Άκρως προσιτό και θρεπτικό, το κοτόπουλο δεν λείπει ποτέ από το μενού της εβδομάδας, και αν γνωρίζετε τη συνταγή για μια καλή μαρινάδα, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα το βαρεθείτε ποτέ.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε για τις μαρινάδες κατά γενικό κανόνα είναι ότι αποτελούνται γενικά από λάδι, οξύ και αρωματικά όπως μπαχαρικά και βότανα – και μην ξεχνάτε το αλάτι! Δεν είναι ακριβής επιστήμη, αλλά η αναλογία 3:1 μεταξύ λαδιού και οξέος είναι μια χρήσιμη κατευθυντήρια γραμμή. Καθώς αποκτάτε μεγαλύτερη εμπειρία, θα μπορείτε να υπολογίζετε τις ποσότητες με ευκολία.

Όσον αφορά τη μαρινάδα, υπάρχουν άπειρα περιθώρια για πειραματισμούς. Για παράδειγμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χυμό λεμονιού και ρίγανη ή να φτιάξετε μια γλυκόπικρη σάλτσα μπάρμπεκιου. Αν είναι δυνατόν, ξεκινήστε να μαρινάρετε το κοτόπουλο ήδη από το προηγούμενο βράδυ πριν το μαγειρέψετε για να εμποτίσετε το κρέας με γεύση, αλλά ακόμα και 20 με 30 λεπτά θα κάνουν τη διαφορά, αν δεν έχετε χρόνο για κάτι άλλο.

Πώς να μαρινάρετε σωστά το κοτόπουλο

Μαριναρισμένο κοτόπουλο σε σακουλάκια

Να είστε γενναιόδωροι με το αλάτι και τα άλλα καρυκεύματα στη μαρινάδα σας, γιατί μόνο ένα μέρος από αυτά θα εισχωρήσει στο κρέας -ακόμη κι αν το αφήσετε να μαριναριστεί όλη τη νύχτα. Το κοτόπουλο μπορεί να είναι λίγο άνοστο, γι’ αυτό μπορεί να αντέξει μια έντονη μαρινάδα.

Φτιάξτε τη μαρινάδα σε ένα μπολ και, στη συνέχεια, μεταφέρετέ την σε ένα αεροστεγές δοχείο -όπως μια επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα ή ένα δοχείο αποθήκευσης τροφίμων- που θα χωράει όλο το κρέας.

Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου και βυθίστε τα στη μαρινάδα. Για να διασφαλίσετε ότι η γεύση θα εισχωρήσει στο κρέας, μπορείτε να κόψετε το κρέας μερικές φορές με το μαχαίρι σας προηγουμένως, αλλά δεν είναι απαραίτητο.

Κλείστε το δοχείο και μεταφέρετέ το στο ψυγείο για να μαριναριστεί για 24 ώρες το πολύ.

Συνταγές μαρινάδας

Μαρινάδα για κοτόπουλο

Τώρα που ξέρετε πώς να μαρινάρετε το κοτόπουλο, πάρτε ιδέες από κάποιες μαρινάδες κοτόπουλου για να ξεκινήσετε. Τηρήστε την αναλογία 3:1 μεταξύ λαδιού και οξέος και προσαρμόστε τα μπαχαρικά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.

Μαρινάδα με λεμόνι και σκόρδο: Συνδυάστε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Μαρινάδα Fajita: Συνδυάστε ελαιόλαδο, χυμό λάιμ, ψιλοκομμένο σκόρδο, σκόνη τσίλι, αλεσμένο κύμινο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και ψιλοκομμένο jalapeño.

Μαρινάδα με κόλιανδρο και λάιμ: Συνδυάστε ελαιόλαδο, χυμό λάιμ, ψιλοκομμένο τζίντζερ, νιφάδες τσίλι, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Μαρινάδα γιαουρτιού με μπαχαρικά: Συνδυάστε γιαούρτι με πλήρη λιπαρά, χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο σκόρδο, αλεσμένο κύμινο, αλεσμένο κόλιανδρο, νιφάδες τσίλι, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Μαρινάδα με πέστο: Συνδυάστε ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, ψιλοκομμένο σκόρδο, ψιλοκομμένο βασιλικό, νιφάδες τσίλι, αλάτι και μαύρο πιπέρι.

Ο ιδανικός χρόνος για να μαρινάρετε το κοτόπουλο

Ο ιδανικός χρόνος για να μαρινάρετε το κοτόπουλο εξαρτάται από το κομμάτι του κρέατος με το οποίο εργάζεστε. Αν μαρινάρετε ένα ολόκληρο κοτόπουλο, το Real Simple, προτείνει να το μαρινάρετε για περίπου 24 ώρες, ώστε οι γεύσεις να έχουν πραγματικά την ευκαιρία να κατασταλάξουν. Από την άλλη πλευρά, για κάτι όπως οι φτερούγες κοτόπουλου, ακόμα και 30 λεπτά είναι αρκετά για να δώσετε στο κρέας καλή γεύση.