Κορυφώνεται σήμερα, Τρίτη (30/1), η κακοκαιρία Avgi. Η θερμοκρασία έχει καταγράψει έντονη πτώση, ενώ αρκετές περιοχές της χώρας έχουν ντυθεί στα λευκά. Χιόνια μέσα στην ημέρα θα πέσουν κυρίως από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω, δηλαδή στην Αττική κυρίως από την Κηφισιά και βορειότερα, ενώ ήδη το έχει στρώσει στα Βίλια.

Αρκετά έντονη χιονόπτωση και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σημειώνονται και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Οχήματα της πυροσβεστικής αλλά και εκχιονιστικά μηχανήματα περνούν συνεχώς, για να διευκολύνουν την κατάσταση.

Το πρωί της Τρίτης επικαιροποιήθηκε, σύμφωνα με την ΕΜΥ, και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, βροχές και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται έως το βράδυ σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της ανατολικής Πελοποννήσου, της Εύβοιας, της Κρήτης και στα νησιά του κεντρικού και νότιου Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μαγνησίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης.

Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική, σταδιακή εξασθένηση και από αύριο το πρωί θα περιοριστούν στην ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο, στην Εύβοια και κυρίως στην Κρήτη.

Στους Χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις), που αναμένονται το απόγευμα της Τρίτης 30/01 και το πρωί της Τετάρτης 31/01. Στον Χάρτη 3 παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός (βροχή/χιόνι), που αναμένεται την Τρίτη 30/01 και την Τετάρτη 31/01.

Η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης 30/01
Η βροχόπτωση (πράσινες αποχρώσεις) και η χιονόπτωση (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το πρωί της Τετάρτης 31/01
Ο αθροιστικός υετός (βροχή / χιόνι) που αναμένεται την Τρίτη 30/01 και Τετάρτη 31/01

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν την Τρίτη 30/01 τα 8 μποφόρ και κατά τόπους τα 9 μποφόρ, ενώ θα παρουσιάσουν μικρή εξασθένηση την Τετάρτη 31/01. Στο Ιόνιο οι άνεμοι δεν θα ξεπερνούν τα 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία, που την Τρίτη 30/01 δε θα ξεπεράσει τους 9 έως 12 βαθμούς Κελσίου, θα παρουσιάσει μικρή άνοδο την Τετάρτη 31/01, κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Κλειστά στα σχολεία

Λόγω του καιρού, κλειστά θα είναι σήμερα τα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία σε Μάνδρα, Φυλή, Αχαρνές, Διόνυσο, Κηφισιά, Ωρωπό, Πεντέλη και Παλλήνη. Στους ίδιους δήμους υπάρχει και σύσταση για τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μέσω τηλεκπαίδευσης θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Εύβοια και Βοιωτία.

Επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε στις 27-01-2024/1100, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις εξής περιοχές:

α) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο, κυρίως της Βοιωτίας, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από τις βραδινές ώρες,
β) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις που πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές από τις βραδινές ώρες βαθμιαία θα εξασθενήσουν,
γ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές και στα βόρεια σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο με εξασθένηση από τη νύχτα,
δ) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, πιθανόν πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο,
Οι χιονοπτώσεις από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν,
ε) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) κατά τόπους έντονες σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:

α) σήμερα Τρίτη (30-01-24) στο βόρειο, το κεντρικό και βαθμιαία το νότιο Αιγαίο,
β) την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, την Εύβοια, τα ανατολικά τμήματα της Αττικής, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Αττική και τις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.

Χιόνια στην Αττική

Δεμένα τα πλοία σε αρκετά λιμάνια λόγω ισχυρών ανέμων στο Αιγαίο

Δεμένα παραμένουν τα πλοία σε πολλά λιμάνια της χώρας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, που επικρατούν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου, όπου οι άνεμοι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, φτάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ και πιθανώς τα 10.

Από το λιμάνι του Πειραιά δε θα πραγματοποιηθούν τα πρωινά δρομολόγια για τις Κυκλάδες, ενώ σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα συστήνεται, πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Στερεά Ελλάδα: Πού χρειάζονται αλυσίδες – Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο

Χιόνια στην Αττική

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνεται ότι, λόγω αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων και εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο έχει ως ακολούθως:

Νομός Βοιωτίας

Διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων:

  • από την 56,728 Χ/Θ έως 121,250 Χ/Θ του Αυτ/μου Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας,
  • Ν.Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από την 0,000 χ/θ έως 1,500 χ/θ,
  • Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από τη 30,000 Χ/Θ έως τη 34,000 Χ/Θ,
  • Εθ.Οδός Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 1η χ/θ έως 33η χ/θ (Αράχοβα).
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:
  • στην Επ.Ο. Ελευσίνας – Σχηματαρίου, από την 6η χ/θ (ΤΙΤΑΝ) έως την Τ.Κ. Στεφάνη.
  • στην Π.Ε.Ο. Ελευσίνας – Θηβών, από την 30η χ/θ έως την 36η χ/θ.
  • στην Επ.Ο. Αράχοβας – Επταλόφου, από την 10η χ/θ έως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
  • στην Επ.Ο. Λιβαδειάς – Κυριακίου (μέσω Αναλήψεως).
  • Εθ.Οδός Λιβαδειάς – Άμφισσας, από 1η χ/θ έως 33η χ/θ (Αράχοβα).

