«Δεν θέλουμε να υπάρχουν σχολεία, τα οποία θα έχουν λιγότερες δυνατότητες, λόγω μικρού αριθμού μαθητών ή μικρού αριθμού εκπαιδευτικών». Με αυτή τη δήλωση, που απευθύνεται σε γονείς και μαθητές, η υπουργός Παιδείας επισημαίνει πως η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τις συγχωνεύσεις και συνενώσεις σχολείων θα υλοποιηθούν και τα κριτήρια θα είναι «παιδαγωγικού χαρακτήρα».

Όπως αναφέρει η Άννα Διαμαντοπούλου η εγκύκλιος «βασίζεται στο νόμο 1566 και η λογική της είναι να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που προκύπτουν από την αλλαγή των δημογραφικών χαρακτηριστικών στις διάφορες περιοχές, αλλά και η παροχή καλύτερης εκπαίδευσης στους μαθητές».

Αναφερόμενη στα σχολικά πρωταθλήματα, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι «η μικρή αναστολή οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα, όπως η μεταφορά των μαθητών, οι χώροι διεξαγωγής και να ρυθμιστούν οικονομικά θέματα».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα ΤΕΙ και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, η Άννα Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι σήμερα στα ΤΕΙ Πειραιά, Αθήνας και Θεσσαλονίκης τα μαθήματα γίνονται κανονικά. «Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζητήσεων, ώστε να δούμε τα ακριβή προβλήματα και να επανακαθοριστούν οι απαιτήσεις των συγκεκριμένων Ιδρυμάτων, με βάση τα περσινά δεδομένα», κατέληξε.