Η 12η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα για τα Παιδιά στο Δρόμο» και με αφορμή αυτού, το Κέντρο Υποστήριξης Νέων (ΚΥΝ) της ΑΡΣΙΣ έστησε ένα «κινητό σχολείο» το απόγευμα της Παρασκευής στην παραλία Θεσσαλονίκης.

Το πρωτότυπο αυτό σχολείο, στήθηκε μπροστά στο γλυπτό Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, με τους πολίτες να επισκέπτονται την τροχήλατη εκπαιδευτική κατασκευή του Κινητού Σχολείου (Mobile School) που λειτουργεί η Κινητή Μονάδα Παρέμβασης στον Δρόμο (Streetwork) του ΚΥΝ της ΑΡΣΙΣ.

Στόχος της δράσης είναι ο εντοπισμός και η κινητοποίηση παιδιών και των οικογενειών τους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ώστε να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Η παιδικότητα δεν εξαργυρώνεται» είναι το κεντρικό μήνυμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας, που έχει καθιερωθεί ώστε να τονίζεται η ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των παιδιών που ζουν ή και εργάζονται στο δρόμο, στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την περίθαλψη και το παιχνίδι, και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το ΚΥΝ λειτουργεί στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο «ΩΡΙΩΝ-Συνέχιση δράσεων για την Πρόληψη της Περιθωριοποίησης των Ανηλίκων και την Προστασία του Παιδιού», που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

*Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Αχιλλέα Χήρα και το ΑΠΕ-ΜΠΕ