Υλικά

  • 1 φύλλο υδράλατου μπακαλιάρου
  • αλάτι, άσπρο πιπέρι, θυμάρι, πάπρικα
  • 300 γρ. αλεύρι
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 πατάτες βρασμένες χωρίς το φλούδι.
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 6-7 στήμονες κρόκου
  • 1 κουταλιά του γλυκού σόδα
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τον μπακαλιάρο στο νερό αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. Τον στεγνώνουμε τον κόβουμε σε κομμάτια, δεν προσθέτουμε αλάτι αλλά μόνο λίγο πιπέρι και πάπρικα.
  2. Φτιάχνουμε το pate a frire (κουρκούτι ). Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι , αραιώνουμε τη σόδα σε λίγο νερό και την προσθέτουμε μαζί με την μπύρα (όσο πάρει ),αλάτι, πάπρικα, θυμάρι και χτυπάμε με σύρμα μέχρι να έχουμε ένα βελούδινο χυλό.
  3. Σε ένα γουδί βάζουμε το σκόρδο λίγο αλάτι και λίγο λάδι και το πολτοποιούμε. Βάζουμε την πατάτα σε μπλέντερ, προσθέτουμε το σκόρδο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον κρόκο Κοζάνης που έχουμε πριν βάλει σε μισό φλιτζάνι νερό. Χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή σάλτσα.
  4. Βουτάμε το μπακαλιάρο στο κουρκούτι και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν οι κροκέτες ένα ωραίο χρυσάφι χρώμα και να ψηθούν εσωτερικά.