Τα ζυμαρικά είναι ένα από τα αγαπημένα τρόφιμα των περισσότερων ανθρώπων λόγω της ευελιξίας και της ευκολίας παρασκευής τους. Είτε απολαμβάνεις ένα ζεστό μπολ μακαρόνια με κιμά είτε προτιμάς τις πιο γκουρμέ επιλογές ζυμαρικών, είναι σημαντικό να γνωρίζεις πόσο καιρό μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια τα ζυμαρικά στο ψυγείο.

1. Μαγειρεμένα ζυμαρικά

Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγές δοχείο ή σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα στο ψυγείο. Η σωστή αποθήκευση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων και τη διατήρηση της ποιότητας τους. Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορούν συνήθως να συντηρηθούν περίπου από 3 έως 5 ημέρες στο ψυγείο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η υφή μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, να γίνει πιο μαλακή και λιγότερο… θελκτική.

2. Ωμά ζυμαρικά

Τα ξερά, άψητα ζυμαρικά έχουν σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τα μαγειρεμένα. Οι περισσότεροι τύποι ζυμαρικών, όπως τα σπαγγέτι ή οι πέννες διατίθενται σε σφραγισμένες συσκευασίες που διατηρούν την ποιότητά τους αναλλοίωτη. Όταν αποθηκεύονται σωστά μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως περίπου 1 έως 2 χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία.

3. Φρέσκα ζυμαρικά

Τα φρέσκα ζυμαρικά, που συνήθως βρίσκονται στο ψυγείο των παντοπωλείων, περιέχουν αυγά και έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής από τα ωμά ζυμαρικά. Αν αγοράσεις ή φτιάξεις φρέσκα ζυμαρικά, είναι καλύτερο να τα χρησιμοποιήσεις μέσα σε λίγες ημέρες. Η γενική οδηγία είναι να καταναλώνεις τα φρέσκα ζυμαρικά εντός 3 έως 4 ημερών από την αγορά τους.

Συμβουλές για τη σωστή αποθήκευση:

α. Αποθήκευσε τόσο τα μαγειρεμένα όσο και τα άψητα ζυμαρικά σε αεροστεγή δοχεία για να αποφύγεις την απορρόφηση υγρασίας και να διατηρήσεις τη φρεσκάδα τους.

β. Για να παρακολουθείς τους χρόνους αποθήκευσης, σκέψου να γράψεις πάνω στα δοχεία την ημερομηνία μαγειρέματος ή αγοράς των ζυμαρικών.

γ. Εάν έχεις πολλά τάπερ με μαγειρεμένα ζυμαρικά, κατανάλωσε πρώτα τα παλαιότερα ζυμαρικά για να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων.

δ. Εάν έχεις περίσσεια μαγειρεμένων ζυμαρικών που δεν θα καταναλώσεις εντός του συνιστώμενου χρονικού διαστήματος, σκέψου να τα καταψύξεις. Τα μαγειρεμένα ζυμαρικά μπορούν να καταψυχθούν έως και 2 έως 3 μήνες, διατηρώντας την ποιότητά τους όταν ξαναζεσταθούν σωστά.