Με μόνο τέσσερα υλικά που πιθανώς έχετε ήδη στο σπίτι και πέντε λεπτά από το χρόνο σας, μπορείτε να φτιάξετε σπιτική μαγιονέζα. Παρακάτω ακολουθούν έξυπνα tips που, σύμφωνα με το delish.com, θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε την τέλεια σπιτική μαγιονέζα σε λίγη μόλις ώρα.

Η μαγιονέζα παρασκευάζεται παραδοσιακά με βάση τους κρόκους αυγών και όχι ολόκληρα αυγά, επειδή κάνουν το τελικό προϊόν πιο κρεμώδες και πλούσιο. Ωστόσο, πολλές από τις σημερινές συνταγές χρησιμοποιούν και ολόκληρα αυγά.

Αυγά

Το κλειδί είναι να τα χρησιμοποιείτε σε θερμοκρασία δωματίου για να ενθαρρύνετε τη γαλακτωματοποίηση και να επιτύχετε αυτή τη χαρακτηριστική, μεταξένια και απαλή υφή της σπιτικής μαγιονέζας. Αν και δεν είναι απαραίτητο, μια σταγόνα μουστάρδας βοηθά στην αποφυγή πήξης, σταθεροποιεί το μείγμα και προσθέτει πολύ άρωμα.

Επιλέξτε ένα ουδέτερο λάδι

Επιλέξτε ένα ουδέτερο λάδι, όπως αβοκάντο ή ηλιέλαιο, για να δημιουργήσετε μια ήπια μαγιονέζα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέσως ως βάση για ντρέσινγκ, να ανακατέψετε σε μείγματα για σάντουιτς, να μετατρέψετε σε ντιπ ή να χρησιμοποιήσετε σε αυγά. Συνιστάται η χρήση ελαίων χωρίς άρωμα, διότι η φρουτώδης γεύση ενός ακριβού ελαιολάδου υπερκαλύπτει τη χαρακτηριστική απαλότητα μιας κανονικής μαγιονέζας.

Ενσωματώστε αργά το λάδι στα αυγά

Η μαγεία της μαγιονέζας συμβαίνει μόλις αρχίσετε να προσθέτετε λάδι στη βάση των αυγών και της μουστάρδας. Είναι ζωτικής σημασίας να ενσωματώσετε το λάδι σας πολύ αργά (είτε σταγόνα-σταγόνα είτε σε πολύ λεπτή ροή) και να το χτυπήσετε δυνατά μέσα στα αυγά σας για να δημιουργήσετε την αποκαλυπτική συνοχή μιας καλής μαγιονέζας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό με ένα σύρμα χειρός, αν και είναι πολύ πιο γρήγορο και πιο εύκολο να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό σύρμα ή ένα ραβδομπλέντερ.

Το μείγμα θα πρέπει να πήξει και να μοιάζει περισσότερο με μαγιονέζα μόλις χρησιμοποιήσετε το μισό λάδι. Σε αυτό το σημείο μπορείτε να ρίξετε το υπόλοιπο σε ελαφρώς ταχύτερη ταχύτητα -κάντε το σταθερά για να αποφύγετε το πήξιμο.

Προσθέστε ένα οξύ

Γυναίκα στίβει λεμόνι

Αφού το λάδι έχει ενσωματωθεί καλά στο αυγό, ρίξτε λίγο ξύδι ή λίγο χυμό λεμονιού για να αναβαθμίσετε τη γεύση της μαγιονέζας.

Καρυκεύστε στο τέλος

Αλατοπιπερώστε τη μαγιονέζα σας με αλάτι, πιπέρι ή όποιο άλλο αρωματικό προτιμάτε. Για παράδειγμα, μια πρέζα μέλι και μια μικρή κουταλιά μουστάρδα δημιουργούν μια γαργαλιστική γεύση μαγιονέζας που είναι υπέροχη σε σάντουιτς με κοτόπουλο.