Ένα κλειστό μπουκάλι κρασί μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια, ενώ τα περισσότερα γίνονται ακόμα καλύτερα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, μόλις ανοίξετε το μπουκάλι, μειώνετε δραστικά τη διάρκεια ζωής, αλλά και την ποιότητά του.

Τι μπορείτε να κάνετε για να κάνετε το μπουκάλι κρασί που μόλις ανοίξατε να διαρκέσει περισσότερο;

Αποθηκεύστε το στο ψυγείο

Κρασί

Σε έναν τέλειο κόσμο, θα είχατε το δικό σας ψυχρό, σκοτεινό κελάρι κρασιού για να φυλάτε όλα τα αγαπημένα σας μπουκάλια. Αλλά επειδή αυτό δεν είναι προσβάσιμο στους περισσότερους ανθρώπους, το ψυγείο σας γίνεται το επόμενο καλύτερο πράγμα. Λόγω της διαδικασίας οξείδωσης το κρασί αρχίζει να χαλάει μόλις το ανοίξετε. Ωστόσο, η διατήρησή του σε δροσερές θερμοκρασίες είναι χρήσιμη, διότι σύμφωνα με τη Laura Raimondi, ιδιοκτήτρια του La Sicilyana Wines, «οι θερμότερες θερμοκρασίες μπορούν να επιταχύνουν την οξείδωση».

«Αυτό που κάνει το ψυγείο είναι να επιβραδύνει την αναπόφευκτη υποβάθμιση του κρασιού μόλις ανοιχτεί», λέει ο Joe Mele, συν-διοργανωτής του podcast The Wine Pair Podcast. «Η θερμοκρασία κάνει πραγματικά τη διαφορά».

Για την αποθήκευση κόκκινων και λευκών κρασιών στο ψυγείο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσπαθήσετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε τον ίδιο φελλό πίσω στη φιάλη. Αν ο φελλός έχει καταστραφεί ή δεν μπαίνει ξανά μέσα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ελαστικό φελλό.

Η διάρκεια ζωής του ανοιγμένου κρασιού στο ψυγείο «είναι περίπου 3 ημέρες για τα κόκκινα και 5 ημέρες για τα λευκά», λέει ο σομελιέ Matt Delgado, ενώ ο Mele προσθέτει ότι παρόλο που τα περισσότερα κόκκινα και λευκά κρασιά αντέχουν 3- 5 ημέρες στο ψυγείο, «η εξαίρεση είναι τα γλυκά κρασιά, τα οποία θα πρέπει να διατηρούνται για αρκετές εβδομάδες».

Μεταφέρετε το υπόλοιπο κρασί σε μικρότερο μπουκάλι

Ποτήρια με ροζε κρασί

Αν πίνετε μόνο λίγο από το κρασί σας, οι ειδικοί προτείνουν να μεταφέρετε το υπόλοιπο σε ένα μικρότερο μπουκάλι ή δοχείο. Ελαχιστοποιώντας την επιφάνεια του κρασιού που εκτίθεται στο οξυγόνο, μπορείτε να επιβραδύνετε τη διαδικασία υποβάθμισής του.

Σύμφωνα με τη Raimondi «Οι μισές φιάλες ή ακόμη μικρότερες είναι ιδανικές για να μειωθεί ο χώρος αέρα πάνω από το κρασί, γεγονός που περιορίζει την έκθεση στο οξυγόνο, βοηθώντας στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού». Αν δεν έχετε μικρό μπουκάλι κρασιού, ένα γυάλινο βάζο λειτουργεί επίσης.

Μόλις μεταφέρετε το υπόλοιπο κρασί σε μικρότερο μπουκάλι, μπορείτε στη συνέχεια να το τοποθετήσετε στο ψυγείο και να το αποθηκεύσετε εκεί.