Το ψητό κοτόπουλο στο φούρνο αποτελεί πάντα μια από τις πιο εύκολες και εγγυημένες επιλογές, καθώς αρέσει σε όλους. Ωστόσο, το λανθασμένο ψήσιμό του μπορεί να χαλάσει ολόκληρο το πιάτο.

Αν το αφήσετε στο φούρνο για πολλή ώρα, κινδυνεύει να στεγνώσει, γεγονός που θα αλλοιώσει και τη γεύση του, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει τρυφερό κρέας. Δεδομένου ότι το κοτόπουλο είναι άπαχο (δηλαδή δεν περιέχει λίπος), μπορεί να ψηθεί πιο γρήγορα από ό,τι άλλα είδη κρέατος. Επομένως, όταν το μαγειρεύετε αργά σε χαμηλή θερμοκρασία, ο κίνδυνος να στεγνώσει είναι μεγαλύτερος, επειδή μπορεί γρήγορα να γίνει από ζουμερό, παραψημένο.

Για να διασφαλίσετε ότι το κοτόπουλό σας θα παραμείνει τρυφερό ψήστε το στο φούρνο σε υψηλότερες θερμοκρασίες για μικρότερο χρονικό διάστημα. Θα έχετε το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι το δείπνο σας θα είναι πιο γρήγορα στο τραπέζι, και αν κάνει ζέστη έξω, δεν θα χρειαστεί να κρατάτε το φούρνο σας σε λειτουργία για πολλή ώρα.

Ενώ ορισμένες συνταγές συνιστούν ψήσιμο του κοτόπουλου στους 180 βαθμούς, το tastingtable.com συνιστά να προτιμήστε 190 έως 230 βαθμούς για να σφραγίσετε τους χυμούς του. Η μόνη εξαίρεση εδώ είναι αν φτιάχνετε μόνο μπούτια κοτόπουλου. Σε αυτή την περίπτωση, αποφύγετε να τα ψήσετε με υψηλή θερμοκρασία, ώστε να μην κάψετε αμέσως την πέτσα.

Πώς να ψήσετε κοτόπουλο σε υψηλές θερμοκρασίες

Ψητό κοτόπουλο με πατάτες

Παρόλο που θα ψήσετε το κοτόπουλο για μικρότερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά ψημένο ώστε να είναι ασφαλές για κατανάλωση. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά να μαγειρεύετε τα πουλερικά σε εσωτερική θερμοκρασία 74 βαθμών Κελσίου. Έτσι, για να έχετε ζουμερό κοτόπουλο που δεν σας θέτει σε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο κρέατος, ώστε να το βγάλετε από το φούρνο μόλις φτάσει σε αυτή τη θερμοκρασία. Μην φοβηθείτε να το ελέγξετε μερικές φορές, αν χρειαστεί, για να βεβαιωθείτε ότι δεν ψήνεται για πολύ ώρα.

Ο ακριβής χρόνος που απαιτείται για το ψήσιμο ενός κοτόπουλου εξαρτάται από το μέγεθός του και τη θερμοκρασία του φούρνου σας. Ως γενικός κανόνας, τα στήθη σε φούρνο 230 βαθμών πρέπει να είναι έτοιμα μετά από 20 λεπτά, αλλά μπορείτε να προσαρμόσετε το χρόνο ψησίματος ανάλογα. Αφού μπείτε στον κόπο να ψήσετε το κοτόπουλό σας στην ιδανική θερμοκρασία, μην ξεχάσετε να το αφήσετε να ξεκουραστεί στον πάγκο για 10 λεπτά ώστε να διατηρήσει την υγρασία του.