«Ήταν 16 Φεβρουαρίου 1999 και η παγκόσμια κοινή γνώμη συνταρασσόταν από τις εικόνες που μετέδιδε η τουρκική τηλεόραση, δείχνοντας τον ηγέτη του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Αμπντουλλάχ Οτσαλάν περιφερόμενο με χειροπέδες, τα μάτια κλειστά με ταινία, με φόντο την τουρκική σημαία και τον… φλογερό τουρκικό εθνικισμό. Ο Οτσαλάν είχε απαχθεί στο Ναϊρόμπι της Κένυας, όπου εφιλοξενείτο επί δύο εβδομάδες στην εκεί ελληνική πρεσβεία».

Με αυτό το απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου του, ο Σάββας Καλεντερίδης, περιέγραψε στην «Παράδοση Οτσαλάν – Η ώρα της αλήθειας» πως έζησε από κοντά τον Κούρδο μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του.

Ο Σ. Καλεντερίδης, αντισυνταγματάρχης και πρώην πράκτορας της ΕΥΠ πρωταγωνίστησε στην υπόθεση Οτσαλάν. Παραιτήθηκε όμως από τις τάξεις του ελληνικού στρατού ένα περίπου χρόνο μετά την παράδοσή του στην Τουρκία εκφράζοντας τη διαφωνία του για τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση του κούρδου ηγέτη.

Πριν από τέσσερα χρόνια, εξέδωσε το βιβλίο του, στο οποίο εξιστορεί τα γεγονότα που συνέβησαν στην Κένυα στις 15 Φεβρουαρίου 1999, όταν ο Οτσαλάν πιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας.

Δεν αποφάσισε ποτέ να φανερώσει την ταυτότητά του, αλλά όπως έχει αναφέρει, το γεγονός ότι τον έστειλαν σε μία υπόθεση σαν κι αυτή, σηματοδοτούσε την αποκάλυψη του ονόματός του. Και γι’ αυτό στο Ναϊρόμπι αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ταυτότητά του και να διακόψει τις σχέσεις του με το κράτος και την ΕΥΠ.

Ο Σάββας Καλεντερίδης, σήμερα, ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή βιβλίων. Έχει ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο «Ινφογνώμων» με τον οποίο εκδίδει ταξιδιωτικά βιβλία και χάρτες. Τα τελευταία δύο χρόνια μάλιστα, όπως αναφέρει στο newsbeast.gr, έχουν καταφέρει να φτιάξουν και μία μηνιαία συνδρομητική εφημερίδα η οποία πάει πολύ καλά. «Με αυτό τον τρόπο καταφέραμε να ξεπεράσουμε κατά κάποιο τρόπο την κρίση που έχει πλήξει τους εκδοτικούς οίκους» λέει χαρακτηριστικά.

Έχει μεταφράσει μέχρι σήμερα τρία βιβλία από τα τουρκικά στα ελληνικά και έχει γράψει και δικά του βιβλία. Ασχολείται και με την επιμέλεια όλων των βιβλίων και των χαρτών που εκδίδουν ενώ σχεδιάζει ήδη τα επόμενα βιβλία του, χωρίς ωστόσο, να μπορεί να πει με σαφήνεια πότε αυτά θα είναι έτοιμα.

Ο Σάββας Καλεντερίδης είχε τραβήξει και το ενδιαφέρον πολιτικών κομμάτων, αλλά εκείνος, όπως αναφέρει στο newsbeast.gr, δεν θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική. Τον ενδιαφέρει μόνο η δουλειά του την οποία γνώρισε αρχικά ως αναγνώστης βιβλίων. Και γι’ αυτό μετά την παραίτησή του, αποφάσισε να ανοίξει τον εκδοτικό οίκο και να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα.

Έχει ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που τον περνά με την οικογένειά του και με τους φίλους του, όπως όλοι οι άνθρωποι. Ενημερώνεται για τα δρώμενα της εποχής αλλά προτιμά να κρατά χαμηλό προφίλ. Και μέχρι σήμερα δεν έχει μετανιώσει για τα όσα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν. Ότι δηλαδή η υπόθεση Οτσαλάν θα μπορούσε να έχει χειριστεί διαφορετικά.

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».