Το να απολαμβάνετε ένα ζεστό βραστό αυγό είναι μια από τις απλές απολαύσεις της ζωής, αλλά το ξεφλούδισμά τους, καθώς τα μικροσκοπικά κομμάτια του ραγισμένου κελύφους κολλάνε τόσο στο αυγό, όσο και στα δάχτυλά σας δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο!

Και το χειρότερο; Όταν το κέλυφος ξεκολλάει μαζί με μέρος του ασπραδιού, με αποτέλεσμα ένα θλιβερό, παράξενο σχήμα αυγού.

Ποια είναι λοιπόν η καλύτερη τεχνική για να ξεφλουδίζετε εύκολα τα βραστά αυγά; Δείτε παρακάτω όλα τα μυστικά που αποκαλύπτει στο κοινό το marthastewart.com.

Επιλέγοντας τα αυγά σας

Αυγά

«Από επιστημονική άποψη, ο καλύτερος τρόπος για να ξεφλουδίσετε ένα αυγό και να διατηρήσετε το ασπράδι άθικτο είναι να χρησιμοποιήσετε παλιά αυγά», λέει η Rosemary Trout, βοηθός κλινικός καθηγητής μαγειρικής τέχνης και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel. Η Lisa Steele, εκτροφέας κοτόπουλων πέμπτης γενιάς και συγγραφέας του βιβλίου «The Fresh Eggs Daily Cookbook», συμφωνεί ότι όσο πιο παλιά είναι τα αυγά, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τα καθαρίσετε. «Τα αυγά ηλικίας δύο εβδομάδων είναι ιδανικά», λέει.

Γιατί τα πιο παλιά αυγά είναι καλύτερα

Υπάρχει μια βιολογική εξήγηση για το γιατί τα παλιά αυγά ξεφλουδίζονται ευκολότερα. «Υπάρχουν δύο μεμβράνες που περικλείουν τον κρόκο και το ασπράδι. Καθώς το αυγό γερνάει, ο αέρας μπαίνει ανάμεσα στις μεμβράνες και τις διαχωρίζει, τραβώντας το αυγό μακριά από το κέλυφος -και κάνοντάς το πιο εύκολο στο ξεφλούδισμα», λέει η Steele.

Μαγείρεμα αυγών

Βραστά αυγά

Η τέχνη του εύκολου ξεφλουδίσματος δεν έχει να κάνει μόνο με την ηλικία του αυγού, αλλά και με τη μέθοδο μαγειρέματος. Η Steele ορκίζεται στον ατμό, σε αντίθεση με το βράσιμο των αυγών. «Ακόμα και αυγά που γεννήθηκαν εκείνο το πρωί ξεφλουδίζονται εύκολα κάθε φορά αν έχουν μαγειρευτεί στον ατμό», λέει.

Ο συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής David Rose επιμένει, επίσης, ότι τα αυγά στον ατμό ξεφλουδίζονται πιο εύκολα. «Ο ατμός λειτουργεί καλύτερα επειδή μαγειρεύει απαλά το αυγό. Το νερό που βράζει μπορεί να κάνει τα αυγά να δονηθούν μεταξύ τους και να σπάσουν πρόωρα», λέει.

Σοκάρετε τα αυγά σε παγόλουτρο

Τα βρασμένα αυγά που ξεφλουδίζονται εύκολα συνήθως τοποθετούνται σε παγόλουτρο αμέσως μόλις τελειώσουν το μαγείρεμα, σημειώνουν οι ειδικοί στο δημοσίευμα. «Ο συνδυασμός του να βράζετε τα αυγά στον ατμό και στη συνέχεια να τα σοκάρετε αμέσως σε παγωμένο νερό είναι μαγικός», λέει η Steele.

Εναλλακτική λύση για το παγόλουτρο

Αυγά

Αν μαγειρεύετε μόνο ένα ή δύο αυγά, η δημιουργία ενός μεγάλου παγόλουτρου δεν είναι απαραίτητη. Αντιθέτως, βάλτε τα αυγά κάτω από εξαιρετικά κρύο νερό βρύσης για περίπου 15 δευτερόλεπτα πριν τα ξεφλουδίσετε. Αυτός ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να κρυώσουν τα αυγά, αλλά είναι αρκετός για να τα κάνετε πολύ πιο εύκολα στο χειρισμό τους.

Επιπλέον, το κρύο νερό σταματά τη διαδικασία μαγειρέματος, γεγονός που αποτρέπει το σχηματισμό αυτού του αντιαισθητικού πρασινωπού-γκρι δακτυλίου ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα του θείου στο ασπράδι του αυγού που αναμιγνύεται με το σίδηρο στον κρόκο. Συνήθως συμβαίνει επειδή μαγειρεύετε υπερβολικά το αυγό ή επειδή κρυώνουν πολύ αργά», λέει η Steele. Το να βάζετε τα βραστά αυγά γρήγορα σε παγωμένο νερό, σχεδόν εγγυάται έναν χρυσό κρόκο.