Νομός Ευβοίας

Διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

  • στην Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού, από την 16η χ/θ (Καστέλλα) έως την 47η χ/θ (Προκόπι),
  • στην Επ.Ο. Στενής – Στροπώνων, από την 1η χ/θ,
  • στην Επ.Ο. Κοντοδεσποτίου – Αγ. Σοφιάς, από την 3η χ/θ,
  • στην Επ.Ο. Αγ. Αθανασίου – Γλυφάδας, από την 2η χ/θ,
  • στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Ροβιών (μέσω Βούτας), από την 10η χ/θ,
  • στην Επ.Ο. Ιστιαίας – Άγιας Άννας (μέσω Κερασιάς), από την 10η χ/θ,
  • στη Ν.Ε.Ο. Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από την 1,500 χ/θ έως 11,000 χ/θ.

Στα προαναφερθέντα σημεία, η κυκλοφορία των οχημάτων μεγίστου επιτρεπόμενου βάρους κάτω των 3,5 τόνων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα λόγω χιονόπτωσης.

Νομός Ευρυτανίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στην Επ.Ο. Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου – Αγίας Τριάδας Ευρυτανίας λόγω παγετού.

Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες:

  • στην Επ. Οδό Φουρνάς – Καρδίτσας, από 50η χ/θ έως 60η χ/θ, θέση «Ζαχαράκη».
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας, από 12η χ/θ έως 25η χ/θ.
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου- Φουρνάς, από 12η χ/θ εως 32η χ/θ.
  • στην Επ. Οδό Καρπενησίου – Χιονοδρομικού Κέντρου, από 3η χ/θ έως 15η χ/θ.

Νομός Φθιώτιδας

Διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος, μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων:

  • από την 121,250 Χ/Θ έως 261,280 Χ/Θ του Αυτ/μου Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας
  • από την 31,900 Χ/Θ έως 46,900 Χ/Θ του Αυτ/μου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία.

Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες:

στην Επ.Οδό Αμφίκλειας – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού (Φτερόλακκα), από την 10η χ/θ έως την 17η χ/θ.

Νομός Φωκίδας:

Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες:

  • στην Επ.Οδό Πολυδρόσου – Άνω Πολυδρόσου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.
  • στην Επ.Οδό Άνω Πολυδρόσου – Δόκανου – Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού.

Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτικός ο εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον τα οχήματα αυτά δεν φέρουν ειδικά ελαστικά, για το σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Για τη συνεχή ενημέρωση αναφορικά με τα καιρικά φαινόμενα, τις διακοπές κυκλοφορίας, τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας, μπορείτε να βρείτε σε ειδικό μπάνερ στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. astynomia.gr.

Χιόνια στην Αττική

Προβλήματα λόγω χιονοπτώσεων και παγετού στη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου στις περιφερειακές ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις περιφερειακές ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις και ο παγετός.

Ταυτόχρονα, εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων επιχειρούν συνεχώς, ώστε να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα προβλήματα καταγράφονται στις εξής περιοχές, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

στην Αχαΐα

  • στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου)
  • στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας)
  • στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Πτέρης)
  • στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Λουσών)
  • στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας (μέσω Πριόλιθου)
  • στην επαρχιακή οδό Σκεπαστού – Πλατανιώτισσας
  • στην επαρχιακή οδό Κ. Ζαχλωρούς – Δουμενών – Ελαιώνα
  • στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Χιονοδρομικού Κέντρου

στην Αιτωλοακαρνανία

  • στην επαρχιακή οδό Καλλιθέας – Προυσού, από την τοπική κοινότητα Λαμπιρίου έως την θέση Αραποκέφαλα

στην Αρκαδία

  • από το 15ο έως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου- Κοσμά – Γερακίου
  • από το 15ο έως το 40ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Λεωνιδίου – Μαρίου
  • από την τοπική κοινότητα Ελάτης έως και την τοπική κοινότητα Στεμνίτσας

στην Κορινθία

  • από το 10ο έως το 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας – Κιάτου
  • από το 15ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Δερβενίου – Γκούρας
  • από το 17,9ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου – Τρικάλων
  • από το 1ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Τρικάλων – Καρυάς.

Διαβάστε σχετικά:

Στερεά Ελλάδα: Πού χρειάζονται αλυσίδες – Η κατάσταση στο οδικό δίκτυο