Η καλύτερη σάλτσα μπάρμπεκιου δεν είναι πάντα η έτοιμη του εμπορίου. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας σάλτσα μπάρμπεκιου για τα ψησίματα του καλοκαιριού με μια αρκετά απλή συνταγή η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό, θαλασσινά και όχι μόνο.

Και μάλιστα, σύμφωνα με το Real Simple, μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε βαζάκια και είτε να την φέρνετε σαν δώρο αν είστε καλεσμένοι σε κάποιο φιλικό μπάρμπεκιου είτε να την έχετε έτοιμη για την επόμενη φορά που θα διοργανώσετε το δικό σας μπάρμπεκιου.

Συνταγή βασικής σάλτσας μπάρμπεκιου

Για να φτιάξετε τη βασική σάλτσα μπάρμπεκιου, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

  • 1 φλιτζάνι κέτσαπ
  • 1/4 φλιτζάνι μηλόξυδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μελάσα
  • 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

Οδηγίες:

Βάλτε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε όλα τα συστατικά και ανακατέψτε σε χαμηλή φωτιά.

Ζεστάνετε για πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τη για να μαρινάρετε ή να αλείψετε τις πρωτεΐνες σας καθώς ψήνονται στο γκριλ.

Μεταφέρετε τυχόν υπολείμματα σε ένα αεροστεγές βάζο και αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για έως και δύο εβδομάδες.

Πώς να βελτιώσετε τη σάλτσα μπάρμπεκιου

Παϊδάκια στο φούρνο με σπιτική σος μπάρμπεκιου

Η ομορφιά της σπιτικής σάλτσας μπάρμπεκιου είναι ότι μπορεί να τροποποιηθεί με άπειρους τρόπους, με μια ή δύο αλλαγές συστατικών να αλλάζουν εντελώς τη γεύση. Για μια λιγότερο γλυκιά σάλτσα μπάρμπεκιου, χρησιμοποιήστε κέτσαπ χωρίς ζάχαρη ή πελτέ ντομάτας, προσθέτοντας ζάχαρη ή καστανή ζάχαρη ανάλογα με τη γεύση, αν χρειάζεστε περισσότερη γλυκύτητα.

Για μια πιο γλυκιά σάλτσα μπάρμπεκιου, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου και αντικαταστήστε την κλασική μουστάρδα με μουστάρδα με μέλι. Σε μερικούς ανθρώπους αρέσει μια φρουτώδης γεύση στις σάλτσες μπάρμπεκιου, η οποία μπορεί να προσθέσει γλυκύτητα και σύνθετη γεύση. Δοκιμάστε να ανακατέψετε μερικές κουταλιές απαλής μαρμελάδας από βερίκοκο ή ροδάκινο. Το βατόμουρο, το δαμάσκηνο και η φράουλα μπορούν, επίσης, να λειτουργήσουν! 

Το ουίσκι είναι ένα άλλο δημοφιλές πρόσθετο σάλτσας μπάρμπεκιου, και μπορεί να ανακατευτεί στη βασική σάλτσα μπάρμπεκιου -εφόσον φτάσει στη σχάρα, το αλκοόλ θα καεί. Αν σερβίρετε τη σάλτσα ως καρύκευμα, αφήστε τη να βράσει και αφήστε τη να κρυώσει πριν σερβίρετε, ώστε να μην είναι μια αλκοολούχα βουτιά μπάρμπεκιου.

Για πρόσθετη οξύτητα, αντικαταστήστε την κέτσαπ με 1 φλιτζάνι μηλόξυδο ή βαλσαμικό ξύδι. Την ίδια δουλειά θα κάνουν, επίσης, το ψιλοκομμένο σκόρδο ή το τριμμένο τζίντζερ είναι φυσικές προσθήκες στη σάλτσα μπάρμπεκιου και μπορούν εύκολα να ανακατευτούν.

Για μια πιο πικάντικη σάλτσα, προσθέστε κόκκινες νιφάδες τσίλι ή μερικές πινελιές από την αγαπημένη σας καυτερή σάλτσα. Η πάστα χαρίσα είναι μια υπέροχη πικάντικη προσθήκη στη σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου, για μια απαλή, αλμυρή θερμότητα.