιότητα όλης της παρτίδας. Συνεπώς, δεν το διακινδυνεύουμε ποτέ και τακτικά απορρίπτουμε το 10% με 20% των σάκων που έχουν ήδη επιλεγεί.

Χαρμάνια: Η δημιουργία αρωματικών αρμονιών

Κάθε εκλεκτή ποικιλία είναι ένα αυθεντικό χαρμάνι καφέδων, που δημιουργείται με τέτοιο τρόπο, ώστε τα αρωματικά προφίλ να συμπληρώνουν και να εμπλουτίζουν το ένα το άλλο.

Αυτή η λεπτή αλχημεία μπορεί να συγκριθεί με την μαεστρία των κορυφαίων αρωματοποιών.

Καβούρδισμα για την απελευθέρωση των αρωμάτων

Για κάθε εκλεκτή ποικιλία, οι ειδικοί μας σε θέματα καβουρδίσματος ορίζουν το κατάλληλο προφίλ καβουρδίσματος, για να αναδειχθεί ο χαρακτήρας των διαφορετικών προελεύσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορετικές ποικιλίες καφέ καβουρδίζονται ξεχωριστά πριν αναμειχθούν σε χαρμάνια (η διαδικασία καλείται «ξεχωριστό καβούρδισμα»). Η πολύπλοκη τεχνική επιτρέπει σε κάθε ποικιλία καφέ να αναπτύξει πλήρως τη δική της δυναμική.

Άλεσμα: Λεπτότητα και πλούτος

Μετά το καβούρδισμα, οι κόκκοι καφέ μετατρέπονται σε σκόνη, η λεπτότητα της οποίας υπολογίζεται με ακρίβεια για να ταιριάζει στην εκάστοτε εκλεκτή ποικιλία. Το κλειδί είναι η επιλογή του βαθμού άλεσης.

Πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία για να εναρμονιστεί η οξύτητα, η πικρότητα και οι αρωματικοί τόνοι. Η Nespresso ορίζει τη λεπτότητα κάθε αλέσματος, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα μέτρησης με λέιζερ.

Συσκευασία: Ερμητικά σφραγισμένες κάψουλες, ένα καταφύγιο από τον αέρα και το χρόνο

Οι κάψουλες Nespresso σφραγίζουν τη φρεσκάδα των αρωμάτων. Μετά το καβούρδισμα και την άλεση, ο καφές μπορεί να αναπτύξει μέχρι και 900 εξαιρετικά πτητικά και ευαίσθητα αρώματα. Δύο είναι οι παράγοντες που μπορεί να υποβιβάσουν την ποιότητα του καφέ σε αυτό το στάδιο: η απώλεια αρωμάτων (με ή χωρίς αέρα) και ο σχηματισμός προϊόντων οξείδωσης που προκαλούνται από τον αέρα.

Ο αλεσμένος καφές μπορεί να χάσει έως και ένα τρίτο των γευστικών του χαρακτηριστικών μέσα σε δύο ημέρες από τη στιγμή που έρχεται σε επαφή με τον αέρα.

Για να αποφευχθεί η οξείδωση και να διατηρηθεί στο μέγιστο η γεύση, από τη στιγμή που ο καβουρδισμένος και αλεσμένος καφές συσκευάζεται, η Nespresso έχει σχεδιάσει ένα εξαιρετικό σύστημα κάψουλας, το οποίο αποκλείει τελείως τον καφέ από την επαφή με τον αέρα, έως ότου αυτός χρησιμοποιηθεί.

Έχοντας τον ίδιο ενθουσιασμό για να εξασφαλίζει τη βέλτιστη φρεσκάδα των καφέδων της, όσο και για τη μέριμνα του περιβάλλοντος, η Nespresso επέλεξε το καλύτερο δυνατό υλικό για τις κάψουλές της: αλουμίνιο, ένα μέταλλο που μπορεί να ανακυκλώνεται αδιάκοπα.

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον κόσμο του καφέ, επισκεφθείτε μια Nespresso Boutique και ζήστε την εμπειρία Nespresso υπό την καθοδήγηση των εξειδικευμένων Nespresso Coffee Specialists.

Οι Nespresso Boutiques βρίσκονται στις παρακάτω διευθύνσεις:

– Λ. Κηφισίας 168, Νέο Ψυχικό 115 25
– Πατριάρχου Ιωακείμ 13-15, Κολωνάκι 106 75
– Λεβίδου 11, Κηφισιά 145 62
– Μητροπόλεως 36 & Πλουτάρχου, Θεσσαλονίκη 54 623

Επιπλέον, μπορείτε να ανακαλύψετε μοναδικές συνταγές με καφέ στο site nespresso.com/ultimate-coffee-creations