Όσο καλοί κι αν είστε στη μαγειρική, μπορείτε πάντα να βελτιώσετε τη σάλτσα για τα ζυμαρικά σας. Μπορεί να μην φτάσει ποτέ στα επίπεδα της γιαγιάς σας, όπως τη θυμάστε από μικροί, αλλά μπορείτε να την πλησιάσετε πολύ.

Και με μερικά επιπλέον πράγματα στο ντουλάπι σας έτοιμα, η αναβάθμιση της σάλτσας σας είναι συγκλονιστικά απλή, αν ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές.

Προτιμήστε φρέσκες πρώτες ύλες

Ζυμαρικά

Η σάλτσα σπαγγέτι που αγοράζετε από το σούπερ μάρκετ είναι γεμάτη με πρόσθετα και συντηρητικά. Η φρεσκάδα δεν είναι μόνο ο βασιλικός με τον οποίο μπορεί να καλύψετε το πιάτο σας κατά τη διάρκεια του σερβιρίσματος (αν και συνιστάται ανεπιφύλακτα). Ξεκινάει από τη βάση του. Επιλέξτε, λοιπόν, φρέσκα ζυμαρικά αν μπορείτε. Και αν δεν καταφέρνετε να τα κάνετε μόνοι στο σπίτι, μπορείτε πάντα να προτιμήσετε τα φρέσκα ζυμαρικά που θα βρείτε στο εμπόριο. Και μην σταματάτε εκεί όσον αφορά τη φρεσκάδα.

Όταν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε φρέσκες ντομάτες, λαχανικά και άλλα προϊόντα. Οι προ-κομμένες προσθήκες που μπορείτε να προμηθευτείτε από το εμπόριο -το σκόρδο, το κρεμμύδι, η παρμεζάνα– είναι εξαιρετικά βολικές. Αλλά δεν έχουν τόσο καλή γεύση. Μπορεί να σας πάρει λίγο παραπάνω χρόνο κατά την προετοιμασία για να τα ψιλοκόψετε, ωστόσο, στο αποτέλεσμα της γεύσης θα καταλάβετε τη διαφορά. Και αναφορικά με το τυρί, καλό είναι να έχετε πάντα στο ψυγείο σας ένα κομμάτι Parmigiano-Reggiano ή Pecorino-Romano, ώστε να το τρίβετε φρέσκο και να το προσθέτετε στα ζυμαρικά.

Χρησιμοποιήστε ποιοτικό λάδι

Ελαιόλαδο

Το καλό λάδι είναι ζωτικής σημασίας. Μπορεί να φαίνεται δευτερεύον καθώς υπάρχουν τόσα άλλα συστατικά στη σάλτσα, αλλά θέτει μια σταθερή βάση πάνω στην οποία μπορούν να γίνουν γευστικά τα υπόλοιπα ζυμαρικά. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε το πιο ακριβό λάδι που θα βρείτε στο εμπόριο, αλλά πειραματιστείτε με μερικές μάρκες και κάντε μια μικρή δοκιμή γεύσης στο σπίτι με μια φρατζόλα τραγανό ψωμί.

Αφήστε τη να σιγοβράσει

Σάλτσα ντομάτας

Γενικά, όσο περισσότερο αφήσετε τις γεύσεις να παντρευτούν, τόσο το καλύτερο. Μόλις μαγειρευτούν τα υλικά που έχετε βάλει στη σάλτσα σας, αφήστε τη να σιγοβράσει, τουλάχιστον για 30 λεπτά. Απλά θυμηθείτε να ανακατεύετε περιστασιακά και να παρακολουθείτε τη συνοχή της, καθώς μπορεί να χρειαστεί να την τροφοδοτήσετε με κάποιο υγρό (νερό, κρασί, λάδι κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά ανεβάζετε την ένταση της σάλτσας σας.