Το ρύζι, το ψωμί, το αλεύρι… ορισμένα τρόφιμα φαίνονται πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όταν είναι καφέ. Ισχύει όμως αυτός ο κανόνας και για τα αυγά; Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα καφέ αυγά είναι ανώτερα από τα αντίστοιχα με λευκό κέλυφος, αλλά αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα.

Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά η μόνη πραγματική διαφορά μεταξύ καφέ και λευκών αυγών είναι ακριβώς αυτό -το χρώμα τους.

«Η διαφορά μεταξύ των καφέ και των λευκών αυγών είναι απλώς το χρώμα του κελύφους των αυγών», λέει η Crystal Scott, διαιτολόγος της Top Nutrition Coaching στο eatthis.com.

«Τα καφέ αυγά γεννιούνται από φυλές κοτόπουλων με κόκκινα ή καφέ φτερά, ενώ τα λευκά αυγά γεννιούνται από φυλές κοτόπουλων με λευκά φτερά», εξηγεί η Scott. «Η ράτσα των κοτόπουλων καθορίζει το χρώμα του κελύφους των αυγών», προσθέτει. Έτσι, όλα καταλήγουν στο είδος του κοτόπουλου και στη γενετική του.

Το χρώμα των αυγών που μπορούν να γεννήσουν οι κότες κυμαίνεται από λευκό έως καφέ και στικτό, ενώ μερικές γεννούν και άλλα άγρια χρώματα, όπως απαλό μπλε ή ένα ανοιχτό μπλε-πράσινο, λέει η Megan Hilbert, διαιτολόγος στην Top Nutrition Coaching.

Γιατί τα καφέ αυγά είναι πιο ακριβά από τα λευκά;

Αυγά

Από διατροφική άποψη, σύμφωνα με το eatthis.com, δεν υπάρχει λόγος τα καφέ αυγά να είναι πιο ακριβά από τα λευκά. Γιατί, όμως, είναι ακριβότερα;

«Ο λόγος για τον οποίο τα καφέ αυγά είναι συχνά πιο ακριβά από τα λευκά αυγά είναι ότι οι φυλές κοτόπουλων που γεννούν καφέ αυγά τείνουν να είναι μεγαλύτερες και απαιτούν περισσότερη τροφή, χώρο και φροντίδα από τις φυλές που γεννούν λευκά αυγά», λέει η Scott.

Επιπλέον, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά γεννούν ελαφρώς μεγαλύτερα αυγά και αυτά τα αυγά χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο για να γεννηθούν. «Αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται μια επιπλέον διαδικασία κατά τον σχηματισμό των αυγών για να “επικαλυφθεί” το κέλυφος με το καφέ εξωτερικό στρώμα», εξηγεί η Hilbert. Ακόμη, οι κότες που γεννούν καφέ αυγά συνήθως γεννούν και λιγότερα αυγά συνολικά.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, λοιπόν, μπορεί να κάνουν την εκτροφή και τη διατήρηση των κοτόπουλων που γεννούν καφέ αυγά πιο ακριβή, γεγονός που αντανακλάται στην τιμή των αυγών τους.

Όσον αφορά την υγιεινή, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των καφέ αυγών και των λευκών αυγών. Και οι δύο τύποι αυγών περιέχουν παρόμοιες ποσότητες πρωτεΐνης, λίπους και άλλων θρεπτικών συστατικών, λέει η Scott.

«Το θρεπτικό περιεχόμενο ενός αυγού καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή και τις συνθήκες διαβίωσης του κοτόπουλου -επομένως, είναι σημαντικό να επιλέγετε αυγά που παράγονται από υγιή και καλά φροντισμένα κοτόπουλα, ανεξάρτητα από το χρώμα τους».