Όταν ο Γιώργος Ντάνος ξεκινούσε να κάνει το χόμπι του παρασκευάζοντας μπύρα κατ’ οίκον, σίγουρα δεν είχε καν φανταστεί μία τέτοια εξέλιξη για το δημιούργημά του.

Έτσι όμως γίνεται τις περισσότερες φορές, όταν κάποιος καταπιάνεται με μεράκι με κάτι που αγαπά –το αποτέλεσμα ξεπερνά την οποιαδήποτε προσδοκία του.

“Η «AMMOUSA» είναι η υλοποίηση μιας σκέψης, το αποτέλεσμα μίας προσπάθειας, η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Είναι μία επιβεβαίωση και μία επιβράβευση για το τι μπορεί να πετύχει ο καθένας μας (κάπου στο υπόγειο ενός σπιτιού), αν έχει όρεξη για γνώση και όρεξη για δημιουργία”.

Έτσι κι η μπύρα AMMOUSA του Πατρινού οικοζυθοποιού. Εδώ και αρκετό καιρό, έχει ανοίξει τα φτερά της και έχει βαλθεί να εντυπωσιάσει, εκτός από το ντόπιο κοινό, τους λάτρεις της μπύρας σε κάθε γωνιά του πλανήτη!

Είναι γεγονός πως η AMMOUSA, παρά το ότι με την επαγγελματική της μορφή βρίσκεται μόλις 5 χρόνια στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό είναι μεγάλη, τόσο εντός, όσο πλέον και εκτός των συνόρων.

Ενδεικτικά μερικές από τις συνεργασίες που έχουν γίνει είναι, στο Hilton Hotel το 2019, στην Σπονδή, στο Merceri, στο ARK, στο Riki Restaurant, Nostos Seafood Experience,  Caucho Athens, Nora’s Deli, La Meat Maison, Wise Greece και σε πολλά ακόμη εστιατόρια και delicatessen καταστήματα σε όλη την επικράτεια (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Σίφνο, Μήλο, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ρόδο κ.τ.λ.), με συνεργασίες που αναπτύσσονται καθημερινά.

Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της, ήδη έχει ταξιδέψει σε Σιγκαπούρη, Παρίσι, Λονδίνο, Αυστρία και Γερμανία και το επόμενο διάστημα θα είναι και στην αγορά του Hong Kong. Το μακρύ «ταξίδι» από την Πάτρα ως την… Άπω Ανατολή ή την Βόρεια και Δυτική Ευρώπη δεν σταματά, λοιπόν, μα αντιθέτως βάζει και νέους προορισμούς.   

Χαρακτηριστικά της μπύρας Ammousa

Η Ammousa μία μπύρα κατηγορίας English IPA με 5,5%Vol, απαστερίωτη και αφιλτράριστη, που φτιάχνεται με την προσθήκη τζίντζερ. 

Είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα περίπλοκη, όμως δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία γλυκιά μπύρα. Βάζοντας τη στο ποτήρι καταλαβαίνεις πως έχει μέτρια ενανθράκωση, καθώς δημιουργεί έναν ωραίο απαλό ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί αφρό που σταδιακά πέφτει, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται. Το χρώμα της είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με ελάχιστη διαύγεια που προσφέρει έντονη οπτική ικανοποίηση.

Από το άνοιγμα του μπουκαλιού ξεχύνονται ξαφνικά γήινα αρώματα που περιλαμβάνουν τόνους λουλουδιών, κωνοφόρων, και φυσικά πιπερόριζα. Ανάμεσα σε αυτά τα αρώματα υπάρχει και μία αίσθηση ώριμων φρούτων.

Έχει σώμα αρκετά γεμάτο, ενώ η γεύση της είναι πλούσια και ισορροπημένη. Είναι φυσικά πικρή, όπως κάθε σωστή IPA, όμως βγάζει και κάποιους γλυκούς τόνους που θυμίζουν έντονα το πευκόμελο. Κυριαρχεί η αίσθηση πεύκου και κουκουναριού, της καραμέλας, του πεπονιού και του τζίντζερ.

Η επίγευση της είναι ιδιαίτερα πικάντική και με μεγάλη διάρκεια λόγω του τζίντζερ, με έντονη αίσθηση εσπεριδοειδών, όπως του γκρέιπφρουτ και του λεμονιού.

Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να τη γευτείς σκέτη για να εντοπίσεις όλα τα χαρακτηριστικά και τους τόνους, ωστόσο συνδυάζεται και με φαγητό. Συγκεκριμένα, με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.

Βραβεύσεις και διακρίσεις της AMMOUSA

Η «AMMOUSA English IPA» έχει διακριθεί και βραβευτεί από δέκα τέσσερις (14) διαγωνισμούς. Συγκεκριμένα:

  • Το 2017 πήρε την 2η θέση στο Πανελλήνιο διαγωνισμό οικιακής ζυθοποίησης που έγινε από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Ζυθοποιών Ελλάδος
  • Το 2018 πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards που έγιναν στο Λονδίνο. Βραβεύτηκε και χαρακτηρίστηκε μία από τις καλύτερες του κόσμου.
  • Τον Ιούνιο του 2019 πήρε την υψηλότερη διάκριση κερδίζοντας το Πλατινένιο βραβείο στο διαγωνισμό γεύσης-ποιότητας Olymp Awards – Food and Drinks Competitions 2019, συνεχίζοντας και μετά τη βράβευση στα Great Taste Awards 2018 το ταξίδι της στο κόσμο των γεύσεων.
  • Τον Νοέμβριο του 2019 κέρδισε Double Gold Medal στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας μπύρας European Beer Challenge που έγινε στο Λονδίνο.
  • Τον Φεβρουάριο του 2020, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στην κατηγορία της στην γευστική δοκιμή, από τα Greek Beer Awards.
  • Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με την πρώτη θέση Best Platinum Food από όλες τις κατηγορίες προϊόντων στα Athens Fine Food Awards by Expotrof.
  • Τον Απρίλιο του 2021, βραβεύτηκε με Bronze Medal στα London Beer Awards.
  • Τον Απρίλιο του 2021, επίσης διαγωνίστηκε και βραβεύτηκε με Bronze Medal από τα Greek Beer Awards.  
  • Τον Σεπτέμβριο του 2021, πήρε ένα αστέρι στο παγκόσμιο διαγωνισμό γευσιγνωσίας Great Τaste Αwards που έγιναν στο Λονδίνο. 
  • Τον Μάρτιο του 2022, πήρε δύο αστέρια στα AFFA22 που έγιναν στα πλαίσια της 8ης EXPOTROF
  • Τον Μάρτιο του 2023, βραβεύτηκε με Τρία αστέρια «BEST SPIRIT & BEVERAGES» από τα AFFA23.
  • Τον Απρίλιο του 2023, βραβεύτηκε με ασημένιο μετάλλιο από τα Greek Beer Awards
  • Τον Μάιο του 2023, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο European Beer Challenge
  • Τον Μάιο του 2023, κέρδισε SILVER AWARD στα SPECIALIST AWARDS.

Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή μερικά από τα σημεία πώλησης μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο

ammousabeer.gr