Στη δράση των εθελοντών στην υποδοχή, φιλοξενία και φροντίδα των μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο αναφέρεται η εφημερίδα Wall Street Journal, κάνοντας λόγο για «πλημμύρα» προσφύγων.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει τη δράση της ΜΚΟ «Αγκαλιά», μία από τις πολλές πρωτοβουλίες εθελοντών που συμβάλουν στο να ανταποκριθεί η Ελλάδα στο μαζικό κύμα μεταναστών- εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες που αναζητούν διέξοδο από τις συγκρούσεις και τη βία στη Συρία και το Αφγανιστάν.

«Η πορεία προς τις εκλογές που θα γίνουν τον επόμενο μήνα παρέλυσε ακόμα περισσότερο την ανταπόκριση της χώρας στη μεταναστευτική κρίση ενώ οι Αρχές ήδη δίνουν μάχη για να διαχειριστούν τον αριθμό των αφίξεων που εκτοξεύεται ενώ τα δημόσια ταμεία της χώρας είναι σχεδόν άδεια», συνεχίζει.

Συχνά, προσθέτει, οι εθελοντές όπως ο ιδρυτής της «Αγκαλιάς» Γιώργος Τυρίκος- Εργάς είναι εκείνοι που αποτρέπουν το απόλυτο χάος στα νησιά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία τροφοδοτήθηκε φέτος το καλοκαίρι από την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

Οι εθελοντές προειδοποιούν πως έχουν τα όριά τους. «Δεν είμαστε φτιαγμένοι από τσιμέντο», λέει ο 33χρονος Γιώργος, «είμαστε υπό τεράστια πίεση, ειδικά από τους ανθρώπους που δεν μπορούμε να βοηθήσουμε. Την ίδια ώρα έχουμε και όλες τις υπόλοιπες ευθύνες μας».

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων που επικαλείται η εφημερίδα, από την 1η Ιουνίου έχουν περάσει στην Ελλάδα σχεδόν 142.000 μετανάστες.

Δεν είναι μοναδική η περίπτωση της Λέσβου, σημειώνει ο αρθρογράφος, αλλά το δικό της «μερίδιο» είναι το μεγαλύτερο: μέχρι στιγμής το 2015 έχουν φτάσει στο νησί 93.000 άνθρωποι, αριθμός επτά φορές μεγαλύτερος από όλο το 2014!