Άνοιξε σήμερα για τις ενώσεις γεωργικών συνεταιρισμών των Χανίων, η διαδικασία για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των αγροτών.

Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες αγρότες περίμεναν στα καταστήματα Μάλεμε, Κολυμβαρίου, Κισάμου και Αγιάς που ανήκουν στην Ένωση Κυδωνίας – Κισάμου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Όπως δήλωσε ο προϊστάμενος επιδοτήσεων της ΕΑΣ Γιώργος Μιχελάκης, «η διαδικασία θα συνεχισθεί μέχρι να τελειώσουμε και με τον τελευταίο παραγωγό». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δικαιούχοι παραγωγοί των ενώσεων είναι περίπου 18.000.

Η πρώτη μέρα της διαδικασίας ανέδειξε και τα προβλήματα που υπήρχαν. Αν και στο κατάστημα Αγιάς είχαν συγκροτηθεί τέσσερα συνεργεία, ο ρυθμός εξυπηρέτησης ήταν βραδύς, λόγω κυρίως των ελλιπών δικαιολογητικών που προσκόμιζαν οι δικαιούχοι, ενώ δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις δικαιούχων που πήγαν στις ενώσεις έχοντας εξουσιοδοτήσεις και από άλλους δικαιούχους.

Οι παραγωγοί καλούνται να καταβάλουν το ποσό των 25 ευρώ, ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Μιχελάκης, η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων είναι εντελώς δωρεάν. Τα 25 ευρώ αφορούν τη συμμετοχή του παραγωγού για υπηρεσίες που προσφέρονται όλη την διάρκεια του έτους, πρόσθετες υπηρεσίες και συμβουλευτικές και είναι εντελώς εθελοντικό. Από τη σημερινή διαδικασία, δεν έλειψαν και τα παράπονα παραγωγών, κυρίως για τις ουρές που σχηματίστηκαν.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους των Ενώσεων, οι ρυθμοί θα ανέβουν τις επόμενες ημέρες, η οργάνωση θα βελτιωθεί, ενώ και το προσωπικό θα απασχολεί, ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι δικαιούχοι.