Η λογική στο μυαλό σας είναι ότι πλένετε σχολαστικά οποιαδήποτε τροφή πριν την μαγειρέψετε ή πριν τη φάτε ωμή. Αλλά τι συμβαίνει με τα αυγά; Πρέπει να τα πλύνετε πριν τα χρησιμοποιήσετε σε οποιαδήποτε συνταγή;

Βάσει των όσων αναφέρει το healthdigest.com, ο σωστός τρόπος καθαρισμού τους προϋποθέτει τη γνώση της διάκρισης μεταξύ των αυγών που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ και των φρέσκων αυγών από κάποια φάρμα, καθώς και την κατανόηση του τρόπου παραγωγής, συσκευασίας και αποθήκευσης τους.

Πλύσιμο αυγών

Σύμφωνα με το USDA, δεν χρειάζεται να πλένετε τα αυγά που αγοράσατε από το σούπερ μάρκετ πριν τα καταναλώσετε. Στην πραγματικότητα, το πλύσιμό τους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Το κέλυφος των αυγών είναι στην πραγματικότητα πορώδες (για να υπάρχει χώρος για την είσοδο του οξυγόνου στο αυγό) και φέρει μια προστατευτική επίστρωση -γνωστή ως «επιδερμίδα»- όταν τα αυγά γεννιούνται για πρώτη φορά από μια κότα.

Ο σκοπός αυτής της επίστρωσης είναι να εμποδίζει τα επιβλαβή βακτήρια να εισέλθουν στο αυγό. Κατά τη διάρκεια της εμπορικής επεξεργασίας ενός αυγού, αυτό το προστατευτικό στρώμα ξεπλένεται και αντικαθίσταται με βρώσιμο ορυκτέλαιο που δρα ως προστατευτική επίστρωση, εξηγεί το healthdigest.com.

Η ειδικός σε θέματα ολιστικής υγείας και συγγραφέας Amy Leigh Mercree εξήγησε περαιτέρω στο Reader’s Digest πως «Αν πλύνετε ένα αυγό πριν το μαγειρέψετε, επειδή το κέλυφος του είναι πορώδες, το νερό μπορεί να σπρώξει τα βακτήρια μέσα στο αυγό». Έτσι, ο πιο υγιεινός τρόπος για να τρώτε τα αυγά που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ είναι να αποφεύγετε να τα πλένετε.

Τι πρέπει να κάνετε με τα φρέσκα αυγά

Πλύσιμο αυγών

Η Marisa Bunning, καθηγήτρια και ειδικός επέκτασης της ασφάλειας τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Ανθρώπινης Διατροφής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε στο Real Simple ότι τα φρέσκα αυγά από το αγρόκτημα είναι μια διαφορετική περίπτωση από εκείνα στο σούπερ μάρκετ. «Οι καταναλωτές δεν είναι συνηθισμένοι σε αυγά από την αυλή τους. Τα αντιμετωπίζουν σαν να είναι το ίδιο, αλλά δεν είναι το ίδιο», εξηγεί.

Η κύρια διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι τα αυγά που αγοράζονται από το σούπερ μάρκετ έχουν ήδη περάσει από μια διεξοδική διαδικασία καθαρισμού και συσκευασίας, όπως εξηγήθηκε προηγουμένως. Τα φρέσκα αυγά από τη φάρμα μπορεί να έχουν βρωμιά, σκουπίδια, άχυρο, ακόμα και περιττώματα στο κέλυφος, δήλωσε η Bunning.

Η φυσική επιδερμίδα που περιβάλλει ένα αυγό όταν αυτό γεννιέται για πρώτη φορά μπορεί στην πραγματικότητα να διατηρήσει τα αυγά φρέσκα στον πάγκο για εβδομάδες, σύμφωνα με το Taste of Home. Αλλά μόλις τα πλύνετε, η επικάλυψη αφαιρείται, καθιστώντας τα αυγά ευάλωτα στη μόλυνση. Έτσι, ως γενικός κανόνας, είναι καλύτερο να πλένετε τα φρέσκα αυγά φάρμας λίγο πριν τα καταναλώσετε